Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2006. (X. 1.) önkormányzati rendelete

A talajterhelési díjról

Hatályos: 2013. 08. 01

Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2006. (X.1.) önkormányzati rendelete

A talajterhelési díjról

2013.08.01.

Monorierdő Község Önkormányzatának képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló – többször módosított – 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében, valamint a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. tv. (a továbbiakban: Tv.) 13. § (1) bekezdésében, a 21. § (2) bekezdésében, valamint 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi vízgazdálkodási jogkörben tartozó szennyvízelvezetéshez kapcsolódó talajterhelési díj helyi szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed arra a környezethasználóra, aki Monorierdő Község Önkormányzatának (a továbbiakban. Önkormányzat) illetékességi területén az engedélyhez kötött környezethasználata során a környezet terhelésével járó anyagot bocsát a környezetbe (a továbbiakban: kibocsátó).

A talajterhelési díj alapja

2. § (1) A talajterhelési díj alapja a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezés esetében a szolgáltatott víz mennyisége, csökkentve az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott, illetve külön jogszabály szerint locsolási célú felhasználásra figyelembe vett vízmennyiséggel.

(2) Az (1) bekezdés szerint díjalap csökkenthető azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, amelyet a kibocsátó szennyvíztárolójából olyan arra feljogosított szervezettel szállíttat el, amely a folyékony hulladék jogszabályi előírások szerint elhelyezését igazolja.

Mentességek

4. § Az önkormányzat a talajterhelési díjra vonatkozóan a Tv-ben előírtakon kívül díjkedvezményt, illetve mentességet nem állapít meg.

Eljárási szabályok

4. § (1) A kibocsátó a tárgyévet követő év március 31-ig tesz bevallást az önkormányzat által rendszeresített formanyomtatványon.

(2) Az önkormányzati adóhatóság a kibocsátó éves bevallásának benyújtását követően fizetési meghagyásban állapítja meg az éves díjat.

(3) Az első negyedévre megállapított díjelőleget az önkormányzati adóhatóság határozatának jogerősre emelkedését követően 15 napon belül, a II. negyedéves díjelőleget július 31-ig, a III. negyedéves díjelőleget szeptember 30-ig, a IV. negyedéves díjelőleget december 31-ig kell megfizetni.

(4) A kibocsátó a tárgyévet követő év március 31-ig a tárgyévi tényleges kibocsátás alapján számított díj és a már befizetett díjelőleg különbözetét köteles megfizetni. A túlfizetés a tárgyévet követő év első negyedévi díjelőlegének megfizetésekor beszámításra kerül vagy rendelkezésre visszaigényelhető.

(5) Talajterhelési díjfizetési kötelezettség évközi keletkezése és megszűnése (csatorna hálózatra történő rá illetve lecsatlakozás, vízfogyasztás keletkezése, megszűnése) esetén a változással érintett (előző és új) kibocsátónak a tárgyévet követő év március 31-ig kell bevallását benyújtani.

Adatszolgáltatásra vonatkozó szabályok

5. § (1) A kibocsátó a talajterhelési díjra vonatkozó bevallás mellékleteként az e rendeletben szabályozott igazolásokat köteles egyidejűleg benyújtani.

(2) A KÖVÁL Rt. a nyilvántartása alapján köteles adatot szolgáltatni a kibocsátó valamint az önkormányzati adóhatóság megkeresésére (az adóhatóság részére 15 napon belül, díjmentesen, írásban) a következő adatokról:

a) azon személyekről, akik előtt ki van építve a közcsatorna, de arra nem kötöttek rá

b) arról, hogy a kiépített szennyvízcsatornára való rákötésnek van-e műszaki akadálya

c) a szolgáltatott víz m3-ben megjelölt éves mennyiségéről

d) az ivóvíz vezeték meghibásodása következtében elszivárgott víz m3-ben megjelölt éves mennyiségéről

e) a locsolásra felhasznált víz m3-ben megjelölt mennyiségéről

Záró rendelkezés

6. § E rendelet 2006. október 1-jén lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a Polgármesteri Hivatal jegyzője hirdetőtáblán történő kihelyezéssel gondoskodik.