Csincse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2001. (I. 31.) önkormányzati rendelete

A temetőről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2001. 01. 31- 2023. 05. 31

Csincse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2001. (I. 31.) önkormányzati rendelete

A temetőről és a temetkezési tevékenységről

2001.01.31.

Csincse Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. §.(3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja Csincse Község temetőjének fenntartásával és a temetkezési tevékenységgel kapcsolatosan:

Általános rendelkezések

1. § Ezen rendelet hatálya Csincse Község közigazgatási területén fekvő temetőre, az ott végzett temetkezési és temető-fenntartási tevékenységre terjed ki.

2. § (1) Csincse Község Önkormányzata gondoskodik a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelő temető létesítéséről, fenntartásáról, bővítéséről, lezárásáról és megszüntetéséről.

(2) Az önkormányzat által fenntartott temető köztemető, abban az önkormányzat köteles az elhunyt személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésére tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.

A temetés módja lehet egyházi és világi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.
(3) Az önkormányzat a köztemető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatok ellátását egy fő tiszteletdíjas gondnok alkalmazásával látja el.
A feladatok ellátását a jegyző ellenőrzi.
A temető

3. § (1) A temetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lennie az elhunytak felravatalozására, gyászszertartásuk lebonyolítására és eltemetésükre, ugyanakkor meg kell felelnie az elhaltak iránti kegyelet igényeinek, és lehetővé kell tennie a temetkezési tevékenység, temetkezési szolgáltatás korszerű lebonyolítását.

(2) A temetőben keletkezett hulladékot konténerben gyűjtik, folyamatos elszállításáról az önkormányzat közhasznú munkások igénybevételével gondoskodik.

(3) vízvételre a temető területén található nyomókútból van lehetőség.

(4) A temetőt körül kell keríteni. A kerítés karbantartását mindenkori közhasznú munkások igénybevételével végzi az önkormányzat.

(5) A temetőben ravatalozó van, melynek folyamatosan alkalmasnak kell lennie az elhunyt ravatalozásra való előkészítésére, a kegyelet lerovására, az elhunyt elbúcsúztatására.

A ravatalozó takarításáról, ravatalozásra való előkészítéséről, fertőtlenítéséről az önkormányzat gondnok alkalmazásával gondoskodik.
(6) A ravatalozóban a kiszállított holttest hűtését a ravatalozásig folyamatosan biztosítani kell.
A temető üzemeltetése

4. § (1) A temető üzemeltetését a vonatkozó jogszabályokban foglaltak szerint kell ellátni.

(2) A temető üzemeltetője a temetkezési szolgáltatások között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

(3) Az üzemeltető (jelen esetben önkormányzat) Nyilvántartó Könyvet köteles vezetni, melyben minden temetést időrend szerint be kell jegyezni.

Temetési hely

5. § (1) A temetőt sírhelytáblákra, a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a temető üzemeltetője jelöli ki.

(2) A sorok közötti távolság 1 méter. A sírhelyek közötti távolság 0,8 méter.

(3) Sírbolt (kripta) temetőn belüli elhelyezését is az üzemeltető jelöli ki.

(4) Temetési hely megjelölésére sírjel használható, illetőleg létesíthető. Ha az felújításra, helyreállításra szorul, különösen ha állékonyságot, életet, biztonságos használatot veszélyezteti Csincse Község Önkormányzata a hely felett rendelkezni jogosultat felhívja az állapot megszüntetésére.

Közvetlen veszély fennállását, ha azt a kötelezett nem szünteti meg, az önkormányzat hatósági úton megszünteti.
A lezárás és a megszüntetés

6. § (1) A temető,temetőrész, sírhelytábla, temetési hely lezárását hirdetményben közli az önkormányzat. A hirdetményt a lezárás időtartamáról hirdető táblán, ravatalozón kifüggeszti, hangoshíradón kihirdeti.

Temetői munkák

7. § (1) A temetőben végzendő minden munkát, kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését -a temető üzemeltetőjének be kell jelenteni.

(2) A sírgondozást úgy kell végezni, hogy azzal a szomszéd sír ne sérüljön.

(3) A temetőbe csak alacsonyra növő bokor, cserje ültethető.

A temetés, a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

8. § (1) Az eltemetés módja szerint a temetés hamvasztással vagy elhamvasztás nélkül történik, egyházi vagy világi szertartás szerint.

(2) A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

Sírhely:
- helyi lakos esetén – örökös
- nem helyi lakos esetén – 25 év
Sírbolt:
- csak helyi lakos építhet – örökös
(4) A temetési helyek megváltási díja:
Sírhely:
- helyi lakosnak nem kell fizetni
- nem helyi lakosnak: 50.000,- Ft
Sírbolt: 15.000,- Ft/m²
(5) A temetési helyek újraváltási díja: 50.000,- Ft
(6) Csincse községben temető fenntartás hozzájárulás díja: nem kell fizetni.
Szabálysértés

9. § Aki e rendeletben foglalt szabályokat megszegi, temetőben bejelentés nélkül munkát végez, (kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást) a keletkezett hulladékot nem az erre kijelölt konténerben helyezi el, szabálysértést követ el, mely az ide vonatkozó szabályok szerint 30.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Záró rendelkezések

10. § Ezen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.