Kemenessömjén Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2017. (II.24.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli források átadásáról és átvételéről

Hatályos: 2017. 02. 25

Kemenessömjén Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Általános rendelkezések

1.§ (1) Az Önkormányzat elismeri és támogatja a civil szervezetek, a helyi önszerveződő közösségek, egyházak, valamint magánszemélyek helyi közéletre gyakorolt hatását. Támogatja a kultúra, a közművelődés, az oktatás-nevelés, a szociális és karitatív tevékenység, a természet és épített környezet megóvása, az esélyegyenlőség, a hagyományápolás megteremtése és a sport terén végzett tevékenységet. A támogatás célja a civil társadalom erősítése, a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának segítése, az önkormányzat és a civil társadalom közötti partneri viszony és munkamegosztás előmozdítása az önkormányzati feladatok hatékonyabb ellátása érdekében.

(2) E rendelet szabályait kell alkalmazni minden, az Önkormányzat által nyújtott támogatásra, valamint az Önkormányzat felé az államháztartás alrendszerein kívüli jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, társadalmi, civil szervezetek, továbbá természetes személyek részéről érkezett vissza nem térítendő forrásra.

(3) A polgármester a költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolóban tájékoztatja a Képviselő-testületet az előző évben államháztartáson kívülre átadott és az államháztartáson kívülről átvett források és pénzeszközök teljesüléséről, és azok felhasználásáról.

II. Az államháztartáson kívüli forrás átadására vonatkozó szabályok

2.§ (1) E rendelet alkalmazásában támogatható civil szervezet a támogatásra irányuló kérelmének benyújtása előtt legalább egy évvel jogerősen bírósági nyilvántartásba vett civil szervezet (Magyarországon nyilvántartásba vett egyesület a párt, a szakszervezet és a kölcsönös biztosító egyesület kivételével; civil társaság; a közalapítvány és a pártalapítvány kivételével az alapítvány):

a. amely az Önkormányzat közigazgatási területén székhellyel rendelkezik és az Önkormányzat illetékességi területén működik,

  1. amelynek országos, regionális, megyei vagy helyi szervezete az Önkormányzat illetékességi területén működik,

feltéve, hogy az alapító okiratának (alapszabályának) megfelelő tevékenységet folytat. 

(2) Azok az Önkormányzat közigazgatási területén kívüli székhellyel rendelkező civil szervezetek, amelyeknek országos, regionális, megyei vagy helyi szervezete az Önkormányzat illetékességi területén nem működik csak kivételes esetben, elsősorban nemzeti vagy humanitárius érdekből támogathatók.


(3) Az Önkormányzat költségvetési lehetőségeitől függően az 1. § (1)-(2) bekezdésben megfogalmazott célok megvalósulása érdekében a civil szervezetek, alapítványok, egyházak és a helyi önszerveződő közösségek részére jelen rendelet keretei között, azonos feltételek mellett, kérelemre, egyedi döntés alapján pénzügyi támogatást biztosíthat a működéshez, valamint rendezvényeikhez.

(4) A nem jogi személyek, hivatalosan be nem jegyzett, bírósági nyilvántartásba nem vett szervezetek, helyi önszerveződő közösségek a hivatalosan bejegyzett, nyilvántartásba vett civil szervezeteken vagy egyházon keresztül igényelhetnek támogatást. Ebben az esetben a kérelemhez csatolni kell az 1. melléklet szerinti befogadó nyilatkozatot.

(5) A támogatás céljára felhasználható előirányzat összegét a Képviselő-testület évente, a költségvetési rendeletében keretösszegben állapítja meg.

(6) Az Önkormányzat által nyújtott támogatások kedvezményezettjeinek neve, valamint a támogatási összeg Kemenessömjén községben a helyben szokásos módon  közzétételre kerül.


3.§ (1) Egyedi kérelem írásban nyújtható be, melyben meg kell jelölni a felhasználás célját, illetve az igényelt támogatás összegét. Az egyedi kérelemről minden esetben a Képviselő-testület dönt soron következő ülésén.

(2) A támogatás folyósítása egy összegben, utólagos elszámolás feltételével, elő-vagy utófinanszírozással a támogatásban részesülő fizetési számlájára történik. Szükség szerint a támogatás több részletben is folyósítható.


