Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (I. 25.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat fenntartásában működő intézményekben és az Önkormányzat egészségügyi feladatát ellátó egészségügyi szolgáltatóknál dolgozók számára biztosított juttatásokról

Hatályos: 2022. 10. 25

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (I. 25.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat fenntartásában működő intézményekben és az Önkormányzat egészségügyi feladatát ellátó egészségügyi szolgáltatóknál dolgozók számára biztosított juttatásokról

2022.10.25.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet hatálya

a) a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) irányítása alá tartozó és fenntartásában működő költségvetési szerveknél –a Budapest Főváros XI. Kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal és az Újbuda Közterület-felügyelet kivételével – foglalkoztatottakra és

b) az egészségügyi alapellátást, szakellátást ellátó, az Önkormányzattal jogviszonyban lévő egészségügyi szolgáltatónál foglalkoztatottakra, a háziorvosi szolgáltatóra, valamint a háziorvosi szolgáltató alkalmazottaira

terjed ki.

2. § Az Önkormányzat a 1. §-ban meghatározott alkalmazottak és foglalkoztatottak munkában maradását és munkába állását segítve, az e rendeletben szabályozott feltételek figyelembevételével a meghatározott mértékben

a)1 Újbudai Ösztöndíjat,

b) Újbudai Lakhatási Támogatást,

c) Újbudai Lakhatási Lehetőség Támogatást,

d) Újbudai Rekreációs Támogatást és

e) Munkát Segítő Eszközök Beszerzése Támogatást

határoz meg.

3. § (1)2 Az Újbudai Ösztöndíjra (a továbbiakban: Ösztöndíj) jogosultak körét, a részletes szakmai feltételeket – az adott időszak jogszabályi kereti között – az Önkormányzat minden év február 28-ig pályázat keretében szabályozza.

(2)3 Az Ösztöndíjra pályázhat

a)4 azon hallgatói jogviszonnyal rendelkező, alapképzés esetén legalább másodéves, óvodapedagógus alapképzésben résztvevő hallgató esetében legalább elsőéves, mesterképzés esetén legalább elsőéves főiskolai, egyetemi hallgató, aki a diploma megszerzése után az Önkormányzat által fenntartott szociális, gyermekvédelmi vagy köznevelési intézményben, vagy az Önkormányzattal jogviszonyban lévő egészségügyi szolgáltatónál kíván elhelyezkedni, és legfeljebb 5 év eltöltését vállalja,

b) az a személy, aki hazai felsőoktatási intézmény által kiadott általános orvosi oklevéllel rendelkezik, és az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzési rendszer keretében folytatott, elsőként megszerzendő szakorvosi szakképzéséből még legfeljebb 3 év van hátra, valamint vállalja, hogy a szakvizsga megszerzését követően felnőtt vagy gyermek háziorvosi körzet ellátására feladatellátási szerződést köt az Önkormányzattal, melyhez a praxis tulajdonjogának megszerzéséről önállóan gondoskodik.

(2a)5 A (2) bekezdés a) pontja esetében az Önkormányzat az Ösztöndíjat a hallgatói jogviszony időtartama alatt aktív státusszal rendelkező hallgatóknak biztosítja.

(3) Az Ösztöndíj havi mértéke maximum 100.000.- Ft.

(4) Az Ösztöndíj maximum 3 évig adható, az Ösztöndíjra való jogosultság egyedi kérelemre és a Kulturális és Köznevelési Bizottság döntése alapján egyszer meghosszabbítható maximum 1 évvel.

(5) A pályázati kiírás előírásainak és a (2) bekezdésben foglaltaknak a nem teljesülése esetén visszafizetési kötelezettség keletkezik.

(6) Az adott év létszám- és költségkeretéről, valamint a pályázati kiírás tartalmáról az Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) dönt a mindenkori éves költségvetésről szóló önkormányzati rendelet elfogadását követő képviselő-testületi ülésen az igények és a lehetőségek ismeretében.

