Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 12. 14- 2023. 02. 27

Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről

2022.12.14.

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

2022. évi költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege

1. § (1)1 A Képviselő-testület Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata 2022. évi költségvetésének

a) bevételi és kiadási főösszegét 20.187.466 E Ft-ban

b) 2021. évi maradványát 6.176.085 E Ft-ban

c) hiányát 0 E Ft-ban állapítja meg.

(2)2 Az (1) bekezdés szerinti bevételi és kiadási főösszegből az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.), valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) előírásainak figyelembe vételével meghatározott

a) költségvetési bevételek összege 13.977.757 E Ft

b) költségvetési kiadások összege 20.037.222 E Ft

c) az Áht. 4/A. § (2) bekezdése szerinti költségvetési egyenleg eredménye költségvetési hiány, melynek összege 6.059.465 E Ft

d) a költségvetési egyenleg Áht. 23. § (2) bekezdés c) pontjában meghatározott cél szerinti bontásban

da) működési költségvetés egyenlege (hiány) – 4.455.945 E Ft

db) felhalmozási költségvetés egyenlege (hiány) – 1.603.520 E Ft

(3)3 A Képviselő-testület a (2) bekezdés szerinti 6.059.465 E Ft költségvetési hiány és 150.244 E Ft államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetésének belső finanszírozására 6.176.085 E Ft összegben a 2021. évi maradványt és 33.624 E Ft az államháztartáson belüli megelőlegezések bevételét veszi igénybe.

(4) A képviselő-testület az (1) bekezdés szerinti bevételi főösszeg kiemelt előirányzatonkénti, előirányzat-csoportonkénti részletezését az 1. melléklet 6. oszlopa szerint határozza meg.

(5) A képviselő-testület az (1) bekezdés szerinti kiadási főösszeg kiemelt előirányzatonkénti, előirányzat-csoportonkénti részletezését a 2. melléklet 6. oszlopa szerint határozza meg.

(6) A képviselő-testület az (1) bekezdés szerinti kiadási és bevételi főösszeg előirányzatainak kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami, államigazgatási feladatok szerinti bontását címenként a 17. melléklet szerint állapítja meg.

(7) A képviselő-testület az (1) bekezdés szerinti bevételi és kiadási főösszegen belül a működési, felhalmozási és finanszírozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat cél szerinti bontásban mérlegszerűen a 2022. évre, valamint az azt követő 3 évre a 10. melléklet szerint határozza meg.

1. A költségvetés címrendje, mérlegek és kimutatások

2. § (1) A költségvetési szervek, valamint az önkormányzat által ellátott feladatok külön-külön egy-egy címet alkotnak.

(2) A címrendet a 3. és 4. mellékletek tartalmazzák.

(3) A képviselő-testület az 1. § (1) és (2) bekezdésében megállapított bevételi és kiadási főösszegen belül a költségvetési szervek címen tervezett kiemelt előirányzatok és előirányzat-csoportok bevételi és kiadási összegeit a 3. melléklet szerint határozza meg.

(4) A képviselő-testület az 1. § (1) és (2) bekezdésben megállapított bevételi és kiadási főösszegen belül az önkormányzat által ellátott feladatokon belüli címek előirányzat-csoportonkénti bevételi és kiadási összegeit, valamint kiemelt előirányzatait a 4. melléklet szerint határozza meg.

(5) A képviselő-testület az önkormányzat által a 2022. évben nyújtott működési és felhalmozási célú támogatásait az 5. melléklet szerinti részletezésben, a mellékletben meghatározott tartalommal és összeggel határozza meg.

(6) A képviselő-testület az önkormányzat által 2022. évben a lakosságnak nyújtott szociális és rászorultsági ellátások jogcímeit a 6. melléklet szerinti részletezésben, a mellékletben meghatározott tartalommal és összeggel határozza meg.

(7) A képviselő-testület az önkormányzat tervezett felújítási kiadásait célonként a 7. melléklet szerinti részletezésben, a mellékletben meghatározott tartalommal és összeggel határozza meg.

(8) A képviselő-testület az önkormányzat tervezett beruházási kiadásait a 8. melléklet szerinti részletezésben, a mellékletben meghatározott tartalommal és összeggel határozza meg.

