Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2023. évi átmeneti finanszírozásáról és költségvetési gazdálkodásáról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 02. 27

Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2023. évi átmeneti finanszírozásáról és költségvetési gazdálkodásáról

2023.01.01.

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés l) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Átmeneti finanszírozási és gazdálkodási szabályok

1. § A Polgármester – a 2023. évi költségvetésről szóló rendelet hatálybalépéséig – jogosult Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) bevételeinek folyamatos beszedésére és a kiadásoknak a 2-10. §-okban meghatározott feltételekkel – a gazdasági szervezettel rendelkező intézményei útján – való teljesítésére.

2. § (1) A Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Önkormányzat Intézmények Gazdasági Irodája (a továbbiakban: Intézmények Gazdasági Irodája) és a gazdálkodási körébe tartozó intézmények, a Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) igazgatási és egyéb feladatok működési kiadásainak havi teljesítéséhez a 2022. évi eredeti működési célú költségvetési támogatások 1/12-ed részének megfelelő összegben utalható támogatás, vagy teljesíthető kifizetés, korrigálva

a) az intézményi dologi kiadások esetén a közüzemi és egyéb szolgáltatási díjak szolgáltatási számlák alapján, valamint az élelmezési kiadások esetén a hatályos szerződések szerint kiállított számlák alapján

b) a Klauzál Gábor Művelődési Központ költségvetésében a Balatonakali üdültetéshez kapcsolódó étkeztetési szerződések megkötésére 15 000 E Ft, működési kiadásokhoz kapcsolódó szerződések megkötésére 12 000 E Ft, szakmai feladatellátáshoz kapcsolódó szerződések megkötésére 25 000 E Ft-tal

c) az intézményi személyi juttatások és annak járulékai a létszámváltozásokhoz, átsorolásokhoz, felmentésekhez kapcsolódó kötelező bérjellegű kifizetésekkel, a 2022. évi bérrendezések szintre hozásával, illetve a 2023. január 1-jétől hatályos jogszabályi változásokkal, a 2022. évi cafetéria kerettel csökkentett támogatási előirányzat összegével

(2) A 2023. évi költségvetési rendelet elfogadásáig a 2022. évi költségvetés céltartalék keretében intézményi tartalék keret terhére 40 000 000 forint összeg erejéig vállalható kötelezettség.

(3) A 2023. évi költségvetési rendelet elfogadásáig a képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a polgármesteri keret címen jóváhagyott 5 000 000 forint előirányzat odaítéléséről döntsön és a vonatkozó szerződéseket megkösse.

(4) A 2023. évi költségvetési rendelet elfogadásáig általános bérfejlesztésre kötelezettséget vállalni nem lehet, kivétel a közalkalmazottak és köztisztviselők előmenetelével kapcsolatos, törvényben vagy egyéb jogszabályban, képviselő-testületi döntésben meghatározott kötelező átsorolásokkal együtt járó többletbérek időarányos része.

(5) Jutalom nem fizethető ki, kivéve a törvényben meghatározott jubileumi jutalmat.

(6) Az önkormányzat szociális segélyezési feladatai ellátásának folyamatos biztosítása érdekében a vonatkozó jogszabályok alapján az Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal jogosult a segélyek folyamatos kifizetésére.

(7) A 2023. évre áthúzódó felújítási, felhalmozási és karbantartási feladatokra kifizetés a 4. § (3) bekezdésében meghatározott feladatok kivételével a 2022. évi maradvány terhére teljesíthető.

(8) Az önkormányzati fenntartású költségvetési intézmények a - a 2022. évi maradvány hatályos előírások szerinti felülvizsgálatát követő jóváhagyásáig - előirányzat nélkül teljesíthetnek kiadásokat a megfelelő kiadási jogcímeken és kiemelt előirányzatokon, amennyiben ezek a kiadások konkrét feladatra átvett pénzeszközök felhasználásával kapcsolatosak, vagy a 2022. évről áthúzódó kötelezettség-vállalással terheltek.

(9) A 2023. évi költségvetési rendelet elfogadásáig 10 000 000 forint összeg erejéig vállalható kötelezettség pályázatok önrésze keret terhére.

(10) Az Önkormányzat feladatkörébe tartozó kultúra, sajtó és idegenforgalmi feladatok előkészítési költségeinek biztosítása érdekében 155 160 000 forint működési keretet biztosít a képviselő-testület az átmeneti finanszírozás időszakában.

(11) A 2022. évi maradvány terhére – a (2) és a (6)-(9) bekezdésekben foglaltak, továbbá az előző évben vállalt kötelezettségek áthúzódó teljesítésén kívül – kifizetések a 2022. évi maradványok felülvizsgálatát követő jóváhagyásáig nem teljesíthetők.

