Borsodszirák Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2013.(XI.26.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tűzifa juttatás helyi szabályairól

Hatályos: 2014. 03. 06- 2014. 05. 30

Borsodszirák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdése alapján, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban : Szoc.tv.)2. §-ában kapott felhatalmazás alapján 25. § (3) bekezdés B) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében és a 47. §(1) bekezdés c) pontjában, és (3) bekezdése alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990 évi LXV törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásról szóló 57/2013.(X.4.) BM rendeletének végrehajtására a következőket rendeli el:


1.§ A rendelet célja, általános rendelkezések

(1) Az Önkormányzat ellenszolgáltatás nélkül – ún. szociális célú – tűzifát biztosít azon szociálisan rászoruló személynek, aki Borsodszirák községben életvitelszerűen él, az általa lakott – a helyi népesség-nyilvántartásban egyedi házszámmal nyilvántartásba vett - lakás (lakóház) fűtését fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel biztosítja és az e rendeletben szabályozott további jogosultsági (egységes) feltételeknek megfelel.

(2) A szociális célú tűzifa támogatás csak természetbeni ellátás formájában állapítható meg és folyósítható.

(3) A természetbeni ellátás keretében jogosultanként biztosítható tűzifa mennyisége: 0,56 m³.

(4) Amennyiben a támogatásban részesített személy a részére biztosított tűzifát értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem arra jogosult igényelte és kapta, köteles a részére biztosított természetbeni juttatás ellenértékét, valamint a kiszállítás költségét 30 napon belül megtéríteni.


2.§

A támogatás feltételei


[1](1) Szociális célú tűzifa támogatásra jogosult az a személy, aki a kérelem benyújtásának időpontjában

a) Szoc.tv. szerinti:

aa) aktív korúak ellátására,

ab) időskorúak járadékára,

ac) adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásra, vagy

ad) - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására - lakásfenntartási támogatásra jogosult, valamint 

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

(2) Borsodsziráki lakóhellyel és egyidejűleg tartózkodási hellyel is rendelkező személy csak azon háztartás tagjaként vehető figyelembe, ahol – nyilatkozata szerint - életvitelszerűen él.

(3) Szociális célú tűzifa támogatás ugyanazon lakásra (lakóházra) csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(4) A jogosultsági feltételek fennállásának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány végezhető.


3.§ A támogatás igénylésének menete, az ellátás megállapítása

(1) A kérelmet a Polgármesteri Hivatalban az e célra rendszeresített – a rendelet 1. mellékletét képező - nyomtatványon lehet benyújtani. A benyújtás határideje 2014. január 10.

(2)Az igényléshez szükséges formanyomtatványt a Polgármesteri Hivatal az igénylők rendelkezésére bocsájtja.

(3) Borsodszirák község Önkormányzatának Képviselőtestülete a szociális célú tűzifa juttatás megállapításával kapcsolatos hatáskört a polgármesterre ruházza át.

(4) A polgármester a beérkezett támogatási kérelmekről soron kívül, legkésőbb 2014. január 25. napjáig dönt.

(5) A döntést követő 5 munkanapon belül a polgármester gondoskodik a tűzifa kiszállításáról.

(6) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.


4. § A támogatás forrása A támogatás kizárólagos forrása a BM rendelet 1. melléklete szerint az Önkormányzat számára megállapított 1.296.035.- Ft kiegészítő támogatás, valamint az Önkormányzat által biztosított 100.330.- Ft saját forrás. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2. § meghatározott feltételeknek megfelelnek-e és a 3. §-ban meghatározott határidőre érkeztek-e – el kell utasítani.


5.§ Záró rendelkezések Ezen rendelet 2013. december 01. napján lép hatályba, és 2014. május 31. napján hatályát veszti.


Tóth Attila Némethné Fodor Szilvia

polgármester jegyző


Záradék: A rendelet 2013. november 26.–án ki lett hirdetve.

Némethné Fodor Szilvia jegyző

[1]

Módosította az 5/2014.(III.05.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014.III.6-tól.