Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2022. (III. 29.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, valamint a fizetendő intézményi térítési díjakról

Hatályos: 2023. 05. 01- 2024. 04. 30

Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2022. (III. 29.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, valamint a fizetendő intézményi térítési díjakról

2023.05.01.

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1)-(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdésének 11a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. A szociális alapszolgáltatások és szakosított ellátások formái

1. § Az önkormányzat

a) az általa fenntartott intézményekben az alapszolgáltatások keretében

aa) étkeztetést

ab) házi segítségnyújtást

ac) családsegítést

ad) pszichiátriai betegek közösségi ellátását

ae) támogató szolgáltatást

af) nappali ellátást

ag) jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a fenntartó által kötött ellátási szerződés útján

b) az alapszolgáltatások keretében szerződéses formában

ba) utcai szociális munkát

bb) hajléktalan személyek, valamint

bc) fogyatékos, illetve autista személyek részére nappali ellátást

c) a szakosított ellátások keretében szerződéses formában

ca) időskorúak gondozóháza ellátást, valamint

cb) fogyatékos személyek gondozóháza ellátást biztosít.

2. Eljárási szabályok

2. § (1) Az 1. § a) pontban felsorolt személyes gondoskodást nyújtó ellátások iránti igényt az intézmény vezetőjénél kell benyújtani.

(2) A rendelet 1. § bc) és c) pontjában foglalt ellátásokra vonatkozó igénybevételi kérelmet be lehet nyújtani a Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Irodájának vezetőjéhez is.

(3) A kérelemhez csatolni, illetve szükség szerint igazolni kell – a támogató szolgáltatás kivételével – a jövedelemre, munkaviszonyra, egészségi állapotra, társadalombiztosítási jogviszonyra, kapcsolattartó személy személyi adataira, valamint a kérelem elbírálásához szükséges egyéb adatokra vonatkozó nyilatkozatokat és igazolásokat.

(4) Az ellátás igénybevételének megkezdése előtt az intézmény vezetője az ellátást igénylővel, illetve törvényes képviselőjével a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 94/C. §-ának (3) bekezdése szerinti tartalommal megállapodást köt.

(5) Az e rendeletben szabályozott ellátások megszűnnek vagy megszüntethetők a Szoctv. 100. § -103. §-ai szerinti esetekben és módon.

3. § Az intézményvezető döntésének, továbbá a gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság vizsgálatának és igazolásának részletes szabályairól szóló 36/2007. (XII.22.) SZMM rendelet 3. számú melléklete szerinti gondozási szükséglet felülvizsgálatát a polgármestertől lehet kérni.

4. § Ha az ellátott, illetve törvényes képviselője a felmondás jogszerűségét vagy a személyi térítési díj mértékét az annak tárgyában az intézmény vezetője felé tett jelzést követően továbbra is vitatja, akkor a kifogás tárgyában a polgármester dönt.

5. § A személyi térítési díjat havonta utólag, az intézményvezető által megjelölt napon, de legkésőbb a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig kell megfizetni.

6. § (1) A Szoctv. 115. § (6) bekezdése alapján az intézmény vezetője által elvégzett felülvizsgálat során megállapított új személyi térítési díj megfizetésének kezdő időpontja a felülvizsgálatot követő hónap első napja.

(2) Az intézmény vezetője ellátja a befizetések ellenőrzésével, a díjhátralék behajtásával kapcsolatos feladatokat.

7. § Az e rendelet hatálya alá tartozó ellátások megállapításával kapcsolatos eljárási cselekmények elektronikus ügyintézés keretében nem gyakorolhatók.

3. Az egyes ellátásokkal kapcsolatos különös szabályok

8. § (1) Az étkeztetés történhet:

a) házhoz szállítással,

b) igénylő általi elvitellel,

c) helyben fogyasztással.

(2) Házhoz szállítással történő étkeztetés azon személy részére biztosítható, aki mozgásszervi, vagy egészségi állapota miatt az elvitelt nem tudja megoldani, erről háziorvosi vagy szakorvosi javaslatot nyújt be, és nincs olyan vele együtt élő személy, aki számára az ételt házhoz tudja szállítani.

(3) Étkeztetést különösen azon szociálisan rászorult személy részére kell biztosítani, aki

a) a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte,

b) egészségi állapota miatt önmaga ellátásáról nem tud gondoskodni, és állapotát háziorvos vagy szakorvos igazolja,

c) a Szoctv. 65/C. § (4)-(5) bekezdései szerinti súlyosan fogyatékos személy,

d) aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátásáról nem tud gondoskodni, és pszichiátriai, illetve szenvedélybetegségét a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI.24.) SzCsM rendelet 21. § (4) bekezdésében foglaltak szerint igazolja,

e) nyilatkozata szerint bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, kivéve, akinek bejelentett lakóhelye a hajléktalan szállás.

9. § A fogyatékos személyek nappali intézményében a próbaidő négy hónap, melynek leteltét követően az intézményvezető dönt az ellátás folytathatóságáról.

4. Térítési díjak

10. § (1) Az étkeztetés intézményi térítési díját a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Étkeztetés igénybevételénél, ha az étel házhoz szállítása közös háztartásban élő személyek részére történik, a szállításért fizetendő személyi térítési díjat csak az alacsonyabb térítési díjat fizető személy részére lehet megállapítani.

