Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2023. (III. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális juttatások rendszeréről

Hatályos: 2023. 03. 03

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2023. (III. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.03.
a szociális juttatások rendszeréről
Általános indokolás
Az Országgyűlés 2022. november 22-én elfogadta a Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló 2022. évi L. törvényt, amely törvény 16. §-ában a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben szereplő az „az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb” szövegrész helyébe 2023. január 1-től az „a szociális vetítési alap” szöveg lépett.
Tekintettel arra, hogy a Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat a szociális juttatások rendszeréről szóló önkormányzati rendelete is tartalmazza az „az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb” szövegrészt, így szükséges e rendeletben is az „a szociális vetítési alap” szövegrészre történő cseréje.
A rendelet ezen kívül egyes ellátási formák tekintetében, ahol indokolttá vált értékhatáremelést tartalmaz, valamint az eljárási rendelkezéseknél rögzítésre került a jövedelmi körülmények vizsgálata esetén csatolandó dokumentumok meghatározása a jogalkalmazás elősegítése érdekében.
A rendelet a törvényi változás folytán minden pénzbeli ellátást érintően módosult, illetve a korábbi rendelet is már nagyszámú módosító rendelkezést tartalmazott, ezért indokolttá vált új rendelet megalkotása.
Részletes indokolás
Az 1–35. §-hoz
1. §-hoz
A rendelet személyi hatályáról rendelkezik.
2. §-hoz
A rendelet alkalmazása kapcsán az egyes fogalmak értelmezését tartalmazza.
3. §-hoz
A rendeletben szabályozott ellátások tekintetében a hatásköri szabályokat tartalmazza, a feladat- és hatáskörök gyakorlóját nevesíti.
4. §-hoz
A kérelem benyújtásával, a jogosultság megállapításával kapcsolatos eljárási szabályokat rögzíti, valamint tartalmazza a jövedelmi körülmények vizsgálata esetén csatolandó dokumentumok meghatározását.
5. §-hoz
A rendelkezés a támogatások folyósításával kapcsolatos eljárási szabályokat rögzíti.
6. §-hoz
A jogosulatlanul igénybe vett ellátások megtérítésének helyi szabályait tartalmazza, melyek megfogalmazására az Szt-ben foglaltakkal összhangban került sor.
7. §-hoz
Az adatkezelés helyi szabályairól rendelkezik a törvényi előírásoknak megfelelően.
8. §-hoz
A rendelkezés a képviselő-testület által nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátásokat nevesíti, melyeket törvényi felhatalmazás alapján, illetve eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva nyújt a szociálisan rászoruló személyek részére.
9. §-hoz
A települési támogatások rendszerén belül a lakhatási támogatás megállapításának jogosultsági feltételeit és eljárási szabályait rögzíti.
10. §-hoz
A lakhatási támogatás folyósításáról, mértékéről és a támogatás igényléséhez benyújtandó dokumentumokról rendelkezik.
11. §-hoz
A települési támogatások rendszerén belül a gyógyszertámogatás megállapításának jogosultsági feltételeit és eljárási szabályait foglalja magában.
12. §-hoz
A települési támogatások rendszerén belül a hátralékkezelési támogatásra való jogosultság feltételeit határozza meg.
13. §-hoz
A hátralékkezelési támogatás megállapításának eljárási szabályait rögzíti. Az Önkormányzat a hátralékkezeléssel kapcsolatos egyes feladatait a Belvárosi Család- és Gyermekjóléti Központ útján látja el, ennek részletezését is tartalmazza a szabályozás.
14. §-hoz
Azon esetekről rendelkezik, melyeknél a támogatás folyósítását meg kell szüntetni.
15. §-hoz
A hátralékkezelési támogatás mértékéről rendelkezik és az elbírálásra jogosult Bizottságot nevesíti, valamint a szerződéskötés formai elemeit tartalmazza.
16. §-hoz
A rendkívüli települési támogatások körét szabályozza. Míg a települési támogatás rendszeres ellátási forma, a rendkívüli települési támogatás eseti, rendkívüli élethelyzetek megoldására, krízis helyzetek kezelésére szolgál. A jogszabály értelmében, a rendkívüli települési támogatást elsősorban betegség, temetés, elemi kár elhárítása, és a gyermekvállalás és gyermekvárás kapcsán jelentkező többletkiadásokhoz nyújt segítséget.
17. §-hoz
A rendkívüli települési támogatások rendszerén belül a temetési támogatás megállapításának jogosultsági feltételeit és eljárási szabályait tartalmazza.
18. §-hoz
A rendkívüli települési támogatások rendszerén belül a krízistámogatás eseteiről, jogosultsági feltételeiről, valamint eljárási szabályairól szól a rendelkezés.
19. §-hoz
A rendkívüli települési támogatások rendszerén belül az eseti támogatás jogosultsági feltételeit és az ellátás megállapításának szabályait rögzíti.
20. §-hoz
A köztemetéssel összefüggő feladatokat a vonatkozó törvényi rendelkezésnek megfelelően látja el az Önkormányzat. A köztemetés költségeinek megtérítésére a rendeletbe méltányossági lehetőség került beépítésre.
21. §-hoz
A létfenntartási támogatás az Önkormányzat által önként vállalt ellátási forma, a rendelkezésben a jogosultság feltételei és eljárási szabályai kerültek meghatározásra.
22. §-hoz
A jövedelempótló támogatás jogosultság feltételeiről és eljárási szabályairól rendelkezik.
23. §-hoz
Az együttműködési kötelezettség megszegésének és a jövedelempótló támogatás megszüntetésének eseteit részletezi.
24. §-hoz
A lakás-karbantartási támogatás önként vállalt ellátási forma jogosultsági feltételi kerültek rögzítésre a rendelkezésekben.
25. §-hoz
A lakás-karbantartási támogatás eljárási szabályait rögzíti.
26. §-hoz
A fűtési szezonban történő időszaki támogatás szintén önként vállalt támogatási forma, amely a téli időszakban a fűtési költségek rendezéséhez nyújt segítséget. A rendelkezés a támogatás jogosultsági feltételeit és eljárási szabályait rögzíti.
27. §-hoz
A három vagy több gyermeket nevelő családok részére nyújtott fűtési szezonban történő időszaki támogatás jogosultsági feltételeit szabályozza.
28. §-hoz
Az idősek világnapja alkalmából nyújtott önként vállalt támogatás szabályait, jogosulti körét tartalmazza a rendelkezés.
29. §-hoz
A kedvezményes élelmiszervásárlási jogosultság megállapításának feltételrendszeréről és eljárási szabályairól rendelkezik.
30. §-hoz
A rendelkezés az időskori tüdőgyulladás elleni védőoltás költségei átvállalásának szabályait rögzíti.
31. §-hoz
A belvárosi kismamabérlet igénybevételének jogosultsági feltételeit és eljárási szabályait határozza meg.
32. §-hoz
Az ápolási támogatás önként vállalt ellátási forma jogosultsági feltételeit és eljárási szabályait tartalmazza a rendelkezés.
33. §-hoz
A szociálpolitikai kerekasztal és a részeként működő helyi esélyegyenlőségi fórum működtetéséről rendelkezik összhangban a szociális törvényben foglaltakkal.
34. §- 35. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés. Valamint a hatályát vesztett önkormányzati rendelet számát tartalmazza.