Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati Környezetvédelmi Alap képzéséről és működtetéséről

Hatályos: 2023. 05. 25

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati Környezetvédelmi Alap képzéséről és működtetéséről

2023.05.25.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 58. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, a helyi önkormányzatok és szerveik, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 85. § (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörben eljáró Pest Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Környezetvédelmi Alapot (a továbbiakban: Alap) hoz létre és működtet.

2. § Az Alapba utalt összegeket - az egyéb jogszabályokban részletezett megkötéseket is figyelembe véve - a Kerületi Környezetvédelmi Programban és annak éves Intézkedési Tervében (a továbbiakban: Intézkedési Terv) foglalt feladatok végrehajtására kell felhasználni. Az Alapot az Intézkedési Tervben foglaltak szerint kell felhasználni.

3. § Az Alap bevételeit képezi a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvényben foglaltakon túl az Önkormányzat költségvetésében az e célra elkülönített összeg és egyéb bevételek (például: pályázati forrás, magánszemély befizetése, támogatás).

4. § Az Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) előírhatja az Alapon belül a 7. § szerinti környezetvédelmi célú felhasználások közötti arányt vagy összeget.

5. § (1) Az Alap számára megnyitott fizetési számlán kell lebonyolítani az Alap felhasználását érintő valamennyi pénzforgalmi teljesítést.

(2) Biztosítani kell, hogy az Alap folyamatosan felhasználható legyen. A Képviselő-testület biztosítja az Alap maradványának a következő évben környezetvédelmi feladatokra való felhasználását.

(3) Az Alapot bárki támogathatja a befizetés céljának megjelölésével, környezetvédelmi célú feladatok végrehajtására.

6. § (1) Az Alap kötött felhasználású, a befolyt összegeket csak a jogszabályokban meghatározott környezetvédelmi célokra lehet igénybe venni.

(2) A Képviselő-testület által az Intézkedési Tervben jóváhagyott környezetvédelmi feladatok és keretösszegek között a Polgármester saját hatáskörben átcsoportosíthat legfeljebb 5 millió forint összeghatárig, melyet a környezetvédelemért felelős alpolgármesterrel és a Környezetvédelmi Osztállyal véleményeztethet.

7. § Az Alap bevételeit Budapest főváros XI. kerület közigazgatási területén kizárólag közösségi célra, az Önkormányzat érdekeit szolgálva lehet felhasználni. Amennyiben a keletkezett bevételre más jogszabály felhasználási kötelezettséget nem ír elő, azok az alábbiak szerint a kerület általános környezeti állapotának javítására használhatóak fel:

a) a közterületek rendezettségének javítása,

b) a hatósági munka megalapozását szolgáló mérések végzése,

c) az Önkormányzat vagyonával kapcsolatos vizsgálatok, tanulmányok készítése, kötelezettségek teljesítése,

d) a kerület környezeti állapotával kapcsolatos vizsgálatok, tanulmányok készíttetése,

e) az Önkormányzat klímastratégiájában meghatározott célok megvalósítása, a vállalt feladatok végrehajtása,

f) környezetvédelmi célú iskolai, óvodai és bölcsődei versenyek szervezése és lebonyolítása,

g) iskolai, óvodai és bölcsődei környezeti nevelési pályázatok kiírása és támogatása,

h) rendszeres és rendkívüli lakossági akciók megszervezése, lebonyolítása,

i) lakossági környezetvédelmi pályázatok szervezése, díjazása,

j) környezetvédelmi pályázatok beadásához szükséges önkormányzati pályázati anyagok előállítási költségei és környezetvédelmi pályázatok önrészének biztosítása,

k) szemléletformálás,

l) az Alapból létrehozott beruházások, tárgyi eszközök állagmegóvása, karbantartása, és

m) környezetvédelmi szakmai szervezetek tagdíja.

8. §1

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 8. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.