Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete

a háziorvosok működési célú támogatásáról

Hatályos: 2023. 06. 01

Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete

a háziorvosok működési célú támogatásáról

2023.06.01.

Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói jogkörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat) az Önkormányzattal kötött hatályos egészségügyi alapellátási szerződéssel (a továbbiakban: feladatellátási szerződés) rendelkező felnőtt háziorvos, házi gyermekorvos, felnőtt fogorvos, gyermekfogorvos (a továbbiakban együtt: háziorvos) feladatellátás helyeként a feladatellátási szerződésben meghatározott rendelője (a továbbiakban: rendelő) fenntartási költségeinek enyhítése céljából vissza nem térítendő támogatást (a továbbiakban: működési célú támogatás) nyújt.

(2) A működési célú támogatás pénzügyi fedezetét az Önkormányzat az éves költségvetésében biztosítja.

(3) A rendelet alkalmazásában

a) a rendelő összes tárgyévi fenntartási költsége: a rendelő használata során az adott háziorvosi praxis – osztott használat esetén praxisok – által elhasznált villamos energia, gáz energia, távfűtés, víz és csatornadíj, szemétszállítási díj pénzben kifejezett költsége

b) bázis fenntartási költség: a rendelő 2021. évi összes fenntartási költség összege

c) a tárgyévi korrigált fenntartási költség összege: a bázis fenntartási költség összegének a tárgyévet megelőző évek Központi Statisztikai Hivatal által közzétett átlagos fogyasztói árindex változásainak mértékével indexált összege

d) a működési célú támogatás összege: a rendelő a) pont szerinti összes tárgyévi fenntartási költségének és a c) pont szerinti tárgyévi korrigált fenntartási költségének pozitív előjelű különbsége.

2. § (1) A működési célú támogatásban kizárólag hatályos feladatellátási szerződéssel rendelkező háziorvos részesíthető.

(2) Amennyiben az 1. § (3) bekezdés c) pontja szerint meghatározott tárgyévi korrigált fenntartási költség összege meghaladja a rendelő 1. § (3) bekezdés a) pontja szerint meghatározott összes tárgyévi fenntartási költségének összegét, a rendelet szerinti működési célú támogatás nem állapítható meg.

(3) A háziorvosi rendelő fenntartási költségeinek mérséklése céljából, más jogcímen kapott pénzjuttatás összege a rendeletben meghatározott működési célú támogatás összegét nem csökkenti.

(4) Az a - rendeletben foglalt támogatási feltételeknek megfelelő - háziorvos, aki a rendelet hatályba lépéséig a 2022. 01. 01 - 2022. 12. 31. közötti támogatási időszak záró elszámolásának összegét a Kezelő számára hiánytalanul megfizette, a rendeletben foglalt működési célú támogatáson kívül 100. 000 Ft egyszeri működési támogatásban részesül.

3. § A Pénzügyi, Tulajdonosi és Vagyonnyilatkozat-kezelő Bizottság átruházott önkormányzati hatáskörben dönt a működési célú támogatás iránti igénybejelentések elbírálásáról, a támogatás odaítéléséről.

4. § (1) Tárgyév február 28-ig a működési célú támogatás iránti igénybejelentés lehetőségéről a Polgármesteri Hivatal tájékoztatót tesz közzé az önkormányzat hirdetőtábláján, az Óbuda újságban és az önkormányzat honlapján, valamint megküldi a hatályos feladatellátási szerződéssel rendelkező háziorvosok részére.

(2) Az igénybejelentő lap beszerezhető a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán vagy letölthető az önkormányzat honlapjáról.

(3) A tárgyévre szóló működési célú támogatás igénybejelentő lapját a háziorvos az adott év április 1. és április 30. közötti jogvesztő határidőben nyújthatja be a rendelet 1. melléklete szerinti tartalmú formanyomtatványon.

