Pétfürdő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a fiatal családok első lakáshoz jutásának támogatásáról

Hatályos: 2023. 10. 01

Pétfürdő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a fiatal családok első lakáshoz jutásának támogatásáról

2023.10.01.

Pétfürdő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Pétfürdő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a fiatal családok első lakáshoz jutásához támogatást nyújt a fiatalok helyben tartására, a lakóhelyet változtatni szándékozó számára Pétfürdő vonzóbbá tételére, valamint a lakosság elöregedésének megállítására.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) fiatal házastársak, élettársak: azok a házastársak, élettársak, akiknek a támogatás iránti pályázat benyújtásakor egyike sem töltötte be a 40. életévét.

b) gyermekét/gyermekeit vagy nevelt gyermekét egyedül nevelő fiatal szülő: az a szülő, aki gyermekét/gyermekeit, nevelt gyermekét saját háztartásában neveli, és házastársától elvált, özvegy, nőtlen vagy hajadon feltéve, ha nem él élettársi kapcsolatban, és a támogatás iránti pályázat benyújtásakor nem töltötte be a 40. életévét.

c) közös háztartásban élő hozzátartozó: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek, így különösen a házastárs, az élettárs, gyermek.

3. § (1) Pétfürdő Nagyközség Önkormányzatának költségvetésében meghatározott pénzügyi keret terhére és annak mértékéig vissza nem térítendő támogatás (a továbbiakban: támogatás) adható az első lakás megszerzéséhez a fiatal házastársak és élettársak, valamint gyermekét (gyermekeit) vagy nevelt gyermekét egyedül nevelő fiatal szülők részére.

(2) A támogatás nyújtásának feltétele: a kérelmező - fiatal házastársak és élettársak esetében legalább egyikőjük - pétfürdői lakóhellyel vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkezzen.

(3) Nem adható támogatás annak a kérelmezőnek, aki a támogatás iránt benyújtott pályázatában olyan valótlan adatot közölt, mely számára jogtalan előnyt jelentene.

4. § (1) Támogatás adható

a) új lakás építésére,

b) új vagy használt lakás megvásárlására.

(2) A támogatás - az egyéb feltételek fennállása esetén is - csak akkor nyújtható, ha a támogatással építendő, vásárlandó lakás hasznos alapterülete legalább 25 m2, komfortfokozata legalább komfortos.

5. § (1) Nem minősül a lakásszerzés első lakás megszerzésének, s így e rendelet alapján nem adható támogatás annak a kérelmezőnek, akiknek külön-külön, vagy együttesen - komfort nélküli, félkomfortos, vagy szükséglakást kivéve - lakástulajdona van vagy valaha volt.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően támogatásban részesíthető az a kérelmező, akinek, valamint házastársának vagy élettársának

a) haszonélvezettel terhelten került a kérelem benyújtását megelőzően a tulajdonába lakás és a haszonélvező a lakásban lakik,

b) 1/2 tulajdoni hányadot meg nem haladó lakástulajdona van vagy valaha volt.

6. § (1) A támogatás összegének alsó határa 500.000,- Ft, a felső határa 1.000.000,- Ft, de a megítélt támogatás nem lehet több mint az ingatlan értékének 10 %-a.

(2) A támogatás felső határát 3 vagy több gyermekes családok részére lehet nyújtani.

7. § (1) A támogatás iránti pályázatokat az 1. melléklet szerinti nyomtatványon a Pétfürdői Polgármesteri Hivatal (továbbiakban: Hivatal) jegyzőjéhez kell benyújtani minden évben, a tárgyév május 31-ig. A pályázatot azok nyújthatják be, akik a tárgyévet megelőző év június 1-je és a tárgyév május 31-e közötti időpontban vásároltak, vásárolnak lakást, vagy kezdték, kezdik meg az építkezést.

(2) Lakásvásárlásnak minősül az (1) bekezdésben meghatározott időpontban megkötött adásvételi szerződés abban az esetben is, ha azt tulajdonjog fenntartással kötötték és ténylegesen nem került ezen időpontban a pályázó, pályázók tulajdonába.

(3) Építkezésnek minősül az, ha az (1) bekezdésben meghatározott időpontban a pályázó, pályázók érvényes építési engedéllyel rendelkeznek és az építést ezen időpont között megkezdték.