(9) A képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi tervezett előirányzatait, a 2020. évi tény és a 2021. évi várható tény adatait bemutató mérleget - az Áht. 102. § (3) bekezdés alapján - a 11. melléklet szerint fogadja el.

(10) A képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi tervezett előirányzat-felhasználási ütemtervét a 12. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a tényleges kifizetések ettől eltérhetnek.

(11) A képviselő-testület a többéves kihatással járó döntések évenkénti bontását évenként és összesítve a 13. melléklet szerinti részletezésben és tartalommal fogadja el.

(12) A képviselő-testület az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségét a 14. melléklet szerint határozza meg.

(13) A képviselő-testület az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a 15. melléklet szerinti bontásban és tartalommal határozza meg.

(14) A képviselő-testület az önkormányzat pályázati forrásokból megvalósuló feladatait, valamint azok 2022. évi ütemét a 16. melléklet szerint határozza meg.

(15) A képviselő-testület a 2022. évi eredeti költségvetésben értékesítésre kijelölt ingatlanokat a 18. melléklet szerint határozza meg.

2. Költségvetési szervek létszám előirányzata

3. §4 A Képviselő-testület az önkormányzat költségvetési szerveinek 2022. évi költségvetési létszám-előirányzatát az alábbiak szerint határozza meg:

a) Intézmények Gazdasági Irodája: 657,50 fő, a 3. melléklet szerinti intézményenkénti bontásban

b) Polgármesteri Hivatal 171,00 fő

3. A költségvetési tartalék előirányzata

4. § (1)5 Az 1. § (1) bekezdésben jóváhagyott kiadásokból az önkormányzat tartalék előirányzata a 9. melléklet szerint 2.368.977 E Ft, ebből

a) általános tartalék 211.115 E Ft,

b) céltartalék 2.157.862 E Ft

(2) Az (1) bekezdésben tervezett általános tartalék összege az előre nem tervezhető, évközben felmerülő kiadások fedezetéül szolgál.

II. Fejezet

A költségvetés végrehajtásának szabályai

4. Önkormányzati költségvetési szervekre vonatkozó szabályok

5. § (1) Az önkormányzat költségvetési szerveinek elemi költségvetésüket a rendelet mellékleteiben meghatározott összegekkel kell összeállítaniuk.

(2) Az Intézmények Gazdasági Irodájának költségvetése együttesen foglalja magában a saját, valamint a hozzárendelt gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szervek előirányzatait a 3. melléklet szerinti költségvetési szervenkénti bontásban.

(3) Az Intézmények Gazdasági Irodája a hozzá rendelt költségvetési szervek tekintetében ellátja az Ávr. 9. § (1) bekezdésében meghatározott gazdálkodási feladatokat.

(4) A képviselő-testület felhatalmazza az önkormányzati költségvetési szerveket a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

(5) A költségvetési szerv a költségvetésben meghatározott előirányzat-csoportoktól, kiemelt előirányzatoktól e költségvetési rendeletben foglaltak szerint térhet el.

(6) A költségvetési szerveknél, valamint az önkormányzati feladatoknál tervezett saját bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után az irányítószervi támogatás növekedését.

(7) A költségvetési szerv költségvetési támogatási előirányzata kizárólag alaptevékenységre és ezzel összefüggő egyéb kiadásokra használható fel.

(8) Az év közben realizálódó - nem céljellegű - önkormányzati többletbevételt általános tartalékba kell helyezni.

(9) Költségvetési szerv – a Polgármesteri Hivatal kivételével - több évre vonatkozó kötelezettséget saját hatáskörben nem vállalhat, kivéve a személyi juttatások előirányzathoz tartozó kötelezettségeket.

(10) Az Intézmények Gazdasági Irodája és hozzá rendelt költségvetési szervek foglalkoztatottjai részére biztosított cafetéria juttatás 2022. évi keretösszege bruttó 200.000 Ft/fő/év, a Polgármesteri Hivatal foglalkoztatottjai részére a cafeteria juttatás 2022. évi keretösszege nettó 400.000 Ft/fő/év a munkaidő százalékában, amely összeg tartalmazza a munkáltató által fizetendő adók és járulékok összegét is.