(7)6 Az Ösztöndíj odaítéléséről a Kulturális és Köznevelési Bizottság és a Szociális és Egészségügyi Bizottság javaslata alapján a Polgármester dönt.

4. § (1) Újbudai Lakhatási Támogatás (a továbbiakban: Lakhatási Támogatás) adható az 1. §-ban meghatározott jogosultak részére lakásbérleti díj megfizetéséhez.

(2)7 A Lakhatási Támogatás összege a szerződéssel igazolt lakásbérleti díj 50%-a, de maximum havi bruttó 80.000.- Ft, amely személyi jövedelemadó köteles.

(3) A Lakhatási Támogatás maximum 5 évig adható, a támogatásra való jogosultság egyedi kérelemre és a Szociális és Egészségügyi Bizttság döntése alapján egyszer legfeljebb 5 évvel meghosszabbítható.

(4)8 A Lakhatási Támogatásra jogosultak létszámát egy naptári évben a mindenkori éves költségvetésben rendelkezésre álló keretösszeg határozza meg.

(5) A Lakhatási Támogatásra vonatkozó kérelmet a Budapest Főváros XI. Kerület Újbudai Polgármesteri Hivatalhoz lehet benyújtani. A kérelemről a benyújtását követő 3 hónapon belül kell dönteni.

(6) A Lakhatási Támogatásról a Szociális és Egészségügyi Bizottság javaslata alapján a Polgármester dönt.

5. § (1) Újbudai Lakhatási Lehetőség (a továbbiakban: Lakhatási Lehetőség) biztosítható az 1. §-ban meghatározott jogosultak részére bérelhető lakás formájában, pályázat útján.

(2) A Lakhatási Lehetőségről szóló pályázat keretében megállapított lakásbérleti díj szociális alapon, költségelven vagy piaci alapon kerül megállapításra.

(3) A Lakhatási Lehetőség biztosítása legfeljebb 5 évre szól, a jogosultság kérelemre, egyszer legfeljebb 5 évvel meghosszabbítható.

(4) A Lakhatási Lehetőség biztosításáról a Szociális és Egészségügyi Bizottság javaslata alapján a Polgármester dönt.

6. § (1)9 Az Önkormányzat Újbudai Rekreációs Támogatást nyújt az 1. § szerinti foglalkoztatottak számára uszodabérlet formájában.

(2) Uszodabérlet az Önkormányzat az 1. § a) pontjában meghatározott intézményi körnek

a) 99 fő vagy annál kevesebb foglalkoztatott esetén intézményenként maximum 10 db,

b) 100-199 fő foglalkoztatott esetén intézményenként maximum 20 db,

c) 200 fő vagy annál több foglalkoztatott esetén intézményenként maximum 30 db

adható, melynek fedezete évente az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. mindenkori támogatási keretébe külön soron beépítésre kerül.

(3) Az 1. § a) pontjában meghatározott intézmények vezetői az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft.-vel egyetértésben elkészítik a használat rendjét, amely a Polgármester jóváhagyásával lép életbe.

7. § (1) Az 1. § a) pontja szerinti foglalkoztatottak számára az Önkormányzat pályázatot ír ki a foglalkoztatottak napi munkáját segítő informatikai eszközök vásárlására.

(2) Az igények és a lehetőségek ismeretében az adott év létszám- és költségkeretéről, valamint a pályázati kiírás tartalmáról a Képviselő-testület dönt a mindenkori éves költségvetésről szóló önkormányzati rendelet elfogadását követő képviselő-testületi ülésen.

(3) Az informatikai eszközök vásárlási lehetőségének odaítéléséről a Kulturális és Köznevelési Bizottság javaslata alapján a Polgármester dönt.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

1

A 2. § a) pontja a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (1) bekezdése a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 3. § (2) bekezdése a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 3. § (2) bekezdés a) pontja a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2022. (X. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 3. § (2a) bekezdését a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

6

A 3. § (7) bekezdése a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 4. § (2) bekezdése a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2022. (X. 24.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 4. § (4) bekezdése a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2022. (X. 24.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 6. § (1) bekezdése a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2022. (X. 24.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.