(4) A pályázathoz csatolni kell:

a) gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, valamint a 9. § (2) bekezdés esetében a terhesgondozást végző orvos által kiállított igazolást,

b) a 2. melléklet szerinti nyilatkozatot,

c) lakásvásárlás esetén adásvételi szerződést,

d) építkezés esetén építési engedélyt, és az építési hatóság igazolását az építkezés megkezdéséről,

e) pénzintézettel kötött kölcsönszerződést és közjegyzői közokiratot,

f) házastársak esetén a házassági anyakönyvi kivonatot, élettársak esetén 4. melléklet szerinti nyilatkozatot az élettársi kapcsolat tényéről,

g) gyermekét, nevelt gyermekét egyedül nevelő szülő esetén a 3. melléklet szerinti nyilatkozatot.

(5) A pályázati kiírást minden év április 30-ig ki kell függeszteni a Hivatal hirdetőtábláján, a Péti televízió képújságjában, továbbá közzé kell tenni Pétfürdő Nagyközség Önkormányzata honlapján, valamint a Hivatal hivatalos Facebook oldalán.

(6) Amennyiben a költségvetésben meghatározott összeg nem kerül szétosztásra, akkor további pályázatok nyújthatók be a tárgyév augusztus 31-ig. A pályázati kiírás megjelentetésével kapcsolatban az (5) bekezdésben foglaltak szerint kell eljárni július 31-i határidővel.

8. § (1) A támogatás iránti pályázatokat minden év júniusában, a pótpályázatokat minden év szeptemberében a Humán Bizottság (továbbiakban: Bizottság) ülése elé terjeszti a jegyző.

(2) A támogatás megállapításáról átruházott hatáskörben a Bizottság dönt.

9. § (1) A Bizottság a támogatás megállapításánál a saját háztartásban nevelt gyermekek számát veszi figyelembe.

(2) A Bizottság a szakorvos által igazolt, megállapított terhességet a magzat megszületése előtt saját háztartásban nevelt gyermekként veszi figyelembe.

10. § (1) A bizottsági döntést követő 30 napon belül a polgármester megállapodást köt a támogatásban részesülővel melynek tartalmaznia kell, hogy amennyiben a támogatott 5 éven belül a támogatással megvásárolt vagy felépített ingatlant értékesíti, építkezés esetén a lakásra használatbavételi engedélyt nem kap, pétfürdői lakóhelyét megszünteti, úgy a támogatott a támogatás teljes összegét egy összegben köteles visszafizetni az önkormányzat részére.

(2) A támogatás összege a megállapodást követően kerül utalásra a pályázó által megadott bankszámlaszámra.

(3) A benyújtott pályázatokról a Hivatal nyilvántartást vezet, mely tartalmazza:

a) a pályázók nevét és lakáscímét,

b) az ingatlan helyrajzi számát,

c) a pályázat benyújtásának időpontját,

d) a megállapított támogatás összegét,

e) a támogatási célt,

f) a pályázat iktatószámát.

(4) Az (1) bekezdésben foglalt kötelezettség teljesítését a jegyző az 5 éves időtartam lejártáig évente hivatalból ellenőrzi. Amennyiben azt állapítja meg, hogy a támogatott a vállalt kötelezettségének nem tett eleget, a Bizottság dönt a támogatás visszaköveteléséről.

11. § Amennyiben a Bizottság a támogatás folyósítását követően állapítja meg, hogy a pályázó pályázatában, vagy nyilatkozatában a kedvezőbb elbírálás érdekében valótlan adatot közölt, a pályázó a folyósított támogatást - a Polgári Törvénykönyv szerint megállapítható legmagasabb összegű kamatokkal növelten - köteles egy összegben visszafizetni.

12. § (1) A rendelet 10. § (4) bekezdésében és a 11. §-ában meghatározott esetekben kérelemre a Bizottság részletfizetést is megállapíthat, legfeljebb 18 hónap időtartamra.

(2) A részletfizetés engedélyezése során az 5. melléklet szerint benyújtott dokumentumok alapján vizsgálni kell a közös háztartásban élők jövedelmi viszonyait és a 10. § (4) bekezdése esetén az 5 éves időtartamból eltelt időt.

13. § (1) A 10. § (1) bekezdéstől eltérően nem köteles visszafizetni a támogatás összegét az, aki Pétfürdő településen a támogatott ingatlan helyett másikat vásárol vagy épít lakhatás céljából.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakat a pályázó köteles a jegyzőnek bejelenteni. A bejelentés elmulasztása a támogatás visszafizetési kötelezettségét vonhatja maga után.

