Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 44/2022. (XI. 21.) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitvatartásának rendjéről

Hatályos: 2023. 01. 02

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 44/2022. (XI. 21.) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitvatartásának rendjéről

2023.01.02.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzat Képviselő-testülete a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivételekkel – a szeszes italt forgalmazó kiskereskedelmi és vendéglátó üzlet, annak terasza, valamint az alkalmi rendezvény üzemeltetőjére terjed ki.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki:

a) szálláshelyen üzemeltetett vendéglátó és élelmiszer-kereskedelmi üzletre,

b) üzemanyagtöltő állomáson üzemeltetett vendéglátó és élelmiszer-kereskedelmi üzletre,

c) üzletközpontban, bevásárlóközpontban üzemeltetett üzletre,

d) közművelődési intézményben üzemeltetett üzletre,

e) oktatási intézmény diákjainak szalagavató báljára, érettségi bankettjére, gólyabáljára,

f) állami és önkormányzati rendezvényen árusító üzletre,

g) azon üzletre, amely bejáratától számított 200 méteres közterületi távolságon belül lakott ingatlan nem található,

h) a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó rendezvényre és

i) világörökségi helyszínen üzemeltetett üzletre.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában

a) alkalmi rendezvény üzemeltetője: az az üzlettel rendelkező kereskedő, aki az alkalmi rendezvény szervezőjével kötött megállapodás alapján kereskedelmi tevékenység folytatása céljából a rendezvény idejére kitelepül,

b) terasz: az üzlet homlokzatával érintkező, továbbá a homlokzattól független olyan közterület vagy magánterület, ahol az üzlet termékkörének megfelelő kiskereskedelmi, vendéglátó tevékenység folyik,

c) közművelődési intézmény: a lakosság közösségi közművelődési tevékenységéhez erre a célra alapított, fenntartott, működtetett, megfelelő szakmai, személyi, infrastrukturális feltételekkel és alapító okirattal rendelkező költségvetési szerv vagy egyéb fenntartású intézmény,

d) szomszédos lakóépület: közvetlenül a tárgyi épület telke melletti telken álló, de attól szerkezetileg független, önálló épületszerkezetekkel határolt lakóépület.

3. Eljárási szabályok

3. § (1) Az üzletek éjszakai nyitvatartásával kapcsolatos önkormányzati hatósági eljárást átruházott hatáskörben a Kulturális és Köznevelési Bizottság folytatja le.

(2) Az üzletek éjszakai nyitvatartásával kapcsolatos hatósági eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) Az üzletek éjszakai nyitvatartásával kapcsolatos eljárásban ki kell kérni az üzlet területe szerint érintett önkormányzati képviselő véleményét.

(4) A jegyző nyilvántartást vezet az éjszakai nyitvatartás korlátozása alól felmentéssel rendelkező üzletekről.

(5) Az e rendeletben foglaltak betartását a jegyző, valamint az ÚJBUDA Közterület-felügyelet ellenőrzi.

(6) Az üzletek éjszakai nyitvatartásával kapcsolatos határozatot a jegyző megküldi a XI. kerületi rendőrkapitányságnak és az ÚJBUDA Közterület-felügyeletnek.

(7) A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletben büntetni rendelt magatartások esetén közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

4. Az éjszakai nyitvatartás általános rendje

4. § (1) A szeszes italt forgalmazó üzlet – a (2) és (4) bekezdésben meghatározott kivétellel – 22.00 órától 6.00 óráig nem tarthat nyitva.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt korlátozás nem vonatkozik a szeszes italt forgalmazó üzletre, ha a szeszes ital árusítását 22.00 és 6.00 óra között szünetelteti, és erről az üzemeltető a vásárlókat az üzlet bejáratánál, valamint az üzletben jól látható helyen elhelyezett felirattal tájékoztatja, továbbá gondoskodik az üzlet szeszes italt tartalmazó részének lezárásáról oly módon, hogy ahhoz az üzlet alkalmazottai és a vásárlók ne férjenek hozzá.

(3) A vendéglátó tevékenységet folytató üzlet, annak terasza, valamint az alkalmi rendezvény – a (4) bekezdésben meghatározott kivétellel – 23.00 és 6.00 óra között nem tarthat nyitva.

