Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 13.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 09. 06

Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 13.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.09.06.

Borsodszirák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a 2023. évi költségvetéséről a következőket rendeli el:

1. § [A rendelet hatálya]

A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságára, a Közös Önkormányzati Hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervre, a Borsodsziráki Bartók Béla Általános Művelődési Központra, valamint a Család- és gyermekjóléti szolgálatra terjed ki.

2. § [A költségvetés bevételei és kiadásai]

(1) A képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi költségvetését:

a)1 354.170.343 Ft költségvetési bevétellel

b)2 426.121.655 Ft költségvetési kiadással

c) 71.951.312 Ft költségvetési egyenleggel [a)-b)]

d) 47.348.055 Ft c) pontból működési egyenleggel

e) 24.603.257 Ft c) pontból felhalmozási egyenleggel állapítja meg

f)3 102.431.829 Ft finanszírozási bevétellel

g)4 30.408.517 Ft finanszírozási kiadással

h)5 72.023.312 Ft finanszírozási egyenleggel [f)-g)]

i)6 a bevételek és kiadások főösszegét 456.602.172 Ft-ban állapítja meg.

(2) A képviselő-testület a köztisztviselői illetményalapot 2023. évre 50.000.- Ft-ban határozza meg.

(3) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(4) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban az 2. melléklet szerint állapítja meg.

(5) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 3. melléklet részletezi.

(6) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának igénybevételét rendeli el.

3. § [A költségvetés részletezése]

(1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

a) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 4. melléklete részletezi.

b) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 5. melléklete tartalmazza.

c) Az Önkormányzat 2023. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 6. melléklete részletezi.

d) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 7. melléklete szerint határozza meg.

e) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 8. melléklete szerint részletezi.

f) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 9. melléklete szerint hagyja jóvá.

(2) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, Közös hivatali, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, az éves (tervezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 10. melléklet, 11. melléklet és 12. melléklet szerint határozza meg.

4. § [A költségvetés végrehajtásának szabályai]

(1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 15 %-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat

(5) Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

(6) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(7) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

5. § [Az előirányzatok módosítása]

(1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a Képviselő-testület dönt.

(2) Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(3) A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.

(4) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(5) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

6. § [A gazdálkodás szabályai]

(1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) A költségvetési szervek az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal a 11/2015. (II.05.) számú képviselő-testületi határozattal elfogadott munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkezik.

(3) Borsodszirák Község Önkormányzatánál és intézményeinél dolgozó közalkalmazottak és munkaszerződéssel rendelkező munkavállalók részére 2023. évben a cafetéria keret összege személyenként nettó 100.000.- Ft. / év.

(4) A Borsodsziráki Közös Önkormányzati Hivatalban dolgozó köztisztviselők részére 2023. évben a cafetéria keret összege személyenként nettó 200.000.- Ft/év.

(5) Az önkormányzatnál és az intézményeinél alkalmazásban álló köztisztviselők, közalkalmazottak és munkaszerződéssel rendelkező munkavállalók (a közfoglalkoztatási jogviszonyban lévők kivételével) részére saját gépjárművel történő munkába járás esetén 2023. évben a munkában töltött napokra a munkahely és a lakóhely között közforgalmi úton mért oda-vissza távolság figyelembevételével kilométerenként 30 Ft költségtérítést nyújt az 16/2023.(I.27.) korm.rendelet alapján.

7. § [A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése]

(1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról független belső ellenőr útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

8. § [Vegyes rendelkezések]

A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2023. január 1 napjától alkalmazni kell.

9. § [ Záró rendelkezések]

Ez a rendelet 2023. február 14-én lép hatályba.

1

A 2. § (1) bekezdés a) pontja a Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 5.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdés b) pontja a Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 5.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. § (1) bekezdés f) pontja a Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 5.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. § (1) bekezdés g) pontja a Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 5.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 2. § (1) bekezdés h) pontja a Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 5.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 2. § (1) bekezdés i) pontja a Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 5.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

Az 1. melléklet a Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 5.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 2. melléklet a Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 5.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 3. melléklet a Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 5.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 10. melléklet a Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 5.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 11. melléklet a Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 5.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 12. melléklet a Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 5.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.