3. § Nem önkormányzati intézmények, alapítványok, egyéb szervezetek részére kizárólag a 2022. december 31-ig megkötött megállapodások, képviselő-testületi határozatok szerinti kötelezettség-vállalások alapján teljesíthető kifizetés.

4. § (1) A jóváhagyott, folyamatban lévő önkormányzati felhalmozási - beruházási és felújítási - valamint karbantartási feladatokhoz, továbbá felhalmozási célú pénzeszközök átadásához kapcsolódóan kifizethetők:

a) előre nem tervezhető azonnali beavatkozást igénylő beruházási és felújítási feladatoknál a 2022. évi maradványok erejéig a ténylegesen elvégzett munkák ellenértéke,

b) a 2022. december 31-ig megkötött szerződések szerint elvégzett munkák ellenértéke,

c) a képviselő-testületi határozatok szerinti kötelezettségek ellenértéke.

(2) Az (1) bekezdés a) – c) pontjaiban szereplő felhalmozási feladatok kötelezettségei kizárólag polgármesteri utalványozással fizethetők ki.

(3) Új induló fejlesztési feladatokra és pénzeszközök átadására kötelezettség nem vállalható, kifizetés nem teljesíthető, kivéve

a) átmeneti időszakban esedékes számlák kifizetése,

b) polgármesteri keretből történő pénzeszköz átadás

c) jóváhagyott támogatott feladatoknál, az elnyert támogatás és a kapcsolódó feltételek szerinti saját forrásrész együttes összegének erejéig.

5. § (1) A Dél-budai Egészségügyi Szolgálat Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság részére 25 783 000 forint/hó működési támogatást nyújt az átmeneti finanszírozás időszakában. A képviselő-testület a foglalkozás-egészségügyi ellátás díját az érvényes szerződés szerint, számla alapján fizeti meg.

(2) A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság részére az átmeneti finanszírozás ideje alatt 15 000 000 forint/hó támogatást nyújt.

(3) A Budafok-Tétényért Városfejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaság részére az átmeneti finanszírozás ideje alatt 16 248 000 forint/hó működési támogatást nyújt, valamint 21 164 000 forint/hó a közszolgáltatási alapszerződés és a szolgáltatási és vállalkozási keretszerződés alapján a működési kiadásokra benyújtott számla alapján kifizetéshez fedezetet biztosít.

6. § (1) A városüzemeltetési feladatokon intézmények valamint a közterületek működtetése, karbantartása, hibaelhárítása feladat folyamatos ellátása érdekében összesen havi 18 000 000 forint működési fedezetet biztosít a képviselő-testület az átmeneti finanszírozás időszakában.

(2) A városüzemeltetés játszótéri gondoki felügyeleti feladatok folyamatos ellátása érdekében 16 000 000 forintot biztosít a képviselő-testület az átmeneti finanszírozás időszakában.

(3) A városüzemeltetés 1 000 000 forint egyedi értéket meghaladó karbantartási, beruházási munkákkal kapcsolatos műszaki ellenőrzések című feladatok folyamatos ellátása érdekében 19 000 000 forintot biztosít a képviselő-testület az átmeneti finanszírozás időszakában.

(4) A városüzemeltetés parkfenntartási feladatainak folyamatos ellátása érdekében a Budafok-Tétényért Városfejlesztő Kft parkfenntartási feladatainak ellátásához kapcsolódó eredményes közbeszerzési eljárás lefolytatásáig 30 000 000 forintot biztosít a képviselő-testület az átmeneti finanszírozás időszakában.

7. § A kerületi feladatokon Sportcélú fejlesztésekre 10 000 000 forintot biztosít a képviselő-testület az átmeneti finanszírozás időszakában.

8. § Az átmeneti finanszírozás időszakában új kötelezettség kizárólag a képviselő-testület által a 2023. évre már biztosított, valamint a 2022. évben képviselő testületi határozattal elfogadott azonban 2022. december 31-ig el nem indított előirányzatok terhére vállalható.

9. § Az átmeneti finanszírozás időszakában a Polgármester jogosult arra, hogy a felmerülő, előre nem tervezhető rendkívüli, vis maior kiadásokkal kapcsolatos feladatokra kötelezettséget vállaljon, és ezekkel a feladatokkal kapcsolatos kiadásokat teljesítse.

10. § A képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok esetében a 2023. évi költségvetési rendelet hatályba lépéséig a havi finanszírozási összegeket – figyelembe véve a költségvetési rendeletben meghatározott előirányzatokat, valamint az esetleges szerkezeti változásokat – meghatározza.

2. Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba, és a 2023. évi költségvetési rendelet hatályba lépésének napján hatályát veszti.