Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2014. (III. 24.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2023. 05. 27

Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2014. (III. 24.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

2023.05.27.

Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. §-a (4) bekezdésének d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Önkormányzat jelképeinek jogellenes használata

1. § (1) Aki a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat jelképeiről, valamint a Hegyvidék és Normafa név használatáról szóló 50/2018. (XI. 19.) Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat rendeletében meghatározott jelképeket engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően, illetve a közösséget sértő módon előállítja, forgalomba hozza, használja, valamint az ott meghatározott „Hegyvidék” és „Normafa” nevet engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően, illetve a közösséget sértő módon használja, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

(2)1 Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás természetes személyek esetén kétszázezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

2. Fás szárú növények védelmének megsértése

2. § (1) Aki fás szárú növényt jogellenesen kivág, megcsonkít, kezelését elmulasztja, a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg.

(2)2 Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás természetes személyek esetén kétszázezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás miatt a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki.

3. Zajvédelem helyi szabályainak megszegése

3. § (1) Aki a zajvédelem helyi szabályozásáról szóló 33/2008. (XII.18.) Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat rendeletében foglalt zajt keltő tevékenységekre, pirotechnikai termékek szabadtéri felhasználására, vagy más zajkibocsátásra vonatkozó előírásokat megszegi, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

(2)3 Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás kétszázezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

4. Egyes gépjárművek zavaró működtetése

3/A. § (1) Aki magántulajdonban álló ingatlanon, 3,5 tonnánál nagyobb saját tömegű gépjárművet 22 óra és 6 óra között, szükségtelen mértékben, másokat zavaró módon üzemeltet, a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg.

(2)4 Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás kétszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

4/A.5 Normafa zajvédelme

3/B. § (1) ) Aki a Normafa területén zajkeltésre alkalmas hangosító berendezés üzemeltetésével másokat indokolatlanul zavar, ha cselekménye szabálysértésnek, vagy bűncselekménynek nem minősül, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

(2)6 Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás kétszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás miatt a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki.

5. Állatok etetésével összefüggő szabályok megszegése

4. § (1)7 Tilos gazdátlan állatot – különösen madarat és macskát - épület közös használatra szolgáló területén, valamint közterületen szennyező módon etetni.

(2)8 Tilos vadállatoknak - az erre jogosult erdészeti szakszemélyzet tagjain kívül – élelmet kihelyezni.

(3)9 Aki az (1) és (2) bekezdésekben meghatározott tilalmakat megszegi, ha cselekménye szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősül, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg és kétszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

6. Állatok tartásával kapcsolatos szabályok megszegése

4/A. § (1) Aki a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 17. §-ában előírt kötelezettséget megszegve, az ebek futtatására kijelölt területet kivéve, belterület közterületén ebet póráz nélkül vezet – ha cselekménye, vagy mulasztása szabálysértésnek nem minősül – a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

(2)10 Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás kétszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás miatt a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki.

7. Zöldfelületek védelmével kapcsolatos szabályok megsértése

5. § (1) Aki engedély nélkül

a) zöldfelületre, gyepfelületre, parkosított területre gépkocsival, kerékpárral vagy más járművel behajt, beáll,

b)11 az úttesttől szintkülönbséggel vagy más látható módon elhatárolt, illetve az úttest és járda közötti, burkolattal el nem látott zöld felületeken – azt kifejezetten megengedő közúti jelzés hiányában – gépjárművel megáll, várakozik,

c) zöldfelületen kempingezik, vagy azon ideiglenes szálláshelyet létesít

– ha cselekménye szabálysértésnek, vagy bűncselekménynek nem minősül – a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

(2) E rendelet alkalmazásában zöldfelület a kerület növényzettel fedett közterülete, beleértve az e célból kialakított olyan területet is, amelyről a növényzet részben vagy egészben kipusztult.

(2a)12 A zöldfelületek védelmével kapcsolatos szabályok megsértése miatt a jármű üzembentartója felelős kivéve, ha

a) más elismeri felelősségét a szabályszegés miatt, vagy más felelőssége egyébként kétséget kizáróan megállapítható

b) igazolja, hogy a gépjármű a szabályszegés időpontját megelőzően jogellenesen került ki a birtokából,

c) igazolja, hogy a gépjárművet a szabályszegést megelőzően más használatába adta. Ebben az esetben a jármű használója felelős a szabályszegésért.

(3)13 Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás kétszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás miatt a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki.

7/A.14 Normafa tűzvédelme

5/A. § (1) Aki a Normafa területén a kijelölt tűzrakóhelyen kívül, különösen főzési, sütési célból tüzet gyújt, illetve tüzet rak, ha cselekménye nem ütközik magasabb jogszabályba, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás kétszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás miatt a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki.

