Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (III. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekvédelmi ellátásokról

Hatályos: 2023. 03. 03

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (III. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.03.
a gyermekvédelmi ellátásokról
Általános indokolás
Az Országgyűlés 2022. november 22-én elfogadta a Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló 2022. évi L. törvényt, amely törvény 16. §-ában a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben szereplő az „az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb” szövegrész helyébe 2023. január 1-től az „a szociális vetítési alap” szöveg lépett.
Tekintettel arra, hogy a Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének a gyermekvédelmi ellátásokról szóló önkormányzati rendelete is tartalmazza az „az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb” szövegrészt, így szükséges e rendeletben is az „a szociális vetítési alap” szövegrészre történő cseréje.
A rendelet ezen kívül egyes ellátási formák tekintetében, ahol évek óta nem változott a jövedelmi értékhatár összege, értékhatáremelést tartalmaz, valamint rögzítésre került a rendeletben a nyári szünidei gyermekétkeztetés szabályozása.
A rendelet a törvényi változás folytán minden pénzbeli ellátást érintően módosult, illetve a korábbi rendelet is már nagyszámú módosító rendelkezést tartalmazott, ezért indokolttá vált új rendelet megalkotása.
Részletes indokolás
Az 1–29. §-hoz
1. §-hoz
A rendelet személyi hatályáról rendelkezik.
2. §-hoz
A rendelet alkalmazása kapcsán az egyes fogalmak értelmezését tartalmazza.
3. §-hoz
A rendeletben szabályozott ellátások tekintetében a hatásköri szabályokat tartalmazza, a feladat- és hatáskörök gyakorlóját nevesíti.
4. §-hoz
A kérelem benyújtásával, a jogosultság megállapításával, megszüntetésével, valamint a támogatás folyósításával kapcsolatos eljárási szabályokat rögzíti.
5. §-hoz
A jogosulatlanul igénybe vett ellátások megtérítésének helyi szabályait tartalmazza, melyek megfogalmazására a vonatkozó törvényben foglaltakkal összhangban került sor.
6. §-hoz
A képviselő-testület által nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátásokat, illetve a személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti ellátásokat nevesíti, melyeket törvényi felhatalmazás alapján, valamint eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva nyújt a rászoruló személyek részére.
7. §-hoz
A nevelési támogatás a képviselő-testület által önként vállalt feladatok körébe tartozik, amelyet a gyermeket nevelő szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű családok részére nyújt. A rendelkezés a támogatás jogosultsági feltételeit, megállapításának eljárási szabályait tartalmazza.
8. §-hoz
A tömegközlekedési támogatás önként vállat ellátás a kerületi gyermek és fiatal felnőtt tanulók részére a helyi tömegközlekedési eszközök igénybevételéhez. A támogatás jogosultsági feltételeit, megállapításának és folyósításának szabályait rögzíti.
9. §-hoz
A díjmentes utazásra jogosult tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermekek részére nyújtja a képviselő-testület önként vállalt feladatként a környezettudatos közlekedési eszköz vásárlásának támogatását. Az igénybevétel szabályait tartalmazza a rendelkezés.
10. §-hoz
A képviselő-testület által önként vállalt ellátásként évente három alkalommal nyújtott időszaki támogatás megállapításának szabályait és az eljárás rendjét tartalmazza.
11. §-hoz
Az alap- és középfokú oktatási intézmény nappali tagozatán legalább jó tanulmányi eredménnyel rendelkező tanuló részére nyújtható szociális tanulmányi ösztöndíj, mint önként vállalt támogatás jogosultsági feltételeiről, eljárási szabályairól rendelkezik.
12. §-hoz
A tanévkezdéssel járó többletkiadások enyhítése érdekében nyújtott beiskolázási támogatás, önként vállalt támogatási forma jogosultsági feltételeit, eljárási szabályait rögzíti.
13. §-hoz
A karácsonyi támogatásra való jogosultság feltételeit tartalmazza, amelyet a szociálisan rászoruló családok részére nyújt a képviselő-testület.
14. §-hoz
A kerületi 0-18 éves korú gyermekek védőoltás költségei átvállalásának szabályait rögzíti.
15. §-hoz
Az életmentő adrenalin injekció költsége átvállalásának szabályairól rendelkezik, a súlyos allergiás anafilaxia megelőzése érdekében.
16. §-hoz
A kerületi gyermekek életkezdési esélyeinek javítása érdekében a képviselő-testület által biztosított fiatalok helyi életkezdési támogatásának jogosultsági feltételeit és eljárási szabályait rögzíti.
17. §-hoz
A babaköszöntő csomag a gyermek születése kapcsán biztosított természetbeni támogatás az igénybevétel eljárási szabályait tartalmazza a rendelkezés.
18. §-hoz
A képviselő-testület az önként vállat ellátásként nyújtott mosható nadrágpelenka támogatással a kerületben gyermeket nevelő családok anyagi terheinek csökkentéséhez járul hozzá, és egyben elősegíti a környezetvédelmi alapelvek teljesülését is. A rendelkezés a támogatás igénybevételének feltételeit és eljárási szabályait tartalmazza.
19.-21. §-hoz
A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, valamint a hozzá kapcsolódó természetbeni támogatás és pénzbeli ellátás, továbbá a természetbeni ellátásként nyújtott gyermekétkeztetés jegyzői hatáskörben történő eljárásáról rendelkezik, valamint a nyári szünidei gyermekétkeztetés szabályait tartalmazza.
22. §-hoz
A gyermekjóléti szolgáltatást – lakosságszámhoz kötötten – mint kötelezően ellátandó feladat ellátási formát rögzíti.
23-25. §-hoz
A bölcsődei ellátás szabályairól rendelkezik.
26. §-hoz
A Gyermekek Átmeneti Otthonát – lakosságszámhoz kötötten – mint kötelezően ellátandó feladat ellátási formát rögzíti, amelyet ellátási szerződés keretében biztosít.
27. §-hoz
A Családok Átmeneti Otthonát, mint önként vállalt feladat ellátási formát rögzíti, amelyet ellátási szerződés keretében biztosít.
28-29. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezések. Valamint a hatályát vesztett önkormányzati rendeletet tartalmazza.