Kemenessömjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2011. (VIII. 27.) önkormányzati rendelete

Az egyes anyakönyvi események díjairól

Hatályos: 2011. 08. 28- 2017. 05. 30


Kemenessömjén Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:



1. §

A rendelet hatálya


A rendelet hatálya Kemenessömjén község közigazgatási területén történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése (a továbbiakban: anyakönyvi esemény) lebonyolításának díjaira terjed ki.


2. §


(1) Az önkormányzat az anyakönyvi események lebonyolítására alkalmas hivatali helyiségként a Kemenessömjén, Berzsenyi D. u. 21. szám alatti épületben lévő dísztermet biztosítja.


(2) Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségén kívüli lebonyolítását a jegyző engedélyezi.


(3) Hivatalon kívüli helyszínen anyakönyvi esemény abban az esetben engedélyezhető, amennyiben az adott külső helyszín az anyakönyvi esemény lebonyolítására alkalmas.


(4) A külső helyszín az anyakönyvi esemény lebonyolítására abban az esetben alkalmas, amennyiben

a) nem csorbul az anyakönyvi esemény méltósága, tekintélye, és

b) az anyakönyv és az adatok védelme biztosított.



3. §

A anyakönyvi eseményekért fizetendő díjak mértéke


(1) Az anyakönyvi esemény hivatali munkaidőben és hivatali helyiségben történő lebonyolítása díjmentes.


(2) Az anyakönyvi esemény hivatali munkaidőn kívül történő lebonyolításának díja 1.000,- Ft.


(3) Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen kívül történő lebonyolításának díja 1.000,- Ft.


(4) Amennyiben a házasulandók valamelyike Kemenessömjén településen állandó lakóhellyel rendelkezik, úgy az önkormányzat képviselő-testülete a (2) és (3) bekezdésben foglaltakat illetően díjmentességet biztosít.


(5) Rendkívüli körülmény esetében, különös tekintettel a házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota vagy mozgáskorlátozottság fennállása esetén, a lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes.


(6) A (2)-(3) bekezdésben meghatározott díjakat Kemenessömjén Község Önkormányzatának házipénztárába készpénzben kell megfizetni legkésőbb az anyakönyvi eseményt megelőző munkanapon.


(7) A díjfizetés meghatározott határidőig történő megfizetésének elmaradása esetén az anyakönyvi esemény nem tartható meg.


(8) A tervezett anyakönyvi esemény elmaradása esetén a már megfizetett díj Kemenessömjén Község Önkormányzatának házipénztárából készpénzben visszafizetésre kerül az elmaradt esemény időpontjától számított 8 napon belül.



4. §

Az anyakönyvvezetőt megillető díjazás


 (1) A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt eseményenként bruttó 10.000,- Ft díjazás illeti meg.


(2) A hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt eseményenként bruttó 10.000,- Ft illeti meg.


(3) A hivatali munkaidőn kívül és a hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény esetén a díj külön-külön fizetendő.


5. §

Záró rendelkezések


(1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. tvr. rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.


(2) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.




Kemenessömjén, 2011. augusztus 26.





                        Holbok Szilvia                                                          Kurucz Attila

                            mb. jegyző                                                             polgármester