Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 20/2017. (V. 3.) önkormányzati rendelete

az alapfokú és középfokú köznevelési intézményekben tanulók tanulmányi ösztöndíjáról

Hatályos: 2023. 09. 20

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 20/2017. (V. 3.) önkormányzati rendelete

az alapfokú és középfokú köznevelési intézményekben tanulók tanulmányi ösztöndíjáról

2023.09.20.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata (a továbbiakban: Újbuda Önkormányzata) Képviselő-testülete az alapfokú és középfokú köznevelési intézményekben tanuló tehetséges és kiemelkedő tanulmányi eredményt elért diákok részére tanulmányi ösztöndíjat (a továbbiakban: ösztöndíj) adományoz.

(2) Az ösztöndíj odaítélhető a Budapest XI. kerület területén működő valamennyi köznevelési intézmény nappali rendszerű oktatásában részt vevő azon tanulói részére, akiknek lakhelye Budapest XI. kerületében van és

a) 6-8. évfolyamos általános iskolai tanulók, akiknek a pályázat benyújtását megelőző két egymást követő tanév végén a tanulmányi eredménye 4,9 vagy a feletti, továbbá

b) azon 9-13. évfolyamos középiskolai tanulók részére, akiknek a pályázat benyújtását megelőző két egymást követő tanév végén a tanulmányi eredménye 4,8 vagy a feletti.

2. § Újbuda Önkormányzata az ösztöndíj elnyerésére évente egy alkalommal, minden év szeptember 1-jéig nyílt pályázatot ír ki. A pályázati kiírás az Újbuda újságban és Újbuda Önkormányzata hivatalos honlapján jelenik meg.

3. § (1)1 A pályázatot az 1. melléklet szerinti nyomtatványon a Köznevelési és Ifjúsági Osztályhoz kell benyújtani minden év szeptember 30-áig.

(2)2 A pályázathoz csatolni kell:

a) az elmúlt két tanév végi bizonyítvány másolatát,

b)3

c) az előző tanévben a tanulmányi versenyeken elért eredményt igazoló iratot és

d) a nyelvvizsga-bizonyítvány másolatát.

(3) Nem értékelhető a pályázat, ha

a) a (2) bekezdés szerinti mellékletek hiányosak vagy nem kerültek becsatolásra, vagy

b) azt a határidő leteltét követően nyújtották be.

4. § (1) Az ösztöndíj odaítéléséről a Polgármester dönt az általa felkért szakértői testület javaslata alapján. A pályázat eredményéről valamennyi pályázó írásban értesítést kap.

(2) Az ösztöndíj egy tanulmányi évre vagy két egymást követő félévre (10 naptári hónapra) nyerhető el. Az ösztöndíj több egymást követő tanulmányi évben is adományozható.

(3) Az ösztöndíj odaítélése a pályázóknak a 2. mellékletben szereplő szempontok figyelembevételével kapott pontszámai alapján kialakuló rangsora szerint történik. Pontegyenlőség esetén a Polgármester által felkért, szakértői testület sorsolással dönt.

(4) Az ösztöndíj évente legfeljebb

a) az általános iskolai tanulók esetében az első 150 legmagasabb pontszámot elérő,

b) a középiskolai tanulók esetében az első 25 legmagasabb pontszámot elérő

tanulónak adományozható.

(5) A pályázat elbírálásánál további pontokat jelent

a) a nemzetközi, országos, fővárosi és kerületi szintű (személyes megjelenést igénylő) tanulmányi versenyeken elért helyezés, valamint

b) az államilag elismert nyelvvizsga.

5. §4 (1) Az ösztöndíj havi legmagasabb összege

a) általános iskolai tanulók esetében 7 000 Ft,

b) középiskolai tanulók esetében 10 000 Ft.

(2) A 4. § szerinti pontszámokhoz tartozó összegeket a 2. melléklet tartalmazza.

(3) Az ösztöndíj kifizetésére félévenként egy összegben kerül sor.

(4) Az ösztöndíjak fedezetét Újbuda Önkormányzata éves költségvetési rendeletében biztosítja.

6. § (1)5 Az ösztöndíjas vagy törvényes képviselője köteles - a változás bekövetkeztétől számított 15 napon belül - a Köznevelési és Ifjúsági Osztályt írásban tájékoztatni, ha a tanuló

a)6 Budapest XI. kerületén kívüli köznevelési intézményben létesít tanulói jogviszonyt,

b) magántanulóként folytatja a tanulmányait,

c) tanulói jogviszonya megszűnt vagy szünetel,

d) tartósan külföldre távozik, vagy

e) Budapest XI. kerületi lakóhelye megszűnik.

(2) A Polgármester az ösztöndíj folyósítását - akár visszamenőleg is - megszünteti amennyiben az ösztöndíjas

a) vagy törvényes képviselője az (1) bekezdésben foglalt tájékoztatási kötelezettségének nem tesz eleget,

b) Budapest XI. kerületén kívüli oktatási intézményben létesít tanulói jogviszonyt,

c) magántanulóként folytatja a tanulmányait,

d) a tanulói jogviszonya megszűnt vagy szünetel,

e) tartósan külföldre távozik,

f) Budapest XI. kerületi lakóhelye megszűnik vagy

g) az ösztöndíj elnyerése érdekében a pályázatában valótlan adatokat közölt.

(3) Az ösztöndíjas 30 napon belül köteles a (2) bekezdés alapján visszamenőlegesen megszüntetett, ezért jogosulatlanul felvett ösztöndíjat Újbuda Önkormányzata részére visszafizetni.

(4) Az (1) bekezdés szerinti értesítési kötelezettség nem teljesítése esetén az ösztöndíjas az ösztöndíjrendszer következő évi fordulójából kizárásra kerül.

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2)

1

A 3. § (1) bekezdése a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (2) bekezdése a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (2) bekezdés b) pontját a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (IX. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.

4

Az 5. § a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 6. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 6. § (1) bekezdés a) pontja a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja szerint módosított szöveg.

7

Az 1. melléklet a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 2. melléklet a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.