(4) Amennyiben a háziorvos tárgyév április 30-át követően köt az Önkormányzattal feladatellátási szerződést, az igénybejelentő lapot a feladatellátási szerződés hatálybalépésétől számított 60 napos jogvesztő határidőn belül nyújthatja be a (3) bekezdésben meghatározott formában.

(5) Az igénybejelentő lapot a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán lehet benyújtani, 1 eredeti példányban, zárt borítékban, a borítékra ráírva: „Háziorvosok működési célú támogatása”.

(6) A határidőn túl benyújtott igénybejelentések elbírálására nem kerül sor, azok érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerülnek.

(7) A formailag nem megfelelő igénybejelentések egy alkalommal történő kiegészítésére a hiánypótlási értesítés kézhezvételétől számított 15 napon belül van lehetőség.

(8) Az igénybejelentések formai és tartalmai értékelését a Polgármesteri Hivatal végzi.

(9) Az igénybejelentések elbírálásáról a Polgármesteri Hivatal a bejelentőket írásban értesíti a bizottsági döntést követő 15 napon belül. A támogatói okiratot az Önkormányzat nevében a polgármester írja alá.

5. § (1) A háziorvosi rendelők fenntartási költségeinek kezelését, nyilvántartását, a közműszolgáltatókkal való kapcsolattartást a Kezelők végzik.

(2) A megítélt támogatásokról a Kezelőket a támogatói okirat egy példányának megküldésével értesíteni kell a 4. § (9) bekezdésben meghatározott határidőig.

(3) A bázis fenntartási költség (1. § (3) bekezdés b) pontja) és a tárgyévi korrigált fenntartási költség (1. § (3) bekezdés c) pontja) összegét a Kezelők által vezetett nyilvántartás adatai alapján kell megállapítani. A pályázat elbírálásához a Kezelők, a megkeresésétől számított 5 napon belül a Polgármesteri Hivatal részére adatot szolgáltatnak.

(4) A megítélt támogatás

a) a háziorvosi rendelő fenntartási költségtartozása esetén kizárólag annak fedezetére használható fel,

b) egyéb esetben a háziorvosi rendelő adott évi fenntartási költségébe kerül beszámításra.

(5) A Kezelők a megítélt támogatásokról analitikus nyilvántartást vezetnek. A megítélt támogatás összegével a Kezelők a háziorvos által fizetendő összes fenntartási költség összegét arányosan csökkentik. A háziorvosok által fizetendő tárgyévi fenntartási költség összege a támogatással legfeljebb a tárgyévi korrigált fenntartási költség összegéig csökkenthető.

6. § Ez a rendelet 2023. június 1-jén lép hatályba.

7. § (1) 2023. évben a 4. § (1) bekezdése szerinti tájékoztató közzétételi határideje a rendelet hatálybalépését követő 15. nap.

(2) 2023. évben az igénybejelentő lap benyújtásának jogvesztő határideje 2023. június 15. és 2023. július 15. közötti időszak.

(3) Amennyiben a háziorvos 2023. július 15-ét követően köt az Önkormányzattal feladatellátási szerződést, az igénybejelentő lapot a feladatellátási szerződés hatálybalépésétől számított 60 napos jogvesztő határidőn belül nyújthatja be a 4. § (3) bekezdésében meghatározott formában.

8. § A rendelet kihirdetése a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel történik.

1. melléklet a 18/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelethez

Az igénybejelentő lap tartalmi meghatározása

1. az igénybejelentő lap megnevezése

2. az igénybejelentő azonosító adatai: neve, egyéb a támogatás elbírálásához szükséges adata,

3. a feladat-ellátási szerződés adatai: kelte, hatálya,

4. az igénybejelentéssel érintett rendelő pontos megnevezése,

5. az igénybejelentő működési célú támogatás igénylésére vonatkozó nyilatkozata,

6. az igénybejelentő adatkezelési nyilatkozata,

7. dátum, aláírás.