Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat

egyes helyi adókról

Hatályos: 2024. 01. 01

Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat

egyes helyi adókról

2024.01.01.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény1 1. § (1) bekezdésének felhatalmazása alapján az építményadó, a telekadó, az idegenforgalmi adó, valamint a magánszemély kommunális adója2 bevezetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

1. §3 A Képviselőtestület adómegállapítási jogkörében eljárva az önkormányzat illetékességi területén a vagyoni típusú adók közül az építményadót és a telekadót, a kommunális jellegű adók közül az idegenforgalmi adót és a magánszemély kommunális adóját határozatlan időre vezeti be.

1/A. §4 A rendelet alkalmazásában:

a) nem üzleti célú, kizárólag lakás céljára használt lakás, lakásrész: a Htv. 52. § 8. pontja szerinti olyan lakás, lakásrész, amelyet

aa) nem használnak üzletszerű ipari, építőipari, mezőgazdasági, vízgazdálkodási, kereskedelmi, tárolási, szolgáltatási, igazgatási, művelődési, oktatási, kutatási, egészségügyi, szociális, jóléti, és más gazdasági cél gyakorlására, vagy

ab) nem adnak bérbe a Htv. 52. § 26. pontja szerinti vállalkozó részére a vállalkozó munkavállalói, egyéb foglalkoztatotti jogviszonyban álló személyek elszállásolására, vagy

ac) munkavállaló, egyéb foglalkoztatotti jogviszonyban álló személy távmunkavégzéshez,

otthoni munkavégzéshez (home office) használ;

b) lakásrész: a Htv. 52. § 8. pontja szerint lakás helyisége, helyiség-csoportja;

c) helyi építési szabályzat: Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Városrendezési és Építési Szabályzata, Óbuda-Békásmegyer Építési Szabályzata, ezek hatálya alá nem tartozó területekre vonatkozó önálló helyi építési szabályzatok, továbbá a Duna-parti építési szabályzat (a továbbiakban együtt: HÉSZ).

1. Építményadó

Adókötelezettség

2. § (1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és a5 nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész (a továbbiakban együtt: építmény).

(2)6

(3)7 Az adókötelezettség a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 11. § (3) bekezdésében foglaltakra terjed ki.

Az adó alanya

3. §8 Az adó alanyára a Htv. 12. § (1)-(3) bekezdésében foglaltak az irányadók.

Az adómentesség

4. §9 (1) A Htv. 13. §-ában és 13/A. §-ában foglalt adómentességen túl mentes az építményadó alól:

a) a magánszemély adóalany nem üzleti célú, kizárólag lakás céljára használt lakása, lakásrésze;

b) az ingatlan-nyilvántartásban műteremként nyilvántartott építményből 60 m², ha annak magánszemély adóalanya a kerületben élő, illetve alkotó képzőművész, iparművész, amennyiben a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének vagy a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja, és a műtermet kizárólag alkotásra használja.

(2) Az (1) bekezdés b) pontja esetén az adómentesség a magánszemély adóalanyt az önkormányzat illetékességi területén csak egyetlen műterem után illeti meg. A 60 m²-t meghaladó műteremnek a 60 m²-en felüli hasznos alapterülete adóköteles.

Az adókötelezettség keletkezése, változása és megszűnése

5. §10 Az adókötelezettség keletkezésére, változására és megszűnésére vonatkozó szabályozást a Htv. 14. § (1)-(4) bekezdése tartalmazza.

Az adó alapja és mértéke

6. § (1)11 Az adó alapja az építmény négyzetméterben számított hasznos alapterülete.

(2)12 Az adó mértéke – a (3)-(5a) bekezdésben foglalt kivétellel – 2400 Ft/m²/év.

