Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 27/2022. (X. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

A települési támogatásokról szóló 7/2016.(IV.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 11

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 27/2022. (X. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.11.
A települési támogatásokról szóló 7/2016.(IV.20.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a települési támogatásokról szóló 7/2016. (IV.20.) önkormányzati rendeletében (továbbiakban Ttr.) szabályozza a szegedi lakosok számára az önkormányzat által biztosított rendszeres és rendkívüli települési támogatásokat.
Az Időskorúak támogatása - Idősek Világnapja alkalmából (továbbiakban időskorúak támogatása) megnevezésű ellátás neve változik annak érdekében, hogy a név átfogóan utaljon a jogosultak teljes körére, egyidejűleg pontosításra kerül a támogatás célját tartalmazó bekezdés is.
Az egészségkárosodásra tekintettel kapott ellátási formák közül a rokkantsági járadék, az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, valamint az árvaellátás összege / átlagos összege rendkívül alacsony, az ellátottaknak a mindennapi megélhetés is problémát okoz, ezért az időskorúak támogatására jogosultak körének bővítésével megkaphatják a támogatást.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A települési támogatás neve „Időskorúak támogatása - Idősek Világnapja alkalmából”-ról Időskorúak és egészségkárosodottak támogatása - Idősek Világnapja alkalmából”-ra változik, tekintettel arra, hogy a támogatásra aktív korú egészségkárosodott személyek is jogosultak.
A 2. §-hoz
Az időskorúak támogatása célját leíró (1) bekezdés pontosításra kerül, valamint a jogosultak köre a rokkantsági járadékban és egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásban részesülők körével bővül, feltéve, hogy az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatást a támogatásban részesülő egészségkárosodására tekintettel kapja. Különös méltányosságból annak a nagykorú személynek is meg lehet állapítani a támogatást, aki egészségkárosodására tekintettel árvaellátásban részesül.
A 3. §-hoz
Aktív korú személy által kérelmezett időskorúak támogatása esetén a jogosultságot megalapozó ellátás megnevezésére, jogcímére, és folyósítására vonatkozó igazolást is mellékelni kell a kérelemhez, mivel az időskorúak támogatását megalapozó ellátás sok esetben határozott idejű, időközönként felülvizsgálatra kerül.
A 4. §-hoz
2022. évre vonatkozó átmeneti rendelkezést tartalmaz. Aktív korú személy részére hivatalból nyújtott időskorúak támogatása esetén a jogosultság alapja a 2022. szeptember havi folyósítás ténye, a támogatás kifizetésének határideje 2022. december 31.
Az 5. §-hoz
Pontosításokat tartalmaz.
A 6. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.