Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 9/2018. (IX.7.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 29

Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.29.
a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 9/2018. (IX.7.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tárgy: Hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendelet módosítása
Tisztelt Képviselő-testület!
Borsodszirák Község Önkormányzata a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról a 9/2018. (IX.7.) önkormányzati rendeletet (a továbbiakban: Ör.) alkotta. A rendelet 5. § (5) bekezdésének értelmében az az ingatlanhasználó, akinek ingatlanán települési hulladék keletkezik, de az ingatlana egyidejűleg gazdálkodó szervezet cégnyilvántartásban bejegyzett székhelyéül, telephelyéül vagy fióktelepéül is szolgál, köteles a települési hulladékát a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott gazdasági tevékenysége során keletkezett települési hulladéktól elkülönítetten gyűjteni és arra a közszolgáltatást igénybe venni.
A közszolgáltató a gazdálkodó szervezetek bejelentett székhelyén számlázza a közszolgáltatás díját. Több esetben felmerült, hogy az a gazdasági társaság, amely nem végez hulladék keletkezésével járó gazdasági tevékenységet, vagy tevékenységét estleg nem is a bejelentett székhelyén végzi, valamint a szervezet vezetője a saját lakcímére létesíti a társaság székhelyét, így lakosként a közszolgáltatási díjat a lakcímre megfizeti.
A közszolgáltató azzal a javaslattal élt az önkormányzat felé, hogy helyi rendeletében alkosson olyan kedvezményt, mentességet, amellyel ezeket a díjfizetés mentesítésére vonatkozó kérelmeket el tudják bírálni.
Javaslom, hogy az Ör.5. § -a az alábbi (5a) bekezdéssel egészüljön ki:
(1) Nem kötelező a hulladékkezelési közszolgáltatást külön igénybe vennie és azért díjat fizetnie azon gazdálkodó szervezet - gazdálkodó szervezett alatt értetendő a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény 7. § 6. pontjában felsorolt szervezet - vagy egyéni vállalkozó ingatlanhasználónak, akinek a székhelye, telephelye, fióktelepe azon lakóingatlanba kerül bejegyzésre, ahol a szervezet tulajdonosa, ügyvezetője, vagy az egyéni vállalkozó, illetve azok közeli hozzátartozója természetes személyként a közszolgáltatást igénybe veszi. Egy lakóingatlan kapcsán legfeljebb három gazdálkodó szervezet, vagy egyéni vállalkozó vonható ki így a díjfizetési kötelezettség alól.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására és a rendelet megalkotására.
Borsodszirák, 2022. 09. 22.
Tóth Attila
Polgármester