(3)13 A 3000 m² hasznos alapterületet meghaladó – a kereskedelemről szóló törvényben meghatározott - bevásárlóközpont, üzlet után, továbbá a Római-parton (Aranyhegyi-patak – Nánási út – Királyok útja – Barát-patak – Duna folyam által határolt terület) lévő építmény után, valamint a zenés táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló kormányrendelet (a továbbiakban: Korm. rend.) szerinti zenés táncos rendezvény céljára használt – a Korm. rend. 1. § (2) bekezdés a)-e) pontjában meghatározott kivételekkel –, legalább 250 fő befogadására alkalmas építmény után az adó mértéke: 2508 Ft/m²/év.

(4)14 A magánszemély adóalany Aranyhegy, Ürömhegy, Péterhegy (Pusztakúti út – Aranyhegyi út – Aranyvölgy utca – Bécsi út – közigazgatási határ – Ürömhegyi út – erdő terület – Héthalom utca – Dobogókő utca – Héthalom utca által határolt terület) területén lévő építménye után az adó mértéke: 1430 Ft/m²/év.

(4a)15 Az egész évben kizárólag csónaktárolás céljára használt csónaktároló teljes adóalapja, a magánszemély adóalany garázsának, gépjárműtárolójának 50 m²-t meg nem haladó adóalaprésze után az adó mértéke: 400/Ft/m²/év.

(5)16 A magánszemély adóalany külterületi építménye után az adó mértéke: 400 Ft/m²/év.

(5a)17 Az első pinceszintnek minősülő építményszint alatti építmény után az adó mértéke:

750 Ft/m²/év.

(6)18 Amennyiben egy adótárgyra a (3)-(5a) bekezdésben foglalt több adómérték is alkalmazható lenne, akkor a legalacsonyabb adómérték szerint adózik.

1/A.19

6/A-D. §20

2. Telekadó

Az adókötelezettség

7. §21 Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő telek.

Az adó alanya

8. §22 Az adó alanyára a Htv. 18. §-ában foglaltak az irányadók.

Az adómentesség

9. §23 A Htv. 19. §-ában foglalt adómentességen túl mentes a telekadó alól:

a) a magánszemély adóalany Rézüst utca és Óbor köz közötti – a HÉSZ szerint kötelező közterületi szabályozással érintett - átmenő telkének a tervezett feltáró út nyomvonalától a Kőbánya utca felé eső telekrésze adóköteles területének 50%-a, a Rézüst utca és Óbor köz közötti feltáró út kiépítésig;

b) a magánszemély adóalany telke, amelyen a Htv. 52. § 60. pontjában meghatározott lakóépület áll;

c) a magánszemély adóalany – a HÉSZ szerint – beépítésre nem szánt övezetben, valamint övezetbe nem sorolt területen fekvő telke;

d) a magánszemély adóalany – a HÉSZ szerint – beépítésre szánt építési övezetben lévő telke, amely a közterületnek gépjármű-közlekedésre alkalmas részéről az adott közterületre vonatkozó jogszabályi előírások szerint, vagy önálló helyrajzi számon útként nyilvántartott magánútról gépjárművel közvetlenül, zöldfelület, illetve termőföld sérelme nélkül nem megközelíthető;

e) 1000 m²-ig a magánszemély adóalany telke, amelyen legalább 12 m² hasznos alapterületű építményadó-köteles építmény áll.

Az adókötelezettség keletkezése, változása és megszűnése

10. §24 Az adókötelezettség keletkezésére, változására és megszűnésére vonatkozó szabályozást a Htv. 20. § (1)-(3) bekezdése tartalmazza.

Az adó alapja és mértéke

11. §25 (1) Az adó alapja a telek négyzetméterben számított területe.

(2)26 Az adó mértéke – a (3)–(7) bekezdésben foglalt kivétellel – 400 Ft/m²/év.

(3)27 A 3000 m² hasznos alapterületet meghaladó – a kereskedelemről szóló törvényben meghatározott – bevásárlóközponthoz, üzlethez tartozó telek után az adó mértéke: 456 Ft/m²/év.

(4)28 A magánszemély adóalany belterületi telke – a HÉSZ szerint – beépítésre szánt építési övezetbe eső része után, valamint a nem magánszemély adóalany külterületi telke – a HÉSZ szerint – beépítésre szánt építési övezetbe eső része után az adó mértéke: 180 Ft/m²/év.

(5)29 A magánszemély adóalany külterületi telke – a HÉSZ szerint – beépítésre szánt építési övezetbe eső része után az adó mértéke: 90 Ft/m²/év.

(6)30 A nem magánszemély adóalany belterületi telke – a HÉSZ szerint – beépítésre nem szánt övezetbe, valamint övezetbe nem sorolt területre eső része után az adó mértéke: 45 Ft/m²/év.

(7)31 A nem magánszemély adóalany külterületi telke – a HÉSZ szerint – beépítésre nem szánt övezetbe, valamint övezetbe nem sorolt területre eső része után az adó mértéke: 12 Ft/m²/év.

(8)32

2/A. Idegenforgalmi adó33

Az adókötelezettség, az adó alanya34

11/A. §35 Az adókötelezettségre és az adó alanyára a Htv. 30. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak az irányadók.

Az adómentesség36

11/B. §37 Az adómentességek körét a Htv. 31. §38 a)-f)39 pontja szabályozza.

Az adó alapja40

11/C. §41 Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakára eső szállásdíj, ennek hiányában a szállásért bármilyen jogcímen (különösen42: üdülőhasználati jog) fizetendő ellenérték (különösen43: üzemeltetési költség).

Az adó mértéke44

11/D. §45 Az idegenforgalmi adó mértéke a 11/C. § szerinti adóalap 4%-a.

2/B. Magánszemély kommunális adója46

Az adókötelezettség, az adó alanya, az adókötelezettség keletkezése és megszűnése47

11/E. §48 Az adókötelezettségre és az adó alanyára a Htv. 24. §-ában foglaltak az irányadók.

11/F. §49 Az adókötelezettség keletkezésére, és megszűnésére vonatkozó szabályozást a Htv. 25. § (1)-(3) bekezdése tartalmazza.

Adómentesség50

11/G. §51 (1) Mentes a magánszemély kommunális adója alól:

a) az az építmény, amely után az adóalanynak építményadó-fizetési kötelezettsége áll fenn;

b) az a telek, amely után az adóalanynak telekadó-fizetési kötelezettsége áll fenn;

c) az a lakás, amelynek adóalanya (több adóalany esetén legalább az egyik) az év első napján az önkormányzat illetékességi területén állandó lakosként bejelentett lakóhellyel rendelkezik, ha a lakást nem adja részben vagy egészben bérbe;

d) a lakásbérleti jog, ha annak jogosultja (több jogosult esetében legalább az egyik) az év első napján az önkormányzat illetékességi területén állandó lakosként bejelentett lakóhellyel rendelkezik;

e) az a telek, amely a 9. § alapján mentes a telekadó alól.

(2) Az (1) bekezdés c) és e) pontjában meghatározott mentesség nem alkalmazható, ha az adótárgy szerinti ingatlanon a településkép védelméről szóló törvény szerinti reklámhordozó került elhelyezésre.

Az adó mértéke52

11/H. §53 Az adó mértéke adótárgyanként (építmény, telek), illetve lakásbérleti jogonként 36000 Ft/év.

3. Eljárási szabályok

12. §54 (1) Az építményadó, a telekadó és a magánszemély kommunális adója – vállalkozónak nem minősülő – magánszemély adóalanya mentesül az adatbejelentési kötelezettség alól abban az esetben, ha adófizetési kötelezettség nem terheli.

(2) Az idegenforgalmi adó beszedésére kötelezett – amennyiben nem tartozik a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény hatálya alá – a (3) bekezdés szerinti tartalmú nyilvántartást (vendégkönyvet) vezet.

