Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

A szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 11/2021. (IX. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 27
A szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 11/2021. (IX. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatról szóló 8/2020. (XI. 26.) önkormányzati rendelete 18. § (1) bekezdése értelmében rendeletalkotást kezdeményezhet többek között a polgármester.
Kérem a képviselő-testületet, hogy a szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 11/2021. (IX. 13.) önkormányzati rendeletet az alábbiak szerint módosítsa:
A 11. § (2) és (4) bekezdésében szabályozott lakásfenntartási támogatás esetében a jogosultsági feltételként meghatározott jövedelemhatár az egy főre jutó jövedelem tekintetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-a helyett 90.000.- Ft-ban legyen meghatározva.
A nyugdíjak inflációkövető emelkedése indokolttá teszik a jövedelemhatár emelését.
Kérem a képviselőtestületet, hogy Borsodszirák Községi Önkormányzat rendelet módosítás tervezetét tárgyalja meg és az előterjesztés mellékletét képező rendelet-tervezetet fogadja el.
Tisztelt Képviselő-testület!
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (Jat.) 17. §-a alapján a költségvetési rendeletet előkészítő jegyző előzetes hatásvizsgálatot végzett, melyben felmérte a szabályozás várható következményeit.
A költségvetési rendelettervezet előzetes hatásvizsgálatának megállapításai a következők:
Társadalmi, gazdasági, hatások
A rendeletben foglaltak végrehajtásának gazdasági, költségvetési hatását az előterjesztés részletesen tartalmazza.
Környezeti és egészségügyi következmények
A rendeletben foglaltak végrehajtásának egészségügyi követelményei nincsenek.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatások
A rendeletben foglalt szociális előírások végrehajtása a szakmai, ügyintézési és adminisztratív feladatok végrehajtásában többletfeladatokat jelent a költségvetési szervek számára.
A jogszabályok megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei
A rendelet módosítás elősegíti a szociális háló megtartását, a szociális biztonság megőrzését a településen élők körében.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek
A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, tárgyi, szervezeti és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak.
A rendelet-tervezet elkészítésénél figyelembe vettük a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet előírásait.