4.§ (1)  A támogatásban részesülővel az Önkormányzat támogatási szerződést köt.  Ha a támogatásban részesülő mulasztásából adódóan a döntés meghozatalát követő 30 napon belül nem kerül sor a támogatási szerződés megkötésére, akkor a támogatási döntés hatályát veszti. Ha a pályázó mulasztása az Önkormányzat megítélése szerint méltányolható okból származik, a szerződéskötésre az elmulasztott határnapot követő 20 napon belül van lehetőség.

(2) A támogatási szerződésnek tartalmaznia kell az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Korm. rendelet 76. §-ában meghatározottakat.

(3) A támogatás csak a döntésben és a döntés alapján kötött támogatási szerződésben megjelölt célra használható fel.

(4) A támogatási szerződést az Önkormányzat képviseletében a polgármester és a támogatásban részesülő szerv képviselője írja alá.



5.§ (1) A támogatásban részesülők a támogatás felhasználásáról az Önkormányzattal kötött támogatási szerződés és a gazdálkodásukra vonatkozó előírások szerint kötelesek számot adni.

Az elszámolás határideje a tárgyévet követő év február 20.

(2) A szerződés teljesítését, a pénzügyi elszámolást a Nagysimonyi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője ellenőrzi. Az elszámolás a 2. mellékletben foglaltak szerint történik.

(3) A beszámolási kötelezettség elmulasztása esetében az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. Törvény 53. §-ban, a jogosulatlan vagy nem rendeltetésszerű felhasználás esetén az 53/A. §-ban foglaltak szerint kell eljárni.


III. Az államháztartáson kívüli forrás átvételére vonatkozó szabályok

6. § (1) Jelen rendelet alkalmazásában államháztartáson kívüli forrás az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 3. § hatálya alá nem tartozó szervezettől, továbbá természetes személytől kapott pénzeszköz, ingó és ingatlan vagyon.

(2) Államháztartáson kívüli ingatlan vagyon, továbbá alapítványi forrás átvételéről a képviselő-testület dönt.

(3) Az alapítványi forrás kivételével az államháztartáson kívüli pénzeszköz, valamint az ingó vagyon átvételéről átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

7. § Az átvételt megelőzően minden esetben meg kell vizsgálni az átvétel következtében esetlegesen felmerülő kiadásokat, és egyéb kötelezettségeket. A felajánlott ingó és ingatlan vagyon esetében a döntés meghozatalához be kell mutatni annak forgalmi értékét, a vagyon működtetésével, fenntartásával kapcsolatos költségeket, és egyéb kötelezettségeket. Javaslatot kell tenni továbbá a felajánlott ingó és ingatlan vagyon hasznosításának mikéntjére és a vagyontárgy besorolására.

8. § Az átvétellel párhuzamosan jelentkező többletkiadások fedezetét az Önkormányzat költségvetési rendeletének tartalmaznia kell, éven túl jelentkező kiadások esetén az adott évi költségvetési rendelet összeállításánál figyelembe kell venni.

9. § (1) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről minden esetben megállapodást kell kötni, melynek tartalmaznia kell legalább:

  1. a megállapodást kötő felek megnevezését, egyéb azonosításra szolgáló adatait, képviseletében eljáró személyeket,
  2. a forrás átvételéről szóló döntést (államháztartáson kívüli ingatlan vagyon, továbbá alapítványi forrás átvétele esetében),
  3. az átvett forrás pontos megnevezését, értékét, összegét, annak célját,
  4. az átvett forrás felhasználására vonatkozó szabályozást, ingó és ingatlan esetén a hasznosítás módját, feltételeit,
  5. a forrás rendelkezésre bocsátásának ütemezését,
  6. az átvett forrás felhasználásáról szóló elszámolás módját, határidejét,
  7. a megállapodásban vállalt kötelezettségek nem teljesítésének következményeit.


(2) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló megállapodást a polgármester köti meg.


IV. Hatályba léptető rendelkezés

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Kemenessömjén, 2017. február 23.



                  /:Kurucz Attila:/                     P.H.                    /: Hérincsné Szenteleki Csilla:/

                    polgármester                                                                    jegyző



Hirdetőtáblán történő kifüggesztéssel kihirdetve.