(3) Étkeztetés vagy házi segítségnyújtás és szállítás együttes igénybevétele esetén a személyi térítési díj nem haladhatja meg az igénylő jövedelmének 30 %-át.

11. § (1)2 Ha az igénylő a szociális vetítési alap tárgyév január 1-jén érvényes összegét meghaladó rendszeres jövedelemmel rendelkezik, a házi segítségnyújtás igénybevételéért a személyi gondozásra, illetve szociális segítésre fordított idő arányában személyi térítési díjat kell fizetni.

(2) Az intézményi térítési díjat a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

12. § (1) A támogató szolgáltatás intézményi térítési díját a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(2) Étkeztetésben, házi segítségnyújtásban, vagy nappali ellátásban is részesülő idős, a 2. § (3) bekezdésének b) pontja szerint igazoltan súlyos krónikus beteg személy részére a támogató szolgáltatás szabad kapacitásának függvényében, e szolgáltatásokhoz és a háziorvosi ellátáshoz történő hozzáférés érdekében nyújtott szállítás igénybevételéért a 3. mellékletben szereplő térítési díjat kell fizetni.

13. § (1) A nappali ellátásért személyi térítési díjat fizetni nem kell.

(2) A nappali ellátási formák intézményi térítési díjait a rendelet 4. melléklete tartalmazza.

14. § (1) Jelzőrendszeres házi segítségnyújtásért a közös háztartásban élők közül az egyik, az alacsonyabb jövedelmű személyre számított személyi térítési díjat lehet megállapítani.

(2) Nem kell személyi térítési díjat fizetni házi segítségnyújtás egyidejű igénybevétele esetén.

(3) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás intézményi térítési díját a rendelet 5. melléklete tartalmazza.

15. § (1) Az intézményvezető a méltányosságra okot adó körülmény mérlegelésével a megállapított személyi térítési díjat

a) legfeljebb 20 %-kal mérsékelheti abban az esetben, ha

aa) egy háztartásban legalább ketten részesülnek ellátásban, vagy

ab) a kérelmező két vagy több szolgáltatást vesz igénybe,

b)3 legfeljebb 30 %-kal mérsékelheti abban az esetben, ha

ba) a kérelmező egyedülálló, egyedül élő, vagy

bb) krónikus beteg,

és rendszeres havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 450 %-át,

c)4 legfeljebb 50 %-kal mérsékelheti abban az esetben, ha

ca) a kérelmező háztartásában kiskorú személyről is gondoskodik, vagy

cb) rendszeres gyógyszerköltsége havonta a szociális vetítési alap 50 %-át meghaladja,

és rendszeres havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 450 %-át, egyedülálló vagy egyedül élő személy esetében a 500 %-át,

d)5 legfeljebb 70 %-kal mérsékelheti abban az esetben, ha

da) a kérelmező jövedelmét számára fel nem róható okból végrehajtási letiltás terheli a jövedelem 33 %-áig, vagy

db) a kérelmező rendszeres havi jövedelme legfeljebb 33 %-át hiteltörlesztés vagy felhalmozódott közüzemi díjtartozás terheli, valamint tartozása kiegyenlítésében együttműködő,

és fennmaradó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 300 %-át, egyedülálló vagy egyedül élő személy esetében a 350 %-át.

(2) Az ellátást térítésmentesen kell biztosítani,

a) ha a kérelmező jövedelmét annak 50 %-áig, számára fel nem róható végrehajtási letiltás terheli,

b)6 ha a kérelmező rendszeres havi jövedelme legalább 33 %-át hiteltörlesztés vagy felhalmozódott közüzemi díjtartozás terheli, és tartozása kiegyenlítésében együttműködő,

és fennmaradó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 300 %-át, egyedülálló vagy egyedül élő személy esetében a 350 %-át.

c) igazolással alátámasztott rendkívüli élethelyzet kialakulása esetén, így különösen elemi kár, vis maior, káresemény bekövetkeztekor,

d)7 étkeztetés igénybevétele esetén, ha a kérelmező jövedelme nem éri el a szociális vetítési alap összegét, egyedülállóként vagy egyedül élőként a 150 %-át, és háziorvosi vagy szakorvosi igazolás alapján szállítva szükséges biztosítani számára a szociális étkeztetést.

(3) A méltányosság indoklását az arra okot adó körülmény igazolásául szolgáló dokumentumokkal szükséges alátámasztani.

(4) A legfeljebb hat hónapra méltányosságból megállapított kedvezmény feltétele minden esetben az intézmény által elkészített környezettanulmány.

(5) A kedvezményről szóló döntésben foglaltak a megállapítást követő hónap első napjától alkalmazhatók.

(6) Az intézményvezető megszünteti a méltányosságból megállapított kedvezményt, ha felülvizsgálat eredményeképpen megállapítja, hogy a méltányosságot megalapozó körülmények nem állnak fenn.

5. Záró rendelkezések

16. § Ez a rendelet 2022. május 1-jén lép hatályba.

17. §8

1

A bevezető a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendelete 34. §-ával megállapított szöveg.

2

A 11. § (1) bekezdése a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 15. § (1) bekezdés b) pontja a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 15. § (1) bekezdés c) pontja a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 15. § (1) bekezdés d) pontja a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 15. § (2) bekezdés b) pontja a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 15. § (2) bekezdés d) pontja a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 17. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

9

Az 1. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 2. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 3. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.