Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2006. (I. 24.) önkormányzati rendelete

a kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2015. 05. 01

Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2006. (I. 24.) önkormányzati rendelete

a kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

2015.05.01.

Élve a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (6) és 16. § (1) bekezdése által adott felhatalmazással, figyelemmel a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. törvény 7. § (1) bekezdésében foglaltakra, Borsodszirák községi önkormányzat képviselő-testülete a községért tevékenykedő állampolgárok, közösségek munkájának elismerésére kitüntetéseket alapít, amelyek megnevezésére és adományozásuk rendjének meghatározására a következő rendeletet alkotja.

I. Fejezet

PRO URBE

1. § (1) PRO URBE kitüntetés és emlékplakett adományozható azoknak a polgároknak vagy közösségeknek, akik a község életének fejlesztése terén hosszabb időn át kiemelkedő munkát végeztek, és ezzel jelentősen hozzájárultak a község szellemi, erkölcsi és anyagi értékeinek gyarapításához, hírnevének öregbítéséhez.

(2)1 A kitüntetéssel járó emlékplakett 100 mm átmérőjű, kör alakú, egyoldalas bronzplakett. A plaketten Bartók Béla arcképe látható a kép felső részének kör alakú szélén „PRO URBE BORSODSZIRÁK” felírással.

(3) Az emlékplakettet díszdobozban kell elhelyezni. A díszdoboz kinyitott fedőlapjának belső oldalán az emlékérem anyagával megegyező (bronz) 70 mm x 40 mm nagyságú lapon a kitüntetett neve és a kitüntetés éve szerepel.

2. § (1)2 A kitüntetés alapításának évében több, azt követően évente legfeljebb egy kitüntetés adományozható.

(2) A kitüntetés átadási ideje általában március 25-e Bartók Béla születésének napja, de a képviselő-testület a kitüntetés átadására ettől eltérő időpontot is megállapíthat.

(3) A kitüntetéssel az 1. § (2) bekezdésében leírt bronzplakett, oklevél és 2006 évben, első alkalommal 100.000 Ft (bruttó) pénzjutalom jár, ezt követően 2007 évtől évente a képviselő-testület állapítja meg az összeget a költségvetésében.

II. Fejezet

Borsodszirák községért

3. § (1) "Borsodszirák községért” kitüntetés adományozható azoknak az állampolgároknak, akik huzamosabb időn át kiemelkedő munkát végeztek, kimagasló eredményt értek el.

(2) A kitüntetéssel járó emlékérem 50 mm átmérőjű, kör alakú, egyoldalas, bronz érme. Felső kétharmadában a község bevésett címere, a címer alatt vízszintes felirattal “ Borsodszirák községért”, alatta az adományozás éve található. Az emlékérmet díszdobozban kell elhelyezni. A díszdoboz kinyitott fedőlapjának belső oldalán az emlékérem anyagával megegyező (bronz) 60 x 20 mm-es lapon a kitüntetett neve szerepel.

4. § (1) Évente legfeljebb 1 kitüntetés adományozható.

(2) A kitüntetés átadási ideje általában minden év augusztus 20-a., de a képviselő-testület ettől eltérő időpontot is megállapíthat.

(3) A kitüntetéssel az emlékérem mellett oklevél és 2006 évben, első alkalommal 50.000 Ft (bruttó) pénzjutalom jár, ezt követően 2007.évtől évente a képviselő-testület állapítja meg az összeget a költségvetésében.

4/A. §3 (1) Borsodszirák Község Képviselő-testületének Borsodszirák község Közoktatásáért és Közneveléséért kitüntető díja adományozható annak a borsodsziráki nevelési-oktatási intézményben több éve pedagógusként dolgozó személynek, aki kiemelkedő nevelő-oktató munkát végez.

(2) A kitüntetés díszes oklevél.

(3) A kitüntetéssel együtt járó pénzjutalom személyek esetén nettó 15.000.- Ft.
III. Fejezet

Az adományozás rendje

5. § (1) A kitüntetések adományozására javaslatot tehetnek a képviselő-testület tagjai, bizottságai, a polgármesteri hivatal vezetője, valamint az önkormányzati intézmények vezetői.

(2)4 A kitüntetésre vonatkozó javaslatot 2006.évben április 30-ig azt követően minden év február 15-ig a mellékelt formanyomtatványon kell előterjeszteni.

(3) A kitüntetési javaslatot az erre a célra alakított ad-hoc bizottság véleményével együtt a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.

(4) A kitüntetések adományozására a képviselő-testület jogosult.

(5) Amennyiben az 1. § (1) bekezdés szerinti kitüntetésben közösség részesül, úgy a kitüntetési pénzjutalom a 2. § (3) bekezdés szerinti összeg kétszerese.

IV. Fejezet

Vegyes rendelkezések

6. § (1) A díszpolgári cím visszavonható, ha az elismerésben részesített személyt a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltja. A díszpolgári cím visszavonásáról a képviselő-testület minősített többséggel dönt.

(2) A kitüntetett személyekről a polgármesteri hivatal nyilvántartást vezet.

(3) A kitüntetésekkel járó pénzjutalmak fedezetét az önkormányzat a polgármesteri hivatal éves költségvetésében biztosítja.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

Az 1. § (2) bekezdését módosította Borsodszirák Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2006. (V.15.) önkormányzati rendeletének 1. §-a.

2

A 2. § (1) bekezdést módosította Borsodszirák Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2006. (V.15.) önkormányzati rendeletének 2. §-a.

3

A 4/A. §-t Borsodszirák Község Önkormányzat Képviselő-testülete 11/2015. (IV.30.) önkormányzati rendeletének 1. §-a iktatta be.

4

Az 5. § (2) bekezdését módosította Borsodszirák Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2006. (V.15.) önkormányzati rendeletének 3. §-a.