Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2008. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2021. 09. 15

Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2008. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről

2021.09.15.

Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a Magyar Köztársaság kitüntetésekről szóló, többször módosított 1991. évi XXXI. törvény 7. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a községi kitüntető díjak alapításáról és adományozásának rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:

1. § [ Községi kitüntető díjak alapítása]

Monorierdő Község Önkormányzata a helyi közügyek valamely területen elért kimagasló teljesítmény, vagy hosszú időn át folytatott kiemelkedő munkálkodás, életmű elismerésére az alábbi községi kitüntető díjakat alapítja: Monorierdő Díszpolgára és Monorierdőért Díj.

2. § [ Monorierdő Díszpolgára]

(1) A díszpolgári cím adományozható azoknak a köztiszteletben álló helyi és más településen élő személyeknek, érdemeik elismerésére, akik

a) - magas szintű, áldozatos munkát végeztek;

b) - munkásságukkal országszerte ismertté váltak;

c) - községünknek jó hírnevet szereztek;

d) - maradandót alkottak Monorierdőn;

e) - tevékenységükkel elősegítettek községünk fejlődését;

f) - személyes példamutatásukkal, emberi magatartásukkal példaképül szolgálnak a felnövekvő nemzedék számára.

A cím általában több éven át végzett kiemelkedő, alkotó tevékenység elismeréseként adományozható.

(2) A díj odaítélésre a képviselő-testület Humán Bizottsága1 tesz javaslatot.

(3) Évente legfeljebb 1 díj adományozható.

3. § [ Monorierőért Díj]

(1) A Monorierdőért Díj az alábbi kategóriákban adományozható:

a) Közszolgálatért

b) Közművelődésért

c) Testnevelés és Sportért

d) Pedagógiáért

e) Szociális és Egészségügyért

f) Környezetvédelemért

g) Gyermekekért

(2) A közszolgálatért alkategória annak a személynek adományozható, aki a község közéletében, köztisztviselői vagy közalkalmazotti jogviszonyban, szolgálati viszonyban, valamint a polgárok ügyei intézésének, biztonságának egyéb területein legalább 5 éven át kiemelkedő munkát végez, jelentős szellemi alkotással járul hozza a közszolgálat színvonalának emeléséhez és magatartásával általános elismerést vív ki a polgárok körében, szakmai és egyéb környezetében.

(3) A közművelődésért alkategória azoknak a személyeknek és közösségeknek adományozható, akik kiemelkedő eredményt értek el a község közművelődési irányításban, szervezésében, a lakosság közművelődéséért végzett munkában, a közművelődés korszerű formainak és módszereinek kidolgozásában meghonosításában. Mindezek mellett legalább 5 éven át kitűnnek a kulturális közéletében való részvételükkel, társadalmi aktivitásukkal, továbbá magatartásuk, közösségi- és magánéletük példamutató.

(4) A testnevelés és sportért alkategória a község sportja érdekében kifejtett kiemelkedő sportmunkáért, vagy kiemelkedő sportteljesítményért azoknak a személyeknek vagy csapatoknak adományozható, akik a sportteljesítmény mellett magatartásukkal és életmódjukkal is példaként állíthatók a település közössége elé.

(5) A pedagógiáért alkategória azoknak a személyeknek és közösségeknek adományozható, akik legalább 5 éven keresztül kiemelkedő eredményt értek el a községben az oktató-nevelő munka, a tehetséggondozás területén, magas fokú pedagógiai és szakmai felkészültségük alapján, élen járnak az újszerű és hatékony pedagógiai módszerek kidolgozásában és alkalmazásában, valamint példamutató magatartást tanúsítanak a közösségi és magánéletben is.

(6) A szociális és egészségügyért alkategória a Monorierdő lakosai érdekében az egészségügyi és szociális ellátás terén kiemelkedő, lelkiismeretes munkát legalább 5 éven át végző személyeknek és közösségeknek adományozható.

(7) A környezetvédelemért alkategória azon személyeknek és szervezeteknek adományozható, akiknek/amelyeknek a község környezeti és természeti értékei féltárásáért és megóvásáért a települési környezet védelméért végzett munkája kiemelkedő.

(8) A gyermekekért alkategória azon személyeknek és szervezeteknek adományozható, akik/amelyek Monorierdőn legalább 5 éves, a gyermekek érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai érdemekkel rendelkeznek, tekintélyt, megbecsülést szereztek munkájuk során a gyermekek és szülők korében, élen jártak az esélyegyenlőség megteremtésében, a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatásában.

(9) A díj odaítