Borsodszirák Község Önkormányzat Polgármesterének 2/2020. (V.20.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 05. 21


Borsodszirák Község Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében,

és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997.évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva véleményezési jogkörében eljáró Borsodsziráki Roma Nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya

1. §


A rendelet hatálya kiterjed Borsodszirák község közigazgatási területén található közművelődési intézményre, közösségi színterekre, a közművelődési tevékenységre és az azokban részt vevő személyekre, szervezetekre és intézményekre.


Az önkormányzat által biztosított egyes közművelődési alapszolgáltatások és tartalmi elemeik

2. §


Borsodszirák Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat biztosítja:


(1) Művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása. Ennek keretében:


a) biztosítja a helyszínt a művelődő közösségek számára a rendszeres és az alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenységük végzéséhez az általa fenntartott Művelődési Ház megnevezésű, Borsodszirák, Fő út 14., valamint a Hímes Ház megnevezésű, Borsodszirák, Bartók Béla út 50. szám alatti ingatlanokban,


b) bemutatkozási lehetőségeket teremt a művelődő közösség fejlődése, szakmai teljesítményük elismerése céljából számukra a községi rendezvényeken, programokon, támogatja a bemutatókon, versenyeken való részvételüket,


c) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat, tájékozódhatnak egymás tevékenységéről, eredményeiről, terveiről, további információt kaphatnak a művelődési közösségek működését is érintő kérdésekről.


(2) A közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése. Ennek keretében:


a) gondoskodik a nemzeti kultúra értékeinek megismertetéséről, az ünnepek kultúrájának gondozásáról, a Nemzeti Ünnepek és községi megemlékezések méltó megtartásáról,


b) biztosítja a gyermek. és ifjúsági korosztály számára a művelődésüket elősegítő családi napokat, interaktív játszóhát, színházi és filharmóniai előadások, valamint az életkori sajátosságuknak megfelelő rendezvények, mint például gyermekfarsang, majális, gyereknap, Mikulás, mesemondó verseny, rajzverseny, stb. megszervezésével,


c) biztosítja a község lakosainak művelődéséhez a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a színházi előadások, könnyű- és komolyzenei koncertek, előadó estek megrendezését, vagy látogatását.


(3) Az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása. Ennek keretében:


a) támogatja az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző körök, megalakulását, tevékenységét a szervezésben és a helyszín biztosításában,


b) az életminőséget és életesélyt javító tanulási lehetőségeket szervez egészséges életmóddal kapcsolatos előadásokkal, rendezvényekkel,


c) ismeretterjesztő előadásokat szervez,


d) segíti az elektronikus közszolgáltatások megismerését, és az eszközök alkalmazásához szükséges ismeretek megszerzését tanfolyam szervezésével és helyszín biztosításával.


(4) A hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása. Ennek keretében:


a) támogatja a helytörténettel, a népművészettel, a népi iparművészettel, a kulturális örökségével foglalkozó egyének munkáját, csoportok működését, elsősorban a Települési Értéktár Bizottság működtetésével, illetve a hímző szakkör részére helyszín biztosításával.


b) helytörténeti, településtörténeti állandó kiállítást üzemeltet a Hímes Házban, emellett helytörténeti táborozások és vetélkedők szervezéséről gondoskodik,


c) a hímző szakkör kulturális tevékenységét is bemutató és népszerűsítő programokat, kiállításokat szervez,


c) az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi művelődő közösségek bevonásával szervezi az állami, a nemzeti, és településhez kötődő ünnepeket a Művelődési Házban.


(5) Az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása. Ennek keretében:


a) helyszínt biztosít a Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület énekkara kulturális tevékenységéhez és rendezvényeihez,


b) helyszínt biztosít az amatőr bábcsoport működéséhez a Hímes Házban, biztosítja az eszközigényt és segíti a bemutatók szervezését,


c) támogatja a község amatőr színjátszó körének alakulását, tevékenységükhöz biztosítja a helyszínt és szakmai segítséget nyújt,


d) rendszeresen szervez belső képzést a kulturális területen dolgozó alkalmazottak számára a szakmai megújulás és tapasztalatcsere, valamint a szociális kompetenciák fejlesztése céljából.


A közművelődési tevékenység formája és módja

3.§


Az Önkormányzat a meghatározott alapszolgáltatások megvalósítása érdekében közművelődési intézményt működtet.


4. §


(1) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásokat elsősorban az általa alapított és fenntartott Borsodsziráki Bartók Béla Általános Művelődési Központ – mint különböző tevékenységet folytató köznevelési és közművelődési intézményegységekből álló – többcélú köznevelési intézmény látja el, melynek a közoktatási feladatokon túlmenően feladatkörébe tartozik a kulturális és közművelődési feladatok ellátása. A feladatellátás helyszíne a Művelődési Ház, Borsodszirák, Fő út 14. szám alatt.


(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatellátásra, az intézmény és a közösségi színterek működtetésére közművelődési megállapodást köthet, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997.évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kulttv.) 79.§-ában meghatározott követelményeknek megfelelő jogi vagy természetes személlyel. A közművelődési megállapodásnak tartalmaznia kell a törvény 79. § (2) – (4) bekezdéseiben előírt kötelezettségeket.


(3) Az Önkormányzat a közművelődési intézmény által készített munkatervet és annak mellékletét képező szolgáltatási tervet legkésőbb tárgyév március 1-jéig fogadja el.


A közművelődési tevékenység finanszírozása

5. §


(1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos alapszolgáltatásait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati támogatás, az intézmény saját bevétele és a pályázati úton elnyerhető támogatások.


(2) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások támogatására kiírt pályázatokhoz szükséges önrész mértékét az éves költségvetési rendeletében határozza meg.


(3) A kiemelt települési nagyrendezvények, nemzetiségi kultúra, gyermek és ifjúsági feladatok finanszírozására az Önkormányzat éves költségvetésében keretet különít el, üzemezésükre éves programtervet készít.


(4) Az Önkormányzat költségvetésében elkülönített forrást biztosít a város közművelődési feladatokat ellátó civil szervezeteinek támogatására.


A közművelődési alapszolgáltatások ellátásában együttműködő partnereink

6. §

Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások ellátásában az alábbi partnerekkel működik együtt:

a) Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület

b) Bartók Béla Általános Iskola

c) Borsodsziráki Roma Nemzetiségi Önkormányzat

d) Települési Értéktár Bizottság.


Záró rendelkezések

7. §


(1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 10/2018. (IX.7.) önkormányzati rendelet.





Tóth Attila                                                     dr. Fodor Szilvia

          polgármester                                                              jegyző