8. Jogellenes közterület-használat

6. § (1)15 Aki a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló 3/2018. (II. 28.) Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat rendeletében meghatározott közterületet az előírt közterület-használati hozzájárulás nélkül vagy attól eltérő módon használja, - ha cselekménye, vagy mulasztása szabálysértésnek, vagy bűncselekménynek nem minősül - a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

(2)16 Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás kétszázezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás miatt a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki.

9. Útügyi szabályok megszegése

7. § (1) Aki az Önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő

a)17 közutat a Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat tulajdonában álló helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól, továbbá az útépítések, a közterületet érintő közmű- és egyéb építések, valamint az útburkolatbontások szabályozásáról szóló 8/2010. (II.26.) Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat rendeletében előírt munkakezdési hozzájárulás nélkül elzár, felbont, elfoglal, a közúton, az alatt vagy a felett építményt vagy más létesítményt, illetőleg ezekhez csatlakozást létesít,

b)18 közúton a munkakezdési engedélytől eltérően végez munkálatokat vagy a burkolatot a munkakezdési hozzájárulásban foglalt határidődben nem állítja helyre

a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

(2)19 Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás természetes személyek esetén kétszázezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás miatt a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki.

10.20 Ingatlan tisztántartási kötelezettség megszegése

8. § (1)21 Aki, a főváros köztisztaságáról szóló 48/1994. (VIII. 1.) Főv. Kgy. rendelet 3. §-ban előírt kötelezettségének nem teszt eleget a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

(2)22 Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás természetes személyek esetén kétszázezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás miatt a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki.

11. Üzemképtelen gépjárművek tárolásával kapcsolatos szabályok megszegése

9. § (1) Aki üzemképtelen gépjárművet a Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló 30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. rendelet 49. §-ban meghatározottaktól eltérően, közterület-használati hozzájárulás nélkül tárolja, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

(2)23 Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás természetes személyek esetén kétszázezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás miatt a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki.

12. Együttélési magatartási szabályok megsértése

10. § (1) Aki kényszeres gyűjtögetésével lakást vagy a közös használatú helyiséget nem a rendeltetésének megfelelően, a békés együttéléssel nem összeegyeztethető módon, mások zavarásával használ - különösen, ha az mások egészségét veszélyeztetheti - a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

(2)24 Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás természetes személyek esetén kétszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

12/A. Veszélyhelyzetben, katasztrófa, vagy katasztrófaveszély idején hozott előírások megsértése

10/A. § (1) Aki veszélyhelyzetben, katasztrófa vagy katasztrófaveszély idején meghozott önkormányzati intézkedések előírásait, így különösen intézmények, közösségi terek, játszóterek, kültéri fitneszparkok, sportlétesítmények látogatási rendjére vonatkozó előírásokat megszegi – ha cselekménye vagy mulasztása szabálysértésnek, vagy bűncselekménynek nem minősül – a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

(2)25 Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás kétszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás miatt a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki.

13. Eljárási szabályok

11. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartással összefüggő önkormányzati hatósági eljárás lefolytatására és a közigazgatási bírság kiszabására átruházott hatáskörben a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat jegyzője jogosult.

(2)26 Ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság kiszabására a Budapest XII. kerületi rendészeti szerv közterület-felügyelője jogosult.

(3) Az e rendeletben nem szabályozott eljárási kérdésekben az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(4) Közigazgatási bírság vagy helyszíni bírság helyett figyelmeztetés szankció alkalmazható.

14. Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet 2014. április 15-én lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezéseit a hatálybalépése után elkövetett cselekményekre és mulasztásokra kell alkalmazni.

1

Az 1. § (2) bekezdése a Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (2) bekezdése a Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (2) bekezdése a Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3/A. § (2) bekezdése a Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

5

A 4/A. alcímet (3/B. §) a Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testülete 22/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

6

A 3/B. § (2) bekezdése a Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

7

A 4. § (1) bekezdése a Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

8

A 4. § (2) bekezdése a Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

9

A 4. § (3) bekezdése a Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

10

A 4/A. § (2) bekezdése a Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

11

Az 5. § (1) bekezdés b) pontja a Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 8. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

12

Az 5. § (2a) bekezdését a Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 8. § (2) bekezdése iktatta be.

13

Az 5. § (3) bekezdése a Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 8. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 7/A. alcímet (5/A. §-t) a Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

15

A 6. § (1) bekezdése a Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

16

A 6. § (2) bekezdése a Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

17

A 7. § (1) bekezdés a) pontja a Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 10. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 7. § (1) bekezdés b) pontja a Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 10. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 7. § (2) bekezdése a Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 10. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

20

A 10. alcím címe a Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

21

A 8. § (1) bekezdése a Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

22

A 8. § (2) bekezdése a Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

23

A 9. § (2) bekezdése a Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 13. §-ával megállapított szöveg.

24

A 10. § (2) bekezdése a Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 14. §-ával megállapított szöveg.

25

A 10/A. § (2) bekezdése a Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 15. §-ával megállapított szöveg.

26

A 11. § (2) bekezdése a Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 16. §-ával megállapított szöveg.