14. §1

15. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 29/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelethez

Pályázati adatlap a fiatal családok első lakáshoz jutásához adható támogatásra

1. A pályázók adatai

1.1. neve: ………………...............................................................................................

1.1.1. születési neve:.………………………………………………............................

1.1.2. születési helye, ideje: ……….............................................................................

1.1.3. anyja neve: …………….....................................................................................

1.1.4. lakóhelye (állandó lakcíme): ..............................................................................

1.1.5. bejelentett tartózkodási helye:……………………………………………….....

1.1.6. bejelentés ideje:………………………………………………...........................

1.1.7. családi állapota: ………………………………………………………………..

1.1.8. folyószámlaszám, melyre a megállapított támogatás folyósítását kéri/k:

………………………………………………………………………………………

1.1.9. telefonszám (nem kötelező megadni): …………………………………………

1.2. A házastárs (élettárs) neve: ………........................................................................

1.2.1. születési neve: ……………………………………………….............................

1.2.2. születési helye, ideje: ………………………………………………..................

1.2.3. anyja neve: …………………………………………………..............................

1.2.4. lakóhelye (állandó lakcíme): ...............................................................................

1.2.5. bejelentett tartózkodási helye:………………………………………………......

1.2.6. bejelentés ideje:………………………………………………............................

1.2.7. családi állapota:………………………………………………............................

1.2.8. telefonszám (nem kötelező megadni): ………………………………………….

1.3. A kérelmezővel egy háztartásban élő közeli hozzátartozók személyi adatai:

A

B

C

D

1

Név

Születési hely, idő

Anyja neve

Rokoni kapcsolat

2

3

4

5

6

2. Az építeni, megvásárolni kívánt lakásra vonatkozó adatok

2.1. A lakás pontos címe: ...............................................................................................

2.2. A lakás szobaszáma: ............…………………......................................................

2.3. alapterülete: ..............m2

2.4. lakáscélú alapterülete:..............m2 (családi háznál)

2.5. komfortfokozata: összkomfortos - komfortos - félkomfortos - komfort nélküli

2.6. Építkezés esetén lakás építési költsége: .........................Ft

2.7. Vásárlás esetén a lakás vételára: ……...................Ft

3. A pályázathoz mellékelni kell

3.1. gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, illetve a terhesgondozást végző orvos által kiállított igazolást,

3.2. a 2. melléklet szerinti nyilatkozatot,

3.3. lakásvásárlás esetén adásvételi szerződést,

3.4. építkezés esetén építési engedélyt, és az építési hatóság igazolását az építkezés megkezdéséről,

3.5. pénzintézettel kötött kölcsönszerződést és közjegyzői közokiratot,

3.6. házastársak esetén a házassági anyakönyvi kivonatot, élettársak esetén 4. melléklet szerinti nyilatkozatot az élettársi kapcsolat tényéről,

3.7. gyermekét, nevelt gyermekét egyedül nevelő szülő esetén a 3. melléklet szerinti nyilatkozatot.

P é t f ü r d ő, …….........………….………..
………………………………….. ………..………………….……..
pályázó aláírása pályázó aláírása

2. melléklet a 29/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelethez

NYILATKOZAT a fiatal családok első lakáshoz jutásához adható támogatás iránti pályázathoz

1. Vagyoni nyilatkozat

Alulírott kijelentem, hogy

1.1. komfort nélküli vagy szükséglakást kivéve sem együttesen, sem külön-külön lakástulajdonunk nincs és soha nem volt, (aláhúzandó)

1.2. tulajdonomban (közös vagy külön vagyonként) az alábbi ingatlanok vannak:

megjelölés helye tulajdoni hányad: forgalmi értéke (Ft)

............................................................................................................................................

haszonélvezettel terhelt - nem terhelt (aláhúzandó)

Amennyiben haszonélvezettel terhelt, a haszonélvező bent lakik-e. (aláhúzandó)

igen - nem

megjelölés helye tulajdoni hányad: forgalmi értéke (Ft)

............................................................................................................................................

haszonélvezettel terhelt - nem terhelt (aláhúzandó)

Amennyiben haszonélvezettel terhelt, a haszonélvező bent lakik-e. (aláhúzandó)

igen - nem

1.3. Alulírott kijelentem, hogy a pályázatomban és a nyilatkozataimban foglalt adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a kedvezőbb elbírálás érdekében általam valótlan adatok közlése esetén részemre támogatás nem adható, illetve a már folyósított támogatást a Polgári Törvénykönyv szerint megállapítható legmagasabb kamattal növelten, egy összegben vissza kell fizetnem.

