Borsodszirák Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014. (II.20.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 09. 16- 2015. 04. 29

Borsodszirák Községi Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló módosított 6/2011.(III.25.) önkormányzati rendelet 15.§ (3) a) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörben eljáró Pénzügyi Ellenőrző Bizottság és Szociális, Egészségügyi Ifjúsági és Sport Bizottság véleményének kikérésével az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről a következőket rendeli el:


1. § A rendelet hatálya

(1) A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, a Borsodsziráki Közös Önkormányzati Hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervre, a Borsodsziráki Bartók Béla Általános Művelődési Központra terjed ki.

2. § A költségvetés bevételei és kiadásai

(1) A képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi költségvetését:

346.432 E Ft

Költségvetési bevétellel

363.582 E Ft

Költségvetési kiadással

 17.150 E Ft

7.150 E Ft

10.000 E Ft

Költségvetési egyenleggel

-ebből  működési

           felhalmozási

állapítja meg.[1]

(2)[2] Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3)[3] A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 2.,2.1.,2.2.,2.3., mellékletek szerint állapítja meg.

(4) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának, igénybevételét rendeli el.


3. § A költségvetés részletezése A Képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

(1) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 5. melléklet tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat 2014. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 6. melléklet részletezi.

(3) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 7. melléklet szerint részletezi.

(4) Az önkormányzat többéves kihatással járó döntéseit célok szerint, évenkénti bontásban a 8 melléklet tartalmazza.

(5) Az önkormányzat által adott közvetett támogatások kimutatását a 9 melléklet tartalmazza.

(6) Az önkormányzat előirányzat-felhasználási ütemterve 2014. évre a 10. mellékleten került kidolgozásra.

(7)[4] A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, közös hivatali, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként a 3.,3.1.,4.,4.1.,4.2., mellékletek szerint határozza meg


4. § A költségvetés végrehajtásának szabályai

(1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(5) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.


5. § Az előirányzatok módosítása

(1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

(2) A képviselő-testület az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 1.500.000.- Ft összeghatárig a polgármesterre átruházza. Egyéb esetekben a képviselő-testület a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát fenntartja magának.

(3) Az (2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2014. december 31-ig gyakorolható.


6. § A gazdálkodás szabályai

(1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.

(3) A közös önkormányzati hivatal, valamint a költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.


7. § A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

(1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról belső ellenőr útján gondoskodik.

A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.


8. § Záró és vegyes rendelkezések

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Tóth Attila polgármester                                 Némethné Fodor Szilvia jegyző

[1]

A rendelet szövegét a 12/2014 (IX.15.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2014.09.16.-tól

[2]

A rendelet szövegét a 12/2014 (IX.15.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2014.09.16-tól

[3]

A rendelet szövegét a 12/2014 (IX.15.) önkormányzati rendelet 2.§ (2) bekezdése módosította. Hatályos: 2014.09.16-tól

[4]

A rendelet szövegét a 12/2014 (IX.15.) önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdése módosította. Hatályos: 2014.09.16-tól

Mellékletek