5. Költségvetési előirányzatok változtatása

6. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat költségvetését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szervek költségvetését - rendeletének módosításával - megváltoztathatja. Az előirányzat-módosítás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos, és a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.

(2) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, vagy valamely költségvetési fejezet az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet a (6) bekezdésben meghatározott időpontokban tájékoztatja.

(3) Ha év közben költségvetési szerv a 8. §-ban meghatározottak szerint saját előirányzat-módosítási hatáskörben a jóváhagyott bevételi előirányzatain felüli többletbevételével az előirányzatait módosítja, arról a polgármester a képviselő-testületet a költségvetési rendelet- módosítás tervezetében tájékoztatja.

(4) A polgármester soron kívül köteles a költségvetési rendelet-tervezetet a képviselő-testület elé terjeszteni, ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek az önkormányzat költségvetésének teljesítését vagy kötelezően ellátandó közfeladatának ellátását jelentősen veszélyeztetik.

(5) A polgármester köteles a képviselő-testület elé terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását:

a) a (2) és (4) bekezdés alapján a központi szervek által engedélyezett, zárolt, csökkentett vagy törölt előirányzat-módosítások tervbevételére,

b) a (3) bekezdése alapján az intézményi többletbevételek, saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosítások tervbevételére,

c) a képviselő-testület által átruházott hatáskörben hozott polgármesteri átcsoportosítások tervbevételére,

d)6 a képviselő-testület döntése alapján, szükség szerint, de legalább:

da) 2022. május 31-ig a 2021. évi zárszámadással egyidejűleg,

db) 2022. január 1 - 2022. június 30. közötti időszakra vonatkozóan a féléves beszámolóval egyidejűleg a 2022. szeptember 30-ig tartandó testületi ülésre,

dc) a 2022. július 1 - 2022. szeptember 30. közötti időszakra vonatkozóan legkésőbb a 2022. december 15-ig tartandó testületi ülésre,

dd) a 2022. október 1 - 2022. december 31. közötti időszakra vonatkozóan legkésőbb a 2023. február 28-ig tartandó testületi ülésre.

6. A Képviselő-testület kizárólagos jogkörébe tartozó előirányzat-módosítás, és az általa átruházott jogkörök szabályozása

7. § (1) A képviselő-testület a 2022. évi jóváhagyott költségvetési előirányzatok, kiemelt előirányzatok év közbeni megváltoztatására magának tartja fenn a jogot

a) Költségvetési szerveket érintően:

aa) a kötelezettségvállalással nem terhelt előirányzatok felhasználására,

ab) az intézmények engedélyezett álláshelyének megváltoztatására,

ac) jóváhagyott előirányzatok zárolására.

b) az önkormányzati feladatokat érintően:

ba) a jóváhagyott felhalmozási, felújítási célú kiadások és pénzeszköz-átadások között jóváhagyott részfeladatok törlésére,

bb) jóváhagyott előirányzatok zárolására,

bc) az előző évi maradvány áthúzódó, kötelezettségvállalással terhelt és kötelezettséggel nem terhelt, szabad részének felosztására, azok előirányzat-módosítására.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzati gazdálkodás folytonossága érdekében 50.000 E forintig kötelezettséget vállaljon rendkívüli, előre nem tervezhető és ezért a költségvetésben nem szereplő feladatok végrehajtására. A polgármester e kötelezettségvállalásokról, döntésekről a képviselő-testületet soron következő ülésén, de legkésőbb a 6. § (5) bekezdés d) pontjában meghatározott időpontokban köteles tájékoztatni.

(3) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzat költségvetésében egyházak támogatása és polgármesteri keret címen jóváhagyott előirányzat odaítéléséről döntsön és a vonatkozó szerződéseket megkösse. A polgármester e kötelezettségvállalásokról, döntésekről a képviselő-testületet soron következő ülésén, de legkésőbb a 6. § (5) bekezdés d) pontjában meghatározott időpontokban köteles tájékoztatni.

