Kemenessömjén Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2017. (II.24.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2017. évi költségvetéséről

Hatályos: 2017. 02. 25- 2017. 08. 31

Kemenessömjén Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a 2017. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja.

I. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya az önkormányzatra terjed ki.

II. Az önkormányzat 2017. évi költségvetése

2. § (1) Az önkormányzat a 2017. évi költségvetési

a) kiadási főösszegét  40 700 000 forintban, ebből:

              működési kiadás: 35 105 000 forint

felhalmozási kiadás: 5 595 000 forint

b) bevételi főösszegét 40 700 000 forintban, ebből:

működési bevétel: 37 498 597 forint

felhalmozási bevétel:   3 201 403 forint

 állapítja meg.

(2) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügylet megkötését, hitel felvételét nem tervezi, költségvetési hiánya nincs.

(3) Az önkormányzat vállalkozási tevékenységet nem folytat, önként vállalt feladatot nem lát el.

III. A költségvetési kiadások és bevételek

3. § (1) Az egységes rovatrend szerint a kiemelt kiadási és bevételi jogcímeket az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az önkormányzat költségvetési kiadási előirányzatait működési kiadások, felhalmozási kiadások, kiemelt előirányzatok, kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 2. melléklet tartalmazza.


(3) Az önkormányzat költségvetési bevételi előirányzatait működési bevételek, felhalmozási bevételek, kiemelt előirányzatok, kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 3. melléklet tartalmazza.

(4) Az önkormányzatot a központi költségvetésből megillető hozzájárulásokról szóló kimutatást a 3. melléklet tartalmazza.

(5) Az önkormányzat nevében végzett beruházások, felújítások kiadásait beruházásonként, felújításonként a 4. melléklet tartalmazza.

(6) Az önkormányzat költségvetési többletéből  8 211 110 Ft általános tartalékot képez, melyet az 5. melléklet tartalmaz.

(7) Az önkormányzat előző évi pénzmaradványa 5 568 781 Ft, melyből működési célú pénzmaradvány 5 568 781 Ft, felhalmozási célú pénzmaradvány 0 Ft.

4. § A helyi adó és egyéb közhatalmi bevételeket a 6. melléklet tartalmazza.

5. § A költségvetési évben az önkormányzatnak nincs olyan fejlesztési célja, amelynek megvalósításához a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet válhat szükségessé.

6. § (1) Az Európai Uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit és kiadásait, valamint az önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásait a 7. melléklet tartalmazza.

(2) A helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat a 8. melléklet tartalmazza.

7. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat létszám-előirányzatát:

- 9 fő átlagos statisztikai állományi létszámban (átlaglétszámban), melyből 3 fő közfoglalkoztatott, 1 fő hivatalsegéd és 5 fő választott tisztviselő

- 9 fő az év utolsó napján foglalkoztatható záró-létszámban

állapítja meg. A létszámadatokat a 9. melléklet tartalmazza.


IV. A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

8. § (1) Az önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatai év közben módosíthatóak. A költségvetési rendelet módosítása a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.

(2) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatni köteles. A pótelőirányzatról a polgármester a képviselő-testületet negyedévenként köteles tájékoztatni. A képviselő-testület legalább félévenként - adott év június 30-ig, illetve december 31-i hatállyal (a külön jogszabályban meghatározott határidőig) - dönt a költségvetési rendeletének pótelőirányzatok szerinti módosításáról.

9. § (1) A forrásfelhasználásról a polgármester 1 millió forint értékhatárig jogosult dönteni, ezen értékhatárt meghaladó döntések a képviselő-testület hatáskörébe tartoznak. A polgármester a hatáskörébe tartozó forrásfelhasználásról köteles tájékoztatni a képviselő-testületet.

(2) Az önkormányzat gazdálkodása során az év közben létrejött költségvetési többlet – fő szabályként - értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosítható.

(3) Az (2) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 1 millió forintig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedéséről a soron következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó költségvetési többlet felhasználásáról a képviselő-testület dönt.


V. Záró és egyéb rendelkezések

10. §  Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2017. január 1-től kell alkalmazni.


Kemenessömjén, 2017. február 23.


                   /:Kurucz Attila:/                     P.H                    /:Hérincsné Szenteleki Csilla:/

                    polgármester                                                                      jegyző



Hirdetőtáblán történő kifüggesztéssel kihirdetve.


Kemenessömjén, 2017. február 24.




                                                                                                /Hérincsné Szenteleki Csilla:/

                                                                                                                jegyző

Mellékletek