Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 7/2018. (IV. 24.) önkormányzati rendelete

a parkolás biztosításának módjáról, a parkolóhely-létesítési kötelezettségről és a parkolóhely-megváltás eljárási szabályairól

Hatályos: 2024. 01. 18

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 7/2018. (IV. 24.) önkormányzati rendelete

a parkolás biztosításának módjáról, a parkolóhely-létesítési kötelezettségről és a parkolóhely-megváltás eljárási szabályairól

2024.01.18.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében maghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre és személyegyesülésre kiterjed, aki olyan építési tevékenységet (új építés, meglévő épület átalakítása, bővítése, stb.) rendeltetésmód változtatást vagy rendeltetési egység szám változtatást végez, amely többlet parkolóhely létesítési kötelezettséget von maga után, ezáltal a rendelet szerinti személygépjármű elhelyezés tekintetében érdekelt (a továbbiakban: érdekelt).

2. §1

3. § (1) A gépjármű elhelyezés és a többlet parkolási igény mértékét, mennyiségét és módját - ideértve az akadálymentes parkolóhelyek kialakítására vonatkozó előírásokat is - az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) előírásai és a 2. § szerinti Kerületi Építési Szabályzatok (a továbbiakban: KÉSZ-ek) alapján kell meghatározni.

(2) Az előírt számú parkolóhelyet az érdekeltnek saját telkén belül kell biztosítania az OTÉK-ban meghatározott szabályok, valamint KÉSZ-ek alapján.

(3) A szükséges parkolóhelyek teljes mennyiségének telken belüli biztosításától kizárólag az alábbi esetekben lehet eltekinteni:

a) a gépkocsival a telekre való be- és kihajtás forgalomtechnikai okokból nem engedélyezhető,

b) a telek megközelítése kizárólag meglévő gyalogos utca, vagy tervezett gyalogos utca felől lenne lehetséges,

c) a telken értékvédelem alatt lévő épület áll és az a parkolók teljes körű kialakítását nem teszi lehetővé,

d) a telken meglévő értékes növényzet (pl.: védett fa) miatt az épületen kívüli parkoló, vagy mélygarázs építése jelentős növénykárral járna, vagy

e) a telek fennmaradó beépítése, valamint geometriai adottságai (például keskeny telekszélesség vagy kis telekmélység) miatt a telken belüli parkolás ésszerű műszaki keretek között nem megvalósítható.

(4) Ha az előírt számú parkolóhelynek a (2) bekezdésben meghatározottak szerinti biztosítására részben vagy egészben nincs lehetőség, úgy a személygépjármű elhelyezési kötelezettség a (3) bekezdésben meghatározott feltételek valamelyikének fennállása esetén az alábbiak szerint teljesíthető:

a) az érdekelt a XI. kerület közigazgatási területén a tervezett beruházás helyszínétől - a közterületi telekhatártól - légvonalban mért legfeljebb 500 méteren belül az előírt számú újonnan létesítendő parkolóhelyet a tervezett építkezéssel egyidejűleg másik, nem közterületi ingatlanon biztosítja, melyet tulajdoni lap másolatával vagy legalább 10 év határozott idejű bérleti szerződés bemutatásával köteles igazolni, vagy

b) az érdekelt helyett a hiányzó számú parkolóhelyek építését a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatával (a továbbiakban: Önkormányzat) a 4. §-ban foglaltak szerint megkötött szerződés alapján - a parkolóhely-megváltási díj parkolóalapba történő befizetését követően - az Önkormányzat átvállalja.

(5) A (4) bekezdés a) pontja szerinti bérleti szerződés meghatározott időtartamon belüli megszűnése esetén az érdekelt köteles az 4. §-ban meghatározott díjat az Önkormányzat számára megfizetni.

4. § (1) Az érdekelt az új épület létesítése, meglévő épület átépítése alapján fennálló, a rendeltetésmódosítás helye szerinti telken kívüli parkolóhely építési kötelezettségét az előírt számú parkolóhelynek megfelelő mértékben, pénzbeni megváltást követően az Önkormányzat átvállalhatja, a 3. § (3) bekezdésben meghatározott feltételek valamelyikének fennállása esetén.

(2) A parkolóhely építési kötelezettség pénzbeli megváltásáról, valamint az építési kötelezettség Önkormányzat általi átvállalásáról az érdekelt és az Önkormányzat szerződést köt. A szerződésnek tartalmaznia kell a megvalósítandó parkolóhelyek számát, a megváltási díj összegét és egyösszegű befizetésének kötelezettségét, valamint az Önkormányzat letéti számlájának megjelölését, amelyre a befizetést teljesíteni kell.

(3) A szerződés megkötésének feltétele a megváltási díj befizetésének igazolása.

(4) Abban az esetben, ha a parkolóhely-építési kötelezettség pénzbeli megváltásáról és Önkormányzat általi átvállalásáról létrejött szerződés bármely okból megszűnik, vagy az építési vagy fennmaradási engedélyt az építési hatóság jogerősen elutasítja, az Önkormányzat haladéktalanul intézkedik a befizetett díj visszafizetéséről.

(5) Az Önkormányzatot, annak intézményét vagy gazdasági társaságát saját beruházása esetén, ha az előírt számú parkolóhely a 3. § (3) bekezdése szerint telken belül nem biztosítható, a többlet parkolóhelyek létesítése után a rendelet szerinti pénzbeli megváltási kötelezettség nem terheli.

5. §2 (1) A parkolóhely-építési kötelezettség megváltási díjának összegét az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A parkolóhely-megváltásként az érdekelt által az Önkormányzatnak befizetett összeget elkülönítetten kell kezelni, és azt a XI. kerület közigazgatási területén létesítendő parkolóhelyek építésére, vagy e célra szolgáló területek megszerzésére kell fordítani. A befizetett megváltási díjakról, valamint az ennek fejében megvalósított vagy megvalósítandó parkolóhelyek számáról a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

(3) A parkolóalapba befolyt megváltási díj felhasználása érdekében hozandó döntés a Képviselő-testület kizárólagos hatásköre.

(4) Az átruházott parkolóhely-építési kötelezettség megváltásának díjából finanszírozott közterületi parkolók közhasználatúak, a befizetett megváltási díj alapján nem jelölhetők meg kizárólagos használatra, használói nem mentesülnek az esetleges díjfizetés alól.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 2. §-t a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 40/2023. (XII. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.

2

Az 5. § a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (VI. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. mellékletet a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (VI. 20.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.