(4) A képviselő-testület a polgármesternek az alábbi esetekben biztosít előirányzat átcsoportosítási és előirányzat-módosítási jogot az Áht. 34. § (2) bekezdése alapján:

a) a jóváhagyott működési kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításra,

b) a jóváhagyott felhalmozási, felújítási előirányzatokon belül, feladatok, részelőirányzatok közötti előirányzat-átcsoportosításra,

c) általános tartalék többletbevételekből történő emelésére, valamint általános tartalékból a rendelet módosításáig nem halasztható, vagy szükséges és indokolt feladatokra történő átcsoportosításra,

d) a jóváhagyott céltartalékból rendeletben jóváhagyott feladatokra történő átcsoportosításra a felhasználáshoz kapcsolódó kötelezettség-vállalásokkal egyidejűleg,

e) az intézményi dolgozók jutalmazási keretének meghatározására, a meghatározott jutalom és járulékának kifizetéséhez szükséges fedezet átcsoportosítására azzal, hogy az átcsoportosítás a kötelező feladatok ellátását nem veszélyeztetheti.

(5) A polgármester a (4) bekezdésben meghatározott átcsoportosításokról a 6. § (5) bekezdés d) pontjában meghatározott időpontokban tájékoztatja a képviselő-testületet.

(6) Az év közben biztosított pótelőirányzatokról, valamint az önkormányzat költségvetési szervei által javasolt előirányzat-átcsoportosításokról a polgármester a képviselő-testületet a 6. § (5) bekezdés d) pontjában meghatározott időpontokban tájékoztatja.

7. Előirányzat-módosítás és előirányzat-átcsoportosítás költségvetési szerveknél

8. § (1) Az önkormányzat költségvetési szervei a jóváhagyott bevételi előirányzatain felül képződő többletbevételeikkel jelen szakasz szerint rendelkezhetnek.

(2) A működési bevételek közül az egységes rovatrend B405 rovatán az ellátottak étkezési térítési díja, az egységes rovatrend B402 rovatán a vendégétkezők térítési díja, valamint ezen jogcímekhez kapcsolódó, az egységes rovatrend B406 kiszámlázott általános forgalmi adó jogcímeken keletkező, a jóváhagyott előirányzatot meghaladó többletbevételek teljes összegével

a) az egységes rovatrend K332 rovatán a vásárolt élelmezés,

b) az egységes rovatrend K312 üzemeltetési anyagok beszerzése rovatán belül az élelmiszer beszerzés és

c) az egységes rovatrend K351 rovatán a működési célú előzetesen felszámított forgalmi adó

kiadási előirányzata emelhető.

(3) Az egységes rovatrend B410 Egyéb működési bevételek közül a foglalkoztatottak, ellátottak, biztosítók által fizetett kártérítéseket teljes összegben az adott kártérítéshez kapcsolódó kiadási előirányzatok emelésére kell felhasználni.

(4) A működési és felhalmozási célra átvett pénzeszközök, támogatások teljes egészében a támogatott célra számolhatók el. A működési és felhalmozási célra átvett pénzeszközök esetén az előirányzat módosítás az Ávr. 34/A. §-ában és a 36. §-ban foglaltak figyelembe vételével történhet.

(5) A Polgármesteri Hivatal által beszedett működési bevételek az önkormányzat bevételeit képezik, azok bevételi előirányzata az Ávr. 35. §-ban foglaltak figyelembe vételével emelhető, a többletbevétel a Polgármesteri Hivatal önkormányzati támogatását csökkenti.

(6) A költségvetésben nem tervezett, az egységes rovatrend B407 Általános forgalmi adó visszatérítése rovaton keletkezett bevétel kizárólag a polgármester engedélyével használható fel.

(7) A költségvetési szervek a (2) - (6) bekezdésekben felsorolt jogcímeken kívül, a 2022. évben a jóváhagyott bevételi előirányzatot meghaladó ténylegesen befolyó többletbevételeiket 100.000 forint egyedi értékhatárig alapfeladataik ellátására az Ávr. 35. §-ban meghatározott előirányzat módosítást követően külön használhatják fel. A 100.000 forint egyedi értékhatár feletti, jóváhagyott bevételi előirányzatot meghaladó többletbevételek felhasználásáról, vagy elvonásáról a polgármester dönt.

9. § (1) Az önkormányzati költségvetési szerv a részére jóváhagyott személyi juttatásokkal és a költségvetési létszám-előirányzatával a jogszabályi előírások figyelembevételével önállóan gazdálkodik.

