Borsodszirák Község Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2015. (XI.19.) önkormányzati rendelete

A szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 2/2014. (II.11.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2015. 12. 31

Borsodszirák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 26.§-ában kapott felhatalmazás alapján a szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 2/2014.(II.11.) önkormányzati rendelete módosításáról a következőket rendeli el:


1. §


A szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 2/2014.(II.11.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 1.§ (7) és (8) bekezdése helyére a következő rendelkezés lép:


„1.§ (7) Képviselő-testület a 6.§ (2) bekezdésében, 8.§-ban és 10.§ (1) és 14/A. §-ban szabályozott ellátások tekintetében hatáskörét a polgármesterre ruházza át. 


(8) Képviselő-testület az 6.§(1) és a 9/A. § bekezdésben foglalt ellátások esetében hatáskörét a Szociális és Ügyrendi Bizottságára ruházza át.” 


2.§


Az R. kiegészül a következő 9/A. §-al:


„9/A. §

(1) Települési támogatás nyújtható annak a személynek, aki köznevelési intézményben nappali tagozaton tanulmányokat folytató gyermeket nevel, vagy gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosult, és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át, a gyermek családban történő gondozásának költségeihez való hozzájárulásként

a) gyermek étkezésének támogatására

b) útiköltség térítésre

(2) A 9/A. §(1) bekezdés a) pontjában megállapított támogatás az oktatási év 10 hónapjára kerül megállapításra. A támogatás összege legfeljebb 4000.- Ft/hó. Mellékelni kell a köznevelési intézmény által igazolt névre szóló étkezési költség összegét tartalmazó dokumentumot.”


3.§

Az R. kiegészül a következő 14/A.§-al:


„14/A. § Szociális étkezés

(1)  Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi  egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

a)  egészségi állapotuk miatt rászorultak: akiknek az egészségkárosodás mértéke legalább 30 %-os, melyet szakvéleménnyel igazol,

b)  átmeneti jelleggel sérülése miatt önmaga ellátására képtelen.

c)  pszichiátriai betegségük fennállását pszichiáter, vagy neurológus szakorvosi szakvéleménnyel igazolják.

d) szenvedélybetegségük miatt rászorultak: szakorvos véleménye alapján (addiktológus, pszichiáter) esetükben szenvedélybetegség került megállapításra,

e) hajléktalanságuk miatt rászorulónak kell tekinteni azokat a személyeket, akik semmilyen stabil, tartós lakhatási lehetőséggel nem rendelkeznek.

f) 62 év feletti idősek.”

4.§


Az R. 10. § (3) bekezdésében a „250%-át” szövegrész helyébe a „300%-át” szöveg lép.


5.§


Az R. 14.§ (3) bekezdés b) pontjának ba) alpontjában a „100.- Ft/ebéd” szövegrész helyébe a „térítésmentes” szövegrész lép.


6.§


(1) A rendelet 2016. január 1-én lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Az R. 6.§ (1) bekezdésében az „elsősorban Szt. 45.§ (4) bekezdésben meghatározott esetekben” szövegrész.

(3) Hatályát veszti az R. 6.§ (2) bekezdésben „Az Szt. 45.§ (4) bekezdésében foglaltakon túl” szövegrész.





                        Tóth Attila                                                     Némethné Fodor Szilvia

                      polgármester                                                       jegyző