Kemenessömjén, 2017. február 24.


                                                                                              /:Hérincsné Szenteleki Csilla:/

                                                                                                               jegyző













1. melléklet a 2/2017.(II.24.) önkormányzati rendelethez


BEFOGADÓ NYILATKOZAT

(Abban az esetben szükséges a kérelemhez csatolni a nyilatkozatot, amennyiben nem jogi személyek, hivatalosan be nem jegyzett, bírósági nyilvántartásba nem vett szervezetek, helyi önszerveződő közösségek igényelnek támogatást)


A(z) .........................................................................................................................  elnevezésű befogadó szervezet biztosítja  a ............................................................................................, mint bankszámlával nem rendelkező nem jogi személyt/, hivatalosan be nem jegyzett, bírósági nyilvántartásba nem vett szervezetet/, helyi önszerveződő közösséget/, hogy számára az önkormányzati támogatás összegét a(z) ………………........………...……………………….....…………… nevű pénzintézetnél vezetett ……………………………………………. számú bankszámláján kezeli, valamint, hogy a …….. évi támogatási összeget a befogadó kérésére 3 napon belül a rendelkezésre bocsátja. 

A befogadó szervezet neve: ……………………………………………………….

A befogadó szervezet címe: ……………………………………………………….

A befogadó szervezet vezetőjének/képviselőjének neve:

………………………………………………………..

A befogadó szervezetnél kapcsolattartó személy neve, telefonszáma, e-mail címe:

………………………………………………………..

A befogadó szervezet banki adatai:

Bank neve:  ……………………………………………..

Számla száma: ……………………………………………..

A(z) .........................................................................................................................  elnevezésű befogadó szervezet hozzájárul ahhoz, hogy amennyiben nem fizeti ki a befogadott szervezet számára megítélt összeget a meghatározott határidőn belül, abban esetben a(z) ………………........………...……………………….....…………… nevű pénzintézetnél vezetett ……………………….. számú bankszámlájára a támogatást folyósító Kemenessömjén Önkormányzata azonnali beszedés benyújtására szóló felhatalmazást nyújtson be.

Kelt: Kemenessömjén, ………..év ………………hó ………nap

                       

……………………………………                                      …………………………………

Befogadott szervezet képviselője                                         Befogadó szervezet képviselője

2. melléklet a 2/2017.(II.24.) önkormányzati rendelethez

Útmutató

A támogatásban részesülő számára nyújtott költségvetési támogatásról szóló pénzügyi beszámoló elkészítéséhez

A költségvetésből nyújtott támogatásokról szóló pénzügyi beszámoló követelményei:

A pénzügyi beszámoló tartalma, elkészítésének követelményei:

a) a támogatás összegének felhasználásáról szóló és a támogatásban részesülő nevére kiállított számlák, bizonylatok, hitelesített másolatainak a Nagysimonyi Közös Önkormányzati Hivatalhoz történő benyújtása. Az eredeti számlára fel kell tüntetni, hogy a kapott összeg melyik támogatás elszámolására került benyújtásra. A támogatás felhasználásához kapcsolódó számla eredeti példányára rá kell vezetni, hogy „ A Kemenessömjéni önkormányzattól kapott …… évi ………. Ft összegű működési/felhalmozási célú támogatás elszámolása keretében felhasználva”, majd el kell látni a képviselő aláírásával és dátummal. Ezt követően kell a hitelesített másolatot elkészíteni. A hitelesített számlamásolathoz csatolni szükséges a számla kifizetését igazoló dokumentum másolatát.

b) kizárólag a támogatásban részesülő nevére és címére kiállított számla nyújtható be,

c) a támogatásban részesülő kizárólag a támogatott tevékenység időtartama alatt felmerült költségeket szerepeltetheti a beszámolóban,

d) működési célú támogatás esetén az államháztartásról szóló törvény 2011. évi CXCV. törvény 6. § (5) bekezdésében a működési kiadások körében meghatározott kiadások számolhatók el,

e) a támogatásban részesülő a számlákat és a bizonylatokat köteles a támogatás évét követő év december 31. napjáig megőrizni.