(2) A létszám- és személyi juttatásokkal való jogszerű gazdálkodásért a költségvetési szerv vezetője felel. Az intézményi létszám és személyi juttatások előirányzat nyilvántartásának vezetéséről az intézmény vezetője köteles gondoskodni.

(3) A költségvetési szervek 2022. évben keletkezett bérmaradványának felhasználásáról a polgármester dönt. Hozzájárulása nélkül a bérmaradvány terhére személyi juttatás nem fizethető ki.

10. § (1) A feladat elmaradásból származó megtakarítások felhasználását kizárólag a képviselő-testület engedélyezheti.

(2) Az önkormányzati költségvetési szervek a jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belüli részelőirányzataik vonatkozásában - saját hatáskörben -, az alábbi esetekben hajthatnak végre előirányzat-módosítást:

a) A személyi juttatások előirányzatai közül a költségvetési szerv a személyi juttatások alrovatai, tételei között a feladatváltozással, továbbá a feladat-végrehajtással kapcsolatban saját hatáskörben átcsoportosítást hajthat végre, amit a költségvetés módosításakor a képviselő-testület hagy jóvá.

b) A dologi kiadások körében megtervezett részelőirányzatok között előirányzat-átcsoportosítást, előirányzat-módosítást hajthatnak végre, kivéve az egységes rovatrend

ba) K31 Készletbeszerzés rovaton belül a K312 Üzemeltetési anyagok beszerzése rovaton elszámolt élelmiszer beszerzés,

bb) K33 Szolgáltatási kiadások rovaton belül a K331 közüzemi díjak és a K332 vásárolt élelmezés vagy

bc) K351 Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó

előirányzatokat, melyek csökkentése előzetes polgármesteri engedélyhez kötött. Előirányzat átcsoportosítás, és előirányzat módosítás kizárólag akkor hajtható végre, ha a költségvetési szerv intézményüzemeltetési előirányzata az éves várható fizetési kötelezettségre elegendő.

(3) A képviselő-testület által jóváhagyott kiadási előirányzatok szabályszerű, hatékony és gazdaságos felhasználásáért a költségvetési szerv vezetője felel. A költségvetési szerv vezetője és a gazdasági feladatot ellátó szerv vezetője köteles a jóváhagyott kiadási előirányzat – a közüzemi díjak előirányzatai kivételével - engedély nélküli túllépése esetén a munkáltatói jogkör gyakorlóját haladéktalanul írásban tájékoztatni.

(4) A kiadási előirányzat – kivéve a közüzemi díjak előirányzatai - engedély nélküli túllépése megalapozza a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény szerinti vétkes kötelezettségszegési eljárás megindítását, mind a költségvetési szerv vezetője, mind a mulasztó közreműködők tekintetében.

11. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek és az önkormányzati feladatok maradványát a képviselő-testület hagyja jóvá, valamint dönt az önkormányzati szabad maradvány felosztásáról.

(2) A maradványból az önkormányzati költségvetési szerveket nem illeti meg:

a) a végleges feladatelmaradás miatti összeg,

b) a meghatározott célra finanszírozásként rendelkezésre bocsátott - áthúzódó kötelezettségvállalás nélküli - összegek maradványa,

c) a gazdálkodási szabályok megsértéséből származó maradvány.

(3) A költségvetési szerveket meg nem illető maradvány összege az önkormányzatot illeti meg.

(4) A maradvány költségvetési szervet meg nem illető összegét az önkormányzat 2022. évi költségvetési rendeletének módosításában kell előírni a zárszámadással egyidejűleg.

(5) Az önkormányzati költségvetési szervek az önkormányzati feladatok maradványát a képviselő-testület jóváhagyása után használhatják fel.