(3) A (2) bekezdés szerinti nyilvántartás tartalmazza a szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő családi és utónevét, születési helyét és idejét, anyja születési családi és utónevét, az eltöltött vendégéjszakák számát, a szállásdíj általános forgalmi adó nélküli összegét vagy szállásdíj hiányában a szállásért bármilyen jogcímen fizetett ellenértéket, a beszedett idegenforgalmi adó összegét, mentesség esetén annak okát és az azt igazoló adatokat.

3/A.55

12/A-D. §56

13. §57 A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Htv., az adózás rendjéről szóló törvény és az adóigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

4. Záró rendelkezések

14. § (1)58 Jelen rendelet 2009. január 1-én lép hatályba. Jelen rendelet kihirdetése a helyben szokásos módon, a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel történik.

(2)59

(3)60

(4)61 A rendeletnek az egyes helyi adókról szóló 49/2008. (IX. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 40/2017. (X. 30.) önkormányzati rendelettel módosított 11/G. § (1) bekezdés e) pontját a 2013. január 1-jén vagy azt követően keletkezett jogviszony esetén is alkalmazni kell.

1

Módosította: 51/2012. (XI. 30.) Ör. 18. § 1. pontja

2

Módosította: 63/2011. (XII. 16.) Ör. 11. § 1. pontja. Hatályos: 2012. január 1-jétől

3

Módosította: 63/2011. (XII. 16.) Ör. 1. § Hatályos: 2012. január 1-jétől

4

Módosította: 27/2023. (X. 26.) Ör. 1. §-a. Hatályos: 2024. január 1-jétől.

5

Módosította: 27/2023. (X. 26.) Ör. 2. §-a. Hatályos: 2024. január 1-j-étől.

6

Hatályon kívül helyezte: 63/2011. (XII. 16.) Ör. 10. § 1. pontja Hatálytalan: 2012. január 1-jétől

7

Módosította: 51/2012. (XI. 30.) Ör. 1. § (1) bekezdés

8

Módosította: 51/2012. (XI. 30.) Ör. 2. §

9

Módosította: 27/2023. (X. 26.) Ör. 3. §-a. Hatályos: 2024. január 1-jétől.

10

Módosította: 51/2012. (XI. 30.) Ör. 4. §

11

Módosította: 39/2014. (XII. 1.) Ör. 2. § (1) bekezdés

12

Módosította: 27/2023. (X. 26.) 4. §-a. Hatályos: 2024. január 1-jétől.

13

Módosította: 27/2023. (X. 26.) 4. §-a. Hatályos: 2024. január 1-jétől.

14

Módosította: 27/2023. (X. 26.) 4. §-a. Hatályos: 2024. január 1-jétől.

15

Módosította: 27/2023. (X. 26.) 4. §-a. Hatályos: 2024. január 1-jétől.

16

Módosította: 27/2023. (X. 26.) 4. §-a. Hatályos: 2024. január 1-jétől.

17

Módosította: 27/2023. (X. 26.) 4. §-a. Hatályos: 2024. január 1-jétől.

18

Módosította: 27/2023. (X. 26.) 4. §-a. Hatályos: 2024. január 1-jétől.

19

Hatályon kívül helyezte: 39/2020.(VIII. 28.) Ör. 5. §

20

Hatályon kívül helyezte: 39/2020.(VIII. 28.) Ör. 5. §. Rendelkezéseit a Magyarország 2021. évi költségvetésének megalapozásáról szóló 2020. évi LXXVI. törvény 4. §. hatálybalépésének napjától kell alkalmazni.

21

Módosította: 63/2011. (XII. 16.) Ör. 3. § Hatályos: 2012. január 1-jétől.

22

Módosította: 51/2012. (XI. 30.) Ör. 6. §

23

Módosította: 27/2023. (X. 26.) Ör. 5. §-a. Hatályos: 2024. január 1-jétől.

