Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2002. (I. 24.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2002. 02. 01- 2023. 02. 13

Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2002. (I. 24.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről1

2002.02.01.

Borsodszirák község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. §./1/ bekezdésének és 41. §./3/ bekezdésének felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § .

/1/ A rendelet hatálya Borsodszirák községben lévő önkormányzat tulajdonában álló és működő 73/2 helyrajzi számú temetőre terjed ki, ahol az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti.
/2/ E rendelet alkalmazása szempontjából
a./ temető: a település igazgatási területén belüli, beépítésre szánt, építési használata szerint zöldfelületi jellegű különleges terület, amely kegyeleti célokat szolgál, közegészségügyi rendeltetésű, és amelyet az elhunytak eltemetésére, a hamvak elhelyezésére létesítettek és használnak, vagy használtak.
b./ köztemető: az önkormányzat tulajdonában lévő temető, illetőleg a temetőnek az a része, amelyben az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti.
/3/ A településen működő temető adatait a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.
/4/ A temetőben egyházi, valamint polgári szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

2. § .

Borsodszirák község Önkormányzata a köztemető fenntartásáról és üzemeltetéséről saját maga – temető gondnok útján – gondoskodik.
Temető létesítése, lezárása, megszüntetése
újra – használatbavétele

3. § .

A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újra használatba vételére a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény rendelkezései az irányadóak.
Temetési helyek

4. § .

/1/ Temetni, illetőleg az elhamvasztottak maradványait tartalmazó urnákat elhelyezni temetkezés céljára kijelölt területen szabad.
A temetési helyek elhelyezkedésére vonatkozó térképet a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.
/2/ A köztemetőben az alábbi temetési helyek állnak rendelkezésre:
a./ koporsós
b./ hamvasztásos
/3/ A temetőben rendelkezésre álló sírhelyek méreteire vonatkozó előírásokat a rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.
/4/ A temetési helyen elhelyezett sírjel /sírkő, sír emlék/ magassági méretei: 1,2 m.
Ettől magasabb síremlék elhelyezését és tervezett méreteit az építési hatóságnak be kell jelenteni, aki 15 napon belül nyilatkozhat a méretek korlátozása tárgyában. Amennyiben az építési hatóság e határidőn belül nem nyilatkozik egyetértését vélelmezni kell.
Az építési hatóság nyilatkozatának beszerzéséről a temető üzemeltetője gondoskodik.
/5/ Az elhunytat –ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga –az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni, amelyet a temető gondnok jelöl ki.
/6/ A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamára vonatkozóan a temetőkről és temetkezésről szóló törvény végrehajtásáról rendelkező kormányrendeletben meghatározott minimum időtartam az irányadó.
/7/ A temetkezési hely feletti rendelkezési jogért díjat kell fizetni, a díjak mértékét a rendelet 4. számú melléklete tartalmazza.
/8/ A sírhelyre 6 db urna helyezhető el.
A temető fenntartása

5. § .

/1/ Borsodszirák község Önkormányzata a temető fenntartói jogosítványa keretében a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények /ravatalozó, hűtőberendezés, vízvételi lehetőség/ valamint a közcélú zöldfelületek karbantartásáról, szükség szerinti felújításáról maga gondoskodik.
/2/ A köztemető infrastrukturális létesítmények igénybe vétele díjtalan.
A temető üzemeltetése

6. § .

/1/ Az érintettek a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik ezen kívül minden temetői tevékenységet be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének. /pad elhelyezése, fa ültetése stb./
/2/ A temetőben munkát végző vállalkozó tevékenysége során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani. Tevékenysége gyakorlása során a temető látogatók kegyeleti érzéseit nem sértheti, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhat, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatja.
A temető rendje

7. § .

A temető látogatók tájékoztatását a temető bejáratánál elhelyezett tábla szolgálja.
/1/ A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magaviseletet tartozik tanúsítani.
/2/ A temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.
/3/ A temetőbe járművel behajtani, azzal közlekedni csak az üzemeltető írásos engedélyével szabad. A mozgássérülteket parkolási engedélyük feljogosítja a temetőbe való behajtásra.
/4/ A temetőbe 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.
/5/ A temetőbe való belépés és öntözővíz használata díjtalan.
/6/ Kutyát – vakvezető kutya kivételével – a temetőbe bevinni tilos.
/7/ Építési anyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltető hozzájárulásával szabad.
Az építési hulladékot a keletkezéstől számított 3 napon belül el kell szállítani.
/8/ Kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat rongálni, eltávolítani tilos.
/9/ A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyre lehet lerakni.
A temetőben keletkezett hulladék elszállításáról szükség szerint az üzemeltető gondoskodik.
/10/ A temetőben gyertyát, vagy mécsest gyújtani csak felügyelet mellett szabad.
A tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát vagy mécsest meggyújtotta.
A temetőben avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt égetni tilos.
/11/ Fát cserjét a temetési helyen kívüli területen ültetni tilos. A 2 méter magasságot elérő nem gondozott ültetvényeket a temető üzemeltetője eltávolíttathatja és az eltávolítás költségeit a temetési hely gondozására kötelezettel szemben megtéríttetheti.

Védendő temetési helyek, síremlékek

8. § .

/1/ A község életében jelentős szerepet játszó személyiségek temetési helyeit felszámolni, valamint művészettörténeti, vagy művészi értéket képviselő síremléket lebontani tilos, azok fenntartásáról a községi Önkormányzat gondoskodik.
/2/ Az /1 bekezdésben foglaltakra vonatkozóan javaslatot a község bármely polgára tehet. A döntést a Képviselő-testület hozza meg.
Záró rendelkezések

9. § .

/1/ Aki a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. Törvényben, valamint az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. /XII.28./ Korm. rendeletben foglalt előírásokon túl a rendeletben foglaltakat a 4. §./7/ bekezdése kivételével megsérti 30.000.- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.
/2/ Ez a rendelet a kihirdetését követő 8-ik napon lép hatályba, a rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.
1

Az önkormányzati rendeletet a Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 13.) önkormányzati rendelete 10. §-a hatályon kívül helyezte 2023. február 14. napjával.