Kemenessömjén Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017. (V.30.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a hivatali helyiségen, a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése esetén fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2017. 05. 31


Kemenessömjén Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19.§-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.



  1. Értelmező rendelkezések


1. § E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiség: Kemenessömjén Község Önkormányzata hivatali helyisége (9517 Kemenessömjén, Berzsenyi D. u. 21. tanácskozó) illetve Berzsenyi Dániel Kultúrotthon (9517 Kemenessömjén, Berzsenyi D. u. 21. nagyterem)

b) hivatali munkaidő: Nagysimonyi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.



2.  Az engedélyezés szabályai



2. § (1) A házasságkötést hivatali helyiségen kívül a jegyző abban az esetben engedélyezi, ha a helyszínnel rendelkezni jogosult a házasságkötés lebonyolításához előzetesen írásban hozzájárult és a házasságkötéshez a méltó keretek adottak.

(2) A hivatali helyiségen kívüli helyszínnel rendelkezni jogosult írásbeli hozzájárulását az anyakönyvvezetőhöz a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani.

(3) A házasságkötéshez a méltó keretek akkor adottak, ha a házasságkötés méltóságához illő helyszín előkészítése (így különösen a díszítés, a berendezés, a megvilágítás, a megfelelő számú férőhely, az esemény külső környezeti hatásoktól való védelme, a helyszín előzetes és utólagos takarítása, szabadtéri helyszínen a zöldterület, növényzet, virágok gondozottsága) biztosítottak.

(4) A hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés feltételeinek a biztosítása a házasulók feladata. E feltételek különösen az elhelyezés, a hangosítás, az áramszolgáltatás, asztal biztosítása.  

   (5) A döntést megelőzően az anyakönyvvezető a házasulók által választott helyszínen szemlét tart.

   (6) Házasságkötés hivatali munkaidőn kívül

a) hétfőtől  csütörtökig 16,00 órától  19,00 óráig

b) pénteken 14,00 órától 19,00 óráig

   b) szombaton 10 órától 19,00 óráig

c) szabadtéren május 1. és szeptember 30. közötti időszakban engedélyezhető.


3. Az önkormányzat részére fizetendő díj


3. § (1) A hivatali munkaidőn kívül és hivatali helyiségben történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás díja 15.000,- Ft.

(2) A hivatali munkaidőben hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás díja 15.000 ,-Ft.

(3) A hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás díja 20.000,-Ft.

(4) Amennyiben a házasulók egyik tagja Kemenessömjén településen rendelkezik állandó bejelentett lakcímmel az (1) – (3) pontban megállapított szolgáltatási díj összegéből 50% kedvezményre jogosult.

(5) Az (1) –(3) bekezdésben meghatározott díjakat Kemenessömjén Község Önkormányzata házipénztárába kell megfizetni. A megfizetés tényét a házasságkötés időpontját megelőző 3. munkanapig az anyakönyvvezetőnél igazolni szükséges.

4. § A szolgáltatás igénybevevői a 3. §-ban foglaltak szerint megállapított díj teljes összegének a visszatérítésére jogosultak, amennyiben a házasságkötésre vonatkozó bejelentésüket annak tervezett időpontját megelőzően legalább 5 munkanappal korábban, írásban visszavonják.


4. Munkaidőn kívül házasságkötésen közreműködő anyakönyvvezető díjazása
   

5. § A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy házasságkötési eseményenként 10.000,- Ft díjazás illeti meg, melyet a munkáltató fizet meg számára.


5. Záró rendelkezések


6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) Hatályát veszti az egyes anyakönyvi események díjairól szóló 7/2011. (VIII.26.) számú  önkormányzati rendelet.


Kemenessömjén, 2017. május 29.



                         Kurucz Attila                                             Hérincsné Szenteleki Csilla  

                           polgármester                                                          jegyző


Záradék: A rendelet kihirdetése 2017. május 30–án megtörtént.

Kemenessömjén, 2017. május 30.


                                                                                              Hérincsné Szenteleki Csilla                                                                                                                   jegyző