Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XII. 11.) önkormányzati rendelete

egyes közérdekű feladatok ellátásáról

Hatályos: 2023. 12. 13

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XII. 11.) önkormányzati rendelete

egyes közérdekű feladatok ellátásáról

2023.12.13.

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § E rendelet célja az Önkormányzat egyes közérdekű feladat-ellátásai alapvető szabályainak, valamint azok ellátásához szükséges adatkezelési rendelkezések rögzítése.

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Lakóhely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 5. § (2) bekezdése szerinti fogalom.

2. Szépkorú: Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező természetes személy, aki a tárgyévben tölti be százegyedik, százkettedik, százharmadik, és száznegyedik életévét.

3. Új beköltöző: az a 18. életévét betöltött természetes személy, aki az adatigénylésben megjelölt időszakban lakóhelyet létesít Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület közigazgatási területén.

II. Fejezet

A kerületbe beköltözők tájékoztatása

1. A tájékoztatás tartalma

3. § (1) Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) az új beköltözőket levélben tájékoztathatja a humán ellátási, lakhatási, parkolási és hivatali ügyintézést érintő kerületi tudnivalókról, továbbá az önkormányzati támogatási lehetőségekről.

(2) Az Önkormányzat az új beköltözők lakóhelyére legkésőbb az adatigénylést követő 90 napon belül tájékoztató levelet küldhet az (1) bekezdés szerinti tartalommal.

2. Eljárási szabályok

4. § (1) Az Önkormányzat a 3. § szerinti feladat teljesítése érdekében az új beköltözők név- és lakcímadatait naptári negyedévente igényelheti az illetékes kormányhivatal személyiadat- és lakcímnyilvántartási feladatkörében eljáró fővárosi kerületi hivatalától.

(2) Az adatkezelés célja a 3. § (1) bekezdése szerinti tájékoztatás megvalósítása érdekében az új beköltözők azonosítása.

(3) Az adatkezelő a személyes adatokat a tájékoztató levél kiküldését követő 30. napig kezeli.

III. Fejezet

Szépkorúak köszöntése

3. A köszöntés módja

5. § Az Önkormányzat helyszíni köszöntés keretében emléklap és ajándékcsomag átadásával köszöntheti a szépkorúakat, amennyiben a szépkorú a köszöntésre igényt tart.

4. Eljárási szabályok

6. § (1) Az Önkormányzat az 5. §-ban meghatározott feladat teljesítése érdekében a szépkorúak név- és lakcímadatait, továbbá születési dátumát naptári negyedévente igényelheti az illetékes kormányhivatal személyiadat- és lakcímnyilvántartási feladatkörében eljáró fővárosi kerületi hivatalától.

(2) Az adatkezelés célja az 5. § (1) bekezdése szerinti köszöntés megvalósítása érdekében a köszöntésre jogosultság megállapítása, a szépkorú azonosítása.

(3) Az adatkezelő a személyes adatokat az igénylést követő 90. napig kezeli.

(4) Amennyiben az Önkormányzat hivatalos tudomására jut, hogy az adatkezelési cél megszűnt, úgy az adatokat köteles haladéktalanul törölni.

IV. Fejezet

Részvételi költségvetés

5. A Részvételi költségvetés

7. § (1) Az Önkormányzat a Részvételi költségvetésre biztosított forrást olyan beruházások és tevékenységek megvalósítására, illetve működtetésére használja fel, amelyet a XXII. kerületben élők széles körű társadalmi egyeztetés keretében történő bevonásával választ ki.

(2) Az Önkormányzat a Részvételi költségvetésben történő részvétel érdekében közvetlenül megkeresheti a XXII. kerület közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező, 16. életévét betöltött természetes személyeket vagy azok egy csoportját a személyiadat és lakcímnyilvántartásból való mintavételezés útján.

6. Eljárási szabályok

8. § (1) Az Önkormányzat a 7. §-ban meghatározott feladat teljesítése érdekében a név- és lakcímadatokat évente igényelheti az illetékes kormányhivatal személyiadat- és lakcímnyilvántartási feladatkörében eljáró fővárosi kerületi hivatalától.

(2) Az adatkezelés célja a 7. § (1) bekezdése szerinti Részvételi költségvetésben történő részvétel megvalósítása érdekében a XXII. kerület közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező természetes személyek azonosítása és közvetlen megkeresése.

(3) Az adatkezelő a személyes adatokat a megkeresés kiküldését követő 30. napig kezeli.

V. Fejezet

Adatkezelésre vonatkozó rendelkezések

9. § (1) Az 4. § (1), a 6. § (1) és 8. § (1) bekezdés szerinti adatkezelés a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló 2016/679 európai parlamenti és tanácsi rendelet 6. cikk (1) bekezdés e) pontján alapul, továbbá az Önkormányzatnak az e rendeletben meghatározott közérdekű feladatának végrehajtása érdekében szükséges.

(2) A rendelet szerinti személyes adatok kezelésére adatkezelőként az Önkormányzat jogosult és köteles.

(3) A személyes adatokat az adatkezelő köteles a vonatkozó jogszabályok rendelkezései szerint, kizárólag a rendeletben meghatározott célra felhasználni és a cél eléréséhez szükséges időtartamban kezelni.

(4) Az adatkezelés részletes szabályairól, valamint az érintett adatkezeléssel összefüggő jogairól és jogorvoslati lehetőségeiről szóló adatkezelési tájékoztatót az adatkezelő köteles az Önkormányzat hivatalos honlapján közzétenni.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

10. §1

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 10. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.