(4) Az (1) és (3) bekezdésben meghatározott korlátozást nem kell alkalmazni december 31. és január 1. napján.

(5) A Bartók-negyed területén a Bartók Béla út, a Karinthy Frigyes út, a Fehérvári út, a Móricz Zsigmond körtér, a Villányi út és a Törőcsik Mari park kivételével az egyéb utcákban működő üzletek vendéglátó teraszai 22.00 és 6.00 óra között nem tarthatnak nyitva.

5. Külön éjszakai nyitvatartási engedély

5. § (1) A vendéglátó tevékenységet folytató üzlet és az alkalmi rendezvény üzemeltetője az általánostól eltérő, hosszabb éjszakai nyitvatartás érdekében külön éjszakai nyitvatartási engedély (a továbbiakban: külön nyitvatartási engedély) iránti kérelmet terjeszthet elő.

(2) Az 1. melléklet szerinti Bartók-negyed területén működő vendéglátó tevékenységet folytató üzlet és alkalmi rendezvény üzemeltetője az üzlet legfeljebb 1.00 óráig történő nyitvatartásához kérhet külön nyitvatartási engedélyt. Az üzlet ezt követően történő nyitvatartásához engedély kizárólag esküvői rendezvény esetén adható.

6. § (1) A külön nyitvatartási engedély legfeljebb egy évre adható.

(2) A külön nyitvatartási engedély kiadása megtagadható, ha a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül a vendéglátó üzlet működésével kapcsolatos

a) rendőri vagy más hatósági intézkedésre került sor, vagy

b) lakossági panaszbejelentés alapján vagy hivatalból indult, a jegyző hatáskörébe tartozó kereskedelmi igazgatási vagy környezetvédelmi hatósági eljárásban végrehajtható döntés született olyan magatartás miatt, amely alkalmas a helyi közösség negatív értékítéletének kiváltására, így különösen, ha az a közrend vagy közbiztonság megsértésében nyilvánul meg.

7. § (1) A külön nyitvatartási engedély iránti kérelmet a 2. melléklet szerinti nyomtatványon a jegyzőhöz kell benyújtani.

(2) A kérelemhez mellékletként csatolni kell

a) a tulajdonosok összes tulajdoni hányada alapján számított egyszerű többségének hozzájáruló nyilatkozatát, amennyiben a kérelemmel érintett üzlethelyiség más tulajdonát képező ingatlannal egy épületben helyezkedik el,

b) az üzlethelyiség tulajdonosának hozzájáruló nyilatkozatát, amennyiben az üzlethelyiség nem a kérelmező tulajdonát képezi,

c) a társasházi közgyűlés hozzájáruló határozatát, amennyiben az üzlethelyiség a társasház nem lakás céljára szolgáló helyiségében helyezkedik el,

d) a Bartók-negyed területén működő vendéglátó üzletek esetében az üzlet épületével szomszédos lakóépületek vonatkozásában is a c) pont szerinti határozatot,

e) a kérelmező nyilatkozatát arról, hogy az üzlet zajával kapcsolatos panaszok esetén intézkedésre jogosult nevét, telefonszámát az interneten, az üzlet bejáratánál, valamint az üzletben nyilvánosságra hozza.

(3) Amennyiben a (2) bekezdés c) és d) pontja szerinti társasházi közgyűlési határozat határozatlan időre szól, úgy elegendő a közös képviselő nyilatkozatát csatolni arról, hogy a közgyűlési határozat nem került visszavonásra.

8. § (1) A vendéglátó üzlet a külön nyitvatartásról szóló döntés alapján kiadott engedélyező határozat véglegessé válásának napjától számított legfeljebb egy évig az abban foglaltak szerint tarthat nyitva éjszaka.

(2) A külön nyitvatartási engedélyt az üzemeltető köteles az üzletben tartani, és az ellenőrzést végző hatóság kérésére azt bemutatni.

(3) Az üzemeltető személyében bekövetkezett változás esetén az új üzemeltetőnek újra meg kell kérnie a külön nyitvatartási engedélyt.

6. Külön nyitvatartási engedély visszavonása

9. § (1) Vissza kell vonni a külön nyitvatartási engedélyt, ha a vendéglátó üzlet a külön nyitvatartási engedélyben meghatározott időpontot meghaladóan is nyitva tart.

