Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 26/2022. (X. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjáról, továbbá az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről szóló 3/2011. (III. 01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 26/2022. (X. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjáról, továbbá az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről szóló 3/2011. (III. 01.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (továbbiakban: At.) lehetőséget adott a helyi önkormányzatok számára, hogy rendeletben határozzák meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésnél és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésénél való közreműködés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére fizetendő díjat, valamint a közreműködő anyakönyvvezetőnek ebből járó díjazást. Ezen felhatalmazás nyomán született meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjáról, továbbá az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről szóló 3/2011.(III.01.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet).
A Rendeletben megállapított díjtételek az alaprendelet 2011. évi hatályba lépése óta változatlan mértékűek, azonban a magas inflációból és energiaár növekedésből eredő rendkívüli körülmények indokolttá teszik a rendelet módosítását. A díjemelés érinti az ügyfelek által a Polgármesteri Hivatal felé teljesítendő többletszolgáltatási díjat, amelyet a munkaidőn kívül, vagy munkaidőn és hivatali helyiségen kívül tartott ceremóniákért fizetnek, továbbá érinti a Polgármesteri Hivatal által az anyakönyvvezetőnek a munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli közreműködésért juttatott összegeket is.
Részletes indokolás
A 4. §-hoz
1. § - hoz
Az At. 19. § (1) bekezdésében rögzített felhatalmazás alapján az önkormányzat rendeletében állapíthatja meg a munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat vonatkozásában a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjakat.
Az anyakönyvi szertartások nagy része a Polgármesteri Hivatal központi, valamint a tápéi és kiskundorozsmai házasságkötő termeiben zajlik (évente átlagosan 830-880 db). A termek működtetésének (világítás, légkondicionálás, hangtechnika üzemeltetése, fűtés) számottevő energiaigénye van, amely a bekövetkező jelentős energiaár emelés miatt lényeges tényező a Hivatal rezsiköltsége szempontjából. Ennek kompenzálására kerül sor az ügyfelek által a Polgármesteri Hivatal részére fizetendő többletszolgáltatási díj emelésével.
Az emelés érinti a hivatali helyiségen kívül (külső helyszínen) megtartott anyakönyvi eseményekért fizetendő díjat is.
2. § - hoz
Emelkedik a hivatali helyiségben, azonban munkaidőn kívül megtartott anyakönyvi eseményekért az ügyfél által a Polgármesteri Hivatal részére fizetendő többletszolgáltatási díj, tekintve, hogy ez a fajta esemény teszi ki a szertartások zömét éves szinten.
3. § - hoz
Az At. 19. § (2) bekezdése értelmében a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett az önkormányzati rendeletben meghatározott mértékű díjazás illeti meg.
A Rendelet módosítását megelőzően más környékbeli települések, megyei jogú városok és budapesti kerületek hasonló díjait vizsgáltuk. Megállapítható, hogy Szegeden az anyakönyvvezetőknek juttatott közreműködői díjak elmaradnak az országos átlagtól. Tekintve, hogy az anyakönyvvezetők feladatköréhez az ünnepi eseményhez méltó reprezentáció is hozzátartozik, a közreműködői díjemelés – a növekvő szolgáltatási árak mellett – ennek a kompenzációjára is szolgál.
4. § - hoz
Hatályba léptető rendelkezés a Jat. 7. § (1) bekezdése alapján. A módosító rendelet szabályai a 2023. január 1-jét követően induló engedélyezési eljárásokban alkalmazandók, figyelemmel arra, hogy a már engedélyezett jövőbeni házasságkötésekre, bejelentett élettársi kapcsolat létesítéséére vonatkozó többletszolgáltatási költséget az ügyfelek már előre befizették.
A Jat. 18. § (3) bekezdése, és a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. §-a alapján jelen indokolás a Nemzeti Jogszabálytárban közzétételre kerül.