Borsodszirák Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2018. (IX.7.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2018. 09. 08- 2020. 05. 19

Borsodszirák község Önkormányzat képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997.évi CXL. tv. 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva véleményezési jogkörében eljáró Borsodsziráki Roma Nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya


1. §


A rendelet hatálya kiterjed Borsodszirák község közigazgatási területén folytatott közművelődési tevékenységre és az azokban részt vevő személyekre, továbbá Borsodszirákon élő magánszemélyekre, szervezetekre és intézményekre.


A rendelet célja és az ebből következő helyi feladatok


2. §


E rendelet célja és az ebből következő helyi feladatok az Önkormányzat a helyi társadalom, a helyi közművelődés adott állapota, igényei és lehetőségei szerint meghatározza Borsodszirák község közművelődési feladatait, törekvéseit, megalapozza a fejlesztés lehetőségeit.

Az önkormányzat kiemelt törekvései e körben:


a) a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása,


b) a település hagyományainak ápolása, a helytörténeti, honismereti mozgalom fejlesztése népművészeti, hagyományőrző közösségek életre hívása, működtetése, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növelése, a lokálpatriotizmus, a helyi értékek védelmének erősítése, a település-, környezetvédő, természetbarát közösségek támogatása, helyi alapítványok, kitüntetések, díjak alapítása.


c) az ifjúság kulturális életének fejlesztése, érdekérvényesítési, művelődési életének támogatása, az életkori csoportok kulturális kapcsolatainak gazdagítása,


d) az élet minőségének, az ünnep örömeinek gazdagítása, amatőr művészeti körök, műhelyek segítése, kiemelkedő tehetségű helyi alkotók támogatása, szórakozási és közösségi igényekhez lehetőség biztosítása,


e) civil közösségek együttműködésének ösztönzése,


f) a település természeti, környezeti, kulturális, közösségi értékeinek közismertté tétele, találkozók, fesztiválok, bemutatók, kiállítások rendezése, kulturális turizmus támogatása,


e) helyi kulturális nyilvánosság, tájékoztatás fejlesztése.


Tevékenységi formák


3.§


A település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása keretében az Önkormányzat tevékenységi formái különösen:


a) Borsodszirák község környezeti, kulturális, közösségi értékeinek és azok állapotának, adottságainak közismertté tétele,

b) a helyi információk cseréje,

c) a helyi értékeket védő, gazdagító összefogások ösztönzése,

d) helytörténeti, településismertető kiállítás, helyi ünnepi alkalmak biztosítása, műsorok, bemutatók, találkozók szervezése,

e) kulturális élet eseményeiről dokumentumok gyűjtése, őrzése, közismertté tétele, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, kiemelkedő személyiségei tevékenységének méltatása, ismertté tétele.


4.§


Az egyetemes, a nemzeti kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása keretében az Önkormányzat tevékenységi formái különösen:

a) a helyi kultúra megismeréséhez művelődési alkalmak, folyamatok biztosítása,

b) színházi előadásokról, hangversenyekről, kiállításokról tájékoztatás,

c) hagyományőrző közösségek támogatása,

d) helyi ünnepek, világi és egyházi hagyományos ünnepek közismertté tétele.


5.§


Az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenysége támogatása keretében az Önkormányzat tevékenységi formái különösen:

a) amatőr művészeti csoportok támogatása,

b) kiemelkedő tehetségű helyi alkotók méltatása, alkotásaik közismertté tétele.


6.§


A kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése keretében az Önkormányzat tevékenységi formái különösen:

a) a közművelődés és a helyi művészeti élet mecénásaival együttműködés kialakítása,

b) kapcsolat építése a közművelődés megyei szervezeteivel,

c) testvér-települési kapcsolat létesítése esetén kulturális együttműködés a testvértelepülés közművelődési intézményeivel, szervezeteivel.


7.§


A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása feladatkörben az Önkormányzat tevékenységi formái különösen:

a) a közművelődési tevékenység gyakorlásához a célnak megfelelő, esztétikus környezet és megfelelő infrastruktúra biztosítása,

b) az adott tevékenységet segítő, animáló szakember biztosítása.


8.§


Egyéb művelődési lehetőségek biztosítása feladatkörben az Önkormányzat tevékenységi formái különösen:

a) információk gyűjtése és közismertté tétele a településen kínált művelődési lehetőségekről,

b) a település amatőr művészeti csoportjainak menedzselése,

c) a megyei napilap szerkesztőivel kapcsolatok kiépítése,

d) lakossági hirdetésekhez közösségi színtér biztosítása,

e) jeles napokon sokadalmak szervezése.


Szervezeti keretek

9. §


(1) Borsodszirák község kötelező közművelődési alapfeladatait az önkormányzat által létrehozott és fenntartott Borsodsziráki Bartók Béla Általános Művelődési Központ (Kultúrház, 3796 Borsodszirák, Fő út 14.) – mint különböző tevékenységet folytató köznevelési és közművelődési intézményegységekből álló – egységes intézmény látja el, melynek a közoktatási feladatokon túlmenően feladatkörébe tartozik a kulturális és közművelődési feladatok ellátása.


(2) A település kötelező könyvtári ellátását a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárral megkötött megállapodás útján, könyvtári, információs és közösségi hely elnevezésű könyvtári szolgáltató hely fenntartásával biztosítja.


A feladatellátás finanszírozása


10. §


(1) Az önkormányzat a közösségi művelődéshez méltó esztétikus környezet és infrastruktúra megteremtése, fenntartása és továbbfejlesztése érdekében biztosítja:

a) közművelődés céljait szolgáló önkormányzati ingatlanok fenntartását, karbantartását,

b) a szakember bérét ennek járulékait,

c) dologi kiadások fedezését.


(2) Az Önkormányzat a rendelet 9.§ (1) bekezdése szerinti intézmény tárgyi és személyi feltételeinek, valamint folyamatos működésének pénzügyi fedezetét saját költségvetése részeként biztosítja

a) a központi közművelődési normatív támogatás, valamint

b) saját egyéb önkormányzati bevételei terhére.


(3) Fedezi az adott év községi ünnepségeinek és kiemelt rendezvényeinek költségét, melyet tárgyévi költségvetési rendeletében határoz meg.


(4) Elismeri és segíti a településen működő civil szervezetek, közösségek munkáját. Számít együttműködésükre és tevékenységükhöz lehetőség szerint anyagi támogatást nyújt.


Záró rendelkezések


11. §



(1)A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) Hatályát veszti a 10/2002. (VII.16.) számú önkormányzati rendelet.






                                 Tóth Attila                                                               Fodor Szilvia

                                    polgármester                                                                 jegyző