(2) Visszavonható a külön nyitvatartási engedély, ha a vendéglátó üzlet működésével kapcsolatban

a) rendőri vagy más hatósági intézkedésre került sor, vagy

b) lakossági panaszbejelentés alapján vagy hivatalból indult, a jegyző hatáskörébe tartozó kereskedelmi igazgatási vagy környezetvédelmi hatósági eljárásban végrehajtható döntés született olyan magatartás miatt, amely alkalmas a helyi közösség negatív értékítéletének kiváltására, így különösen, ha az a közrend vagy közbiztonság megsértésében nyilvánul meg.

(3) A külön nyitvatartási engedély visszavonása esetén a határozat véglegessé válásától számított egy évig ugyanazon üzletre az üzemeltető személyében bekövetkezett változásra tekintettel sem adható újabb külön nyitvatartási engedély.

7. Eseti éjszakai nyitvatartási engedély

10. § (1) Eseti éjszakai nyitvatartási engedély (a továbbiakban: eseti nyitvatartási engedély) kérhető egyszeri alkalommal megtartásra kerülő rendezvény (esküvő, családi ünnep, bál stb.) tartása céljából.

(2) A Bartók-negyed területén működő vendéglátó tevékenységet folytató üzlet és alkalmi rendezvény üzemeltetője az üzlet legfeljebb 1.00 óráig történő nyitvatartásához kérhet eseti nyitvatartási engedélyt. Az üzlet ezt követően történő nyitvatartásához engedély kizárólag esküvői rendezvény esetén adható.

(3) Az eseti nyitvatartási engedély iránti kérelmet a 3. melléklet szerinti nyomtatványon a jegyzőnél kell benyújtani legkésőbb az alkalmi rendezvényt megelőző 15. napig.

(4) A kérelemhez mellékletként csatolni kell a 7. § (2) bekezdésében meghatározott dokumentumokat.

(5) Megtagadható az eseti nyitvatartási engedély kiadása, ha a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül a vendéglátó üzlet működésével vagy a kérelem benyújtását megelőzően az alkalmi rendezvény üzemeltetőjével kapcsolatos

a) rendőri vagy más hatósági intézkedésre került sor, vagy

b) lakossági panaszbejelentés alapján vagy hivatalból indult, a jegyző hatáskörébe tartozó kereskedelmi igazgatási vagy környezetvédelmi hatósági eljárásban végrehajtható döntés született olyan magatartás miatt, amely alkalmas a helyi közösség negatív értékítéletének kiváltására, így különösen, ha az a közrend vagy közbiztonság megsértésében nyilvánul meg.

(6) Az eseti nyitvatartási engedélyt az üzemeltető köteles az üzletben vagy a rendezvény helyszínén tartani, és az ellenőrzést végző hatóság kérésére bemutatni.

8. Záró rendelkezések

11. §1

12. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

9. Átmeneti rendelkezések

13. § (1) Az üzletek működési rendjéről szóló 21/2009. (IV. 22.) önkormányzati rendelet alapján kiadott határozatlan idejű felmentés 2023. január 31. napján érvényét veszti, a határozott időre szóló felmentés az abban meghatározott ideig marad érvényben.

(2) Azon üzlet üzemeltetőjének, aki e rendelet hatálybalépésekor az üzletek működési rendjéről szóló 21/2009. (IV. 22.) önkormányzati rendelet szerinti határozatlan idejű felmentéssel rendelkezik, 2023. január 15-ig kell benyújtania a külön vagy eseti nyitvatartási engedély iránti kérelmét. Amennyiben a kérelem határidőben benyújtásra kerül, úgy annak végleges elbírálásáig az üzemeltető jogosult a vendéglátó üzletet a korábbi nyitvatartási idő szerint üzemeltetni.

(3) Az e rendelet hatálybalépésekor a nyitvatartási idő korlátozása alól felmentéssel rendelkező vendéglátó üzlet üzemeltetőjének az újabb külön vagy eseti nyitvatartás iránti kérelméhez elégséges a társasház részéről korábban megadott határozatlan idejű tulajdonosi hozzájárulást csatolni.

1

A 11. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.