24

Módosította: 51/2012. (XI. 30.) Ör. 7. §

25

Módosította:39/2014. (XI. 1.) Ör. 3. §

26

Módosította: 27/2023. (X. 26.) Ör. 6. §-a. Hatályos: 2024. január 1-jétől.

27

Módosította: 27/2023. (X. 26.) Ör. 6. §-a. Hatályos: 2024. január 1-jétől.

28

Módosította: 27/2023. (X. 26.) Ör. 6. §-a. Hatályos: 2024. január 1-jétől.

29

Módosította: 27/2023. (X. 26.) Ör. 6. §-a. Hatályos: 2024. január 1-jétől.

30

Módosította: 27/2023. (X. 26.) Ör. 6. §-a. Hatályos: 2024. január 1-jétől.

31

Módosította: 27/2023. (X. 26.) Ör. 6. §-a. Hatályos: 2024. január 1-jétől.

32

Hatályon kívül helyezte: 55/2015. (XI. 15.) Ör. 6. §

33

Beépítette: 57/2010. (XII. 17.) Ör. 2. §

34

Beépítette: 57/2010. (XII. 17.) Ör. 2. §

35

Módosította: 51/2012. (XI. 30.) Ör. 9. §

36

Beépítette: 57/2010. (XII. 17.) Ör. 2. §

37

Módosította: 51/2012. (XI. 30.) Ör. 10. §

38

Pontosította: 66/2015. (XII. 10.) Ör. 1. §

39

Módosította: 24/2022. (X. 27.) Ör. 4. § 4. pontja. Hatályos: 2023. január 1-jétől.

40

Beépítette: 57/2010. (XII. 17.) Ör. 2. §

41

Módosította: 51/2012. (XI. 30.) Ör. 11. §

42

Módosította: 27/2023. (X. 26.) Ör. 12. §-a. Hatályos: 2024. január 1-jétől.

43

Módosította: 27/2023. (X. 26.) Ör. 12. §-a. Hatályos: 2024. január 1-jétől.

44

Beépítette: 57/2010. (XII. 17.) Ör. 2. §

45

Módosította: 27/2023. (X. 26.) Ör. 7. §-a. Hatályos: 2024. január 1-jétől.

46

Beiktatta: 63/2011. (XII. 16.) Ör. 8. § Hatályos: 2012. január 1-jétől.

47

Beiktatta: 63/2011. (XII. 16.) Ör. 8. § Hatályos: 2012. január 1-jétől.

48

Módosította: 51/2012. (XI. 30.) Ör. 12. §

49

Módosította: 51/2012. (XI. 30.) Ör. 13. §

50

Beiktatta: 63/2011. (XII. 16.) Ör. 8. § Hatályos: 2012. január 1-jétől.

51

Módosította: 27/2023. (X. 26) Ör. 8. §-a. Hatályos: 2024. január 1-jétől.

52

Beiktatta: 63/2011. (XII. 16.) Ör. 8. § Hatályos: 2012. január 1-jétől.

53

Módosította: 27/2023. (X. 26.) Ör. 9. §-a. Hatályos: 2024. január 1-jétől.

54

Módosította: 27/2023. (X. 26.) Ör. 10. §-a. Hatályos: 2024. január 1-jétől.

55

Módosította: 51/2012. (XI. 30.) Ör. 18. § 3. pontja

56

Módosította: 51/2012. (XI. 30.) Ör. 18. § 4. pontja

57

Módosította: 27/2023. (X. 26.) Ör. 11. §-a. Hatályos: 2024. január 1-jétől.

58

Utolsó mondatot hatályon kívül helyezte: 24/2022. (X. 27.) Ör. 5. §-a. Hatályos: 2022. október 28-ától.

59

Hatálytalan: 2009. január 2-ától ugyan ezen rendelet 14. § (3) bekezdése alapjján.

60

Hatálytalan: 2009. január 3-ától ugyan ezen rendelet 14. § (3) bekezdése alapján.

61

Beiktatta: 40/2017. (X. 30.) Ör. 5. §