Tudomásul veszem továbbá, hogy a pályázatomban és nyilatkozataimban foglalt adatok helyességét a pályázat elbírálója ellenőrizni jogosult.

P é t f ü r d ő, ......…………………………………

......................................... .........................................

pályázó aláírása pályázó aláírása

3. melléklet a 29/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelethez

NYILATKOZAT egyedülállóság tényéről

1. Név: ……………………………………………………………………………………

1.1. Születési név:………………………………………………………………………..

1.2. Születési hely, idő: …………………………………………………………………

1.3. Anyja neve:……………………………………………………………………………

1.4. Lakcím:…………………………………………………………………………………

szám alatti lakos kérelmező a fiatal családok első lakáshoz jutásának támogatására való jogosultság megállapításához büntetőjogi felelősségem tudatában nyilatkozom, hogy egyedülálló vagyok.

2. Egyedülálló az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált, házastársától külön él és nem él élettársi kapcsolatban.

3. Tudomásul veszem, hogy valótlan tényállítás esetén a folyósított támogatást - a Polgári Törvénykönyv szerint megállapítható legmagasabb összegű kamatokkal növelten - köteles vagyok visszafizetni.

Pétfürdő, …………………………………………
………..………………………………
pályázó aláírása

4. melléklet a 29/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelethez

NYILATKOZAT élettársi kapcsolat tényéről

1. Név: ……………………………………………………………………………………

1.1. Születési név:…………………………………………………………………………..

1.2. Születési hely, idő: …………………………………………………………………….

1.3. Anyja neve:…………………………………………………………………………….

1.4. Lakcím:…………………………………………………………………………………

és

2. Név: ……………………………………………………………………………………

2.1. Születési név:…………………………………………………………………………..

2.2. Születési hely, idő: …………………………………………………………………….

2.3. Anyja neve:…………………………………………………………………………….

2.4. Lakcím:…………………………………………………………………………………

szám alatti lakos kérelmezők a fiatal családok első lakáshoz jutásának támogatására való jogosultság megállapításához büntetőjogi felelősségünk tudatában nyilatkozunk arról, hogy élettársi kapcsolatban élünk.

3. Tudomásul vesszük, hogy valótlan tényállítás esetén a folyósított támogatást - a Polgári Törvénykönyv szerint megállapítható legmagasabb összegű kamatokkal növelten – kötelesek vagyunk visszafizetni.

Pétfürdő, …………………………………………
………………………………….. ………..………………………………
pályázó aláírása pályázó aláírása

5. melléklet a 29/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelethez

KÉRELEM részletfizetés engedélyezésére

1. Név: ……………………………………………………………………………………

1.1. Születési név:…………………………………………………………………………..

1.2. Születési hely, idő: …………………………………………………………………….

1.3. Anyja neve:…………………………………………………………………………….

1.4. Lakcím:…………………………………………………………………………………

és

2. Név: ……………………………………………………………………………………

2.1. Születési név:…………………………………………………………………………..

2.2. Születési hely, idő: …………………………………………………………………….

2.3. Anyja neve:…………………………………………………………………………….

2.4. Lakcím:…………………………………………………………………………………

szám alatti lakos kérelmező a fiatal családok első lakáshoz jutásának támogatásának visszafizetésének engedélyezéséhez büntetőjogi felelősségem tudatában nyilatkozom, hogy .............. évben részesültem a támogatásban.

3. A kérelmezővel egy háztartásban élő közeli hozzátartozók személyi adatai:

A

B

C

D

1

Név

Születési hely, idő

Anyja neve

Rokoni kapcsolat

2

3

4

5

6

4. Kérelem indoka (aláhúzandó):

4.1. a támogatás odaítélésétől számított 5 éven belül a támogatással megvásárolt vagy felépített ingatlant értékesítettem,

4.2. építkezés esetén a lakásra használatbavételi engedélyt nem kaptam,

4.3. pétfürdői lakóhelyemet megszüntettem,

4.4. egyéb ok: ...........................................................................................................

5. A kérelemhez mellékelni kell

5.1. a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem számításához a kérelem benyújtását megelőző három havi jövedelemigazolásokat

5.2. a lakáshitel havi törlesztőrészlet pénzintézet felé történt befizetésének igazolását bankszámla kivonattal.

Pétfürdő, …………………………………………
………………………………….. ………..………………………………
pályázó aláírása pályázó aláírása
1

A 14. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.