8. Kiadások készpénzben történő teljesítése

12. § (1) A képviselő-testület az alábbi jogcímeken engedélyezi a kiadások készpénzben történő teljesítését:

a) az egységes rovatrend K123 Egyéb külső személyi juttatások rovaton elszámolandó reprezentációs kiadásokra,

b) az egységes rovatrend K31 Készletbeszerzés és K34 Kiküldetések, reklám- és propaganda kiadások rovatain elszámolandó kiadások,

c) az egységes rovatrend K61 Immateriális javak beszerzése, K63 Informatikai eszközök beszerzése, létesítése, K64 Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése rovatain elszámolandó kisértékű immateriális javak, tárgyi eszközök beszerzésére irányuló kiadások,

d) egységes rovatrend K33 Szolgáltatási kiadások rovatain belül a nettó 150.000 forint értékhatár alatti karbantartási és kisjavítási szolgáltatások, egyéb szolgáltatások, szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások és közvetített szolgáltatások kiadásai, azzal, hogy indokolt esetben polgármesteri engedéllyel magasabb összegű kifizetés is teljesíthető, az engedélyt minden esetben, kifizetésenként, írásban, indokolással kell kérelmezni,

e) az egységes rovatrend K355 Egyéb dologi kiadások rovatain belül az adók- díjak kiadásai,

f) közfoglalkoztatásban résztvevők bére,

g) egységes rovatrend K11 Foglalkoztatottak személyi juttatásán belül a K1112 szociális támogatások kiadása,

h) egységes rovatrend K4 Ellátottak pénzbeli juttatásai terhére történő kifizetés, ha az ellátás kézbesítése legalább egy alkalommal már postai úton megtörtént, de az ellátást annak címzettje nem vette át, vagy a bankszámlára történő utalás meghiusult és az ellátás összege az önkormányzat, vagy a Polgármesteri Hivatal bankszámlájára visszaérkezett,

i) egységes rovatrend B405 Ellátási díjak bevétele terhére történő visszafizetések,

j) az a)–d) pont szerinti kiadásokhoz kapcsolódóan az egységes rovatrend K351 Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó és a K67 Beruházási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó rovatain elszámolandó kiadások.

(2) Az (1) bekezdés a)–d) és j) pontjaiban meghatározott kiadásokra a költségvetési szervnél foglalkoztatott részére – figyelemmel az önkormányzat és a költségvetési szerv vonatkozó szabályozásaiban meghatározott értékhatárokra – elszámolási kötelezettséggel készpénzben előleg adható.

9. Gazdálkodás egyéb szabályai

13. § Beruházásokra, tárgyi eszköz-beszerzésekre, és felújításokra vonatkozó szerződésekben előleg fizetésére kötelezettséget abban az esetben lehet vállalni, amennyiben a kötelezettségvállalás európai uniós vagy más, nem kizárólagos önkormányzati forrásból finanszírozott pályázathoz kapcsolódik és a pályázati kiírás az előlegfizetést kötelezettségként tartalmazza, vagy előleg fizetését egyéb jogszabály előírja.

14. § A képviselő-testület egyedi döntésben rendelkezik az alapok, alapítványok, egyesületek és civil szervezetek támogatására tervezett előirányzatok felhasználásáról a 7. § (3) bekezdésében meghatározott előirányzatok kivételével.

15. § Az önkormányzat költségvetési szerve saját nevében kizárólag a polgármester jóváhagyásával nyújthat be pályázatot. A pályázatok benyújtása jóváhagyásának rendjét a polgármester szabályzatban határozza meg.

16. § (1) Önkormányzati költségvetési szerv költségvetéséből támogatás, adomány, és más ellenérték nélküli kötelezettség nem vállalható, valamint ilyen jogcímen kifizetés nem teljesíthető.

(2) A (1) bekezdésben foglaltak nem vonatkoznak a foglalkoztatottak számára önkormányzati rendelet, vagy egyéb jogszabály alapján nyújtható munkáltatói kölcsönökre, támogatásokra, az ellátottak pénzbeli juttatásaira, valamint a költségvetési szerv által foglalkoztatottak jóléti célú – oktatási, szociális vagy sportcélú – tevékenységet végző szervezetének juttatott támogatásokra.

(3) A képviselő-testület a vonatkozó törvényi előírások figyelembevételével alapíthat gazdasági társaságot és szerezhet gazdasági társaságban érdekeltséget.

17. § (1) Az önkormányzat költségvetéséből nyújtott támogatások odaítélésénél az Áht. 48. §-ában és az 50-52. §-ában, valamint az Ávr. 76. §-ában foglaltak szerint kell eljárni.

(2) Önkormányzati támogatás abban az esetben folyósítható, ha a támogatott szervezet a támogatás átutalása előtt

a) igazolja, hogy nincs köztartozása,

b) a támogatott cél tartalmától függően nyilatkozik arról, hogy a támogatott tevékenység ellátásához hatósági engedéllyel rendelkezik,

c) nyilatkozik, hogy jogszabályban meghatározott rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkezik,

d) nyilatkozik arról, hogy nem áll jogerős végzéssel elrendelt felszámolási, csőd-, végelszámolási vagy egyéb – a megszüntetésére irányuló, jogszabályban meghatározott - eljárás alatt,

e) igazolja az esetlegesen vállalt önrész meglétét,

f) benyújtja a kedvezményezett valamennyi - jogszabály alapján beszedési megbízással megterhelhető - fizetési számlájára vonatkozó, a támogató javára szóló beszedési megbízás benyújtására vonatkozó felhatalmazó nyilatkozatát a pénzügyi fedezethiány miatt nem teljesíthető fizetési megbízás esetére a követelés legalább harmincöt napra való sorba állítására vonatkozó rendelkezéssel együtt.

(3) A (2) bekezdésben foglaltakat az önkormányzat költségvetési szerve, valamint száz százalékos tulajdonában álló gazdasági társasága esetén nem kell vizsgálni.

(4) Az önkormányzat által támogatott vagy finanszírozott szervezetek, és magánszemélyek részére számadási kötelezettséget kell előírni a céljelleggel – nem szociális juttatásként – adott összegek felhasználásáról, melyet minden esetben írásban kell rögzíteni.

(5) A költségvetési támogatások elszámolásánál az Áht. 53. § és 53/A. §-ában, valamint az Ávr. 92. §-99. §-ában meghatározott előírások szerint kell eljárni.

18. § (1) A képviselő-testület a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény figyelembe vételével a hitelfelvételhez, kötvénykibocsátáshoz kapcsolódóan:

a) saját hatáskörben megtartja a közép és hosszú lejáratú hitelfelvételre, kötvénykibocsátásra vonatkozó döntést,

b) az önkormányzat főszámlájához kapcsolódóan 500.000 E forint összegű folyószámla hitelkeret (a továbbiakban: likviditási hitel) megnyitását engedélyezi a Polgármesternek,

c) a naptári éven belül felvett és visszafizetett likviditási hitel az önkormányzat e rendelet mellékleteiben jóváhagyott feladatok kiadási előirányzatainak teljesítéséhez használható fel.

(2) A polgármester kezességet a képviselő-testület egyedi felhatalmazása alapján vállalhat.

(3) A Polgármesteri Hivatal vezetőjének és gazdasági vezetőjének javaslatára az önkormányzat költségvetési elszámolási számláin lévő szabad pénzeszközöket a polgármester:

a) a számlavezető vagy bármely pénzintézetnél betétként lekötheti,

b) államilag garantált értékpapír vásárlásra fordíthatja, amelyet Magyar Államkincstárnál jogosult megvásárolni.

19. § Az önkormányzati költségvetési szervek behajthatatlan fizetési követeléseinek elengedésére, követeléssel kapcsolatos részletfizetés engedélyezésére 100.000 forint egyedi értékhatárig gazdasági szervezettel rendelkező intézmény vezetője, 100.000 forint egyedi értékhatár fölött és az önkormányzat követelései tekintetében az önkormányzat vagyonáról szóló rendeletében foglaltak az irányadók.

20. § (1) A Polgármesteri Hivatal gondoskodik a képviselő-testület által jóváhagyott – évközi változásokkal módosított – előirányzatok mértékéig:

a) az önkormányzat költségvetési szerveinek pénzellátásáról az intézményvezetőkkel egyeztetett finanszírozási terv alapján;

b) a szociálpolitikai juttatások – jogszabályi előírásoknak megfelelően – folyósításáról;

c) a bizottsági hatáskörbe utalt támogatások bizottsági kezdeményezésre történő folyósításáról a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően;

d) az önkormányzati támogatások megállapodás alapján történő utalásáról a jogszabályi előírásoknak megfelelően.

(2) Amennyiben a költségvetésben tervezett időarányos bevételek nem fedezik az esedékes kötelező feladatok kiadásait, a finanszírozások mértékétől és ütemezésétől az (1) bekezdés a) és c) pontjai esetében a polgármester eltérhet, de a finanszírozás megváltoztatása nem veszélyeztetheti az intézmények működését.

III. Fejezet

Vegyes rendelkezések

21. § A képviselő-testület a Polgármesteri Hivatalban dolgozó köztisztviselők illetményalapját 2022. március 1-től 62.700 Ft-ban állapítja meg.

22. § A képviselő-testület a Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Intézmények Gazdasági Irodája állományában foglalkoztatott konyhai közalkalmazott - amennyiben rendelkezik szakképzettséggel, vagy érettségivel –munkáltatói döntésként alapilletményének garantált bérminimumra való kiegészítésére 2022. január 1-től 2022. december 31-ig állapítja meg a jogosultságot.

23. § A képviselő-testület az önkormányzat költségvetési szerveinél az egységes rovatrend K1102 Normatív jutalmak és a K1103 Céljuttatás, projektprémium rovatai terhére a K1101 Törvény szerinti illetmények, munkabérek rovat eredeti előirányzatának negyven százalékáig engedélyez kifizetést.

24. § A képviselő-testület a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII.30.) Korm. rendelet 8. § (4) bekezdése szerinti és a fák védelméről szóló 21/2021. (IX.13.) önkormányzati rendelet 2. § 24. pontja szerinti fapótlási kompenzációs intézkedés díját 4 cm törzsátmérőjű vagy 12,56 cm törzskörméretű fa pótlására vonatkozóan 66.000 forintban határozza meg.

25. § (1) A költségvetési szerveknél tervezett bevételek elmaradása nem vonja maga után a költségvetési támogatás növekedését, azt a kiadások csökkentésével kell ellensúlyozni.

(2) A polgármester az önkormányzat gazdálkodásának első félévi helyzetéről 2022. augusztus 31-ét követő első rendes képviselő-testületi ülésen köteles beszámolni.

(3) A költségvetés végrehajtásáról szóló féléves és éves beszámolót valamint az I. negyedéves és I-III. negyedéves tájékoztatót az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon, e rendelet mellékletei szerinti szerkezetnek megfelelően kell elkészíteni.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

26. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

Az 1. § (1) bekezdése a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. § (1) bekezdése a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. § (1) bekezdése a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § (2) bekezdése a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. § (2) bekezdése a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. § (2) bekezdése a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. § (3) bekezdése a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. § (3) bekezdése a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 4. § (1) bekezdése a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 4. § (1) bekezdése a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. A 4. § (1) bekezdése a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 6. § (5) bekezdés d) pontja a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 1. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdés - 1. mellékletével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 2. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdés - 2. mellékletével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 3. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 5. § (3) bekezdés - 3. mellékletével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 4. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 5. § (4) bekezdés - 4. mellékletével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

11

Az 5. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 5. § (5) bekezdés - 5. mellékletével megállapított szöveg. Az 5. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 6. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (6) bekezdésével megállapított szöveg. A 6. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 5. § (6) bekezdés - 6. mellékletével megállapított szöveg. A 6. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 3. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 7. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (7) bekezdésével megállapított szöveg. A 7. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 5. § (7) bekezdés - 7. mellékletével megállapított szöveg. A 7. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 3. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 8. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (8) bekezdésével megállapított szöveg. A 8. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 5. § (8) bekezdés - 8. mellékletével megállapított szöveg. A 8. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 3. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 9. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (9) bekezdésével megállapított szöveg. A 9. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 5. § (9) bekezdés - 9. mellékletével megállapított szöveg. A 9. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 3. § (9) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 16. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (10) bekezdésével megállapított szöveg. A 16. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 5. § (10) bekezdés - 10. mellékletével megállapított szöveg. A 16. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 3. § (10) bekezdésével megállapított szöveg.

17

A 17. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (11) bekezdésével megállapított szöveg. A 17. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 5. § (11) bekezdés - 11. mellékletével megállapított szöveg. A 17. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 3. § (11) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 19. mellékletet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (12) bekezdése iktatta be. A 19. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 5. § (12) bekezdés - 12. mellékletével megállapított szöveg. A 19. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 3. § (12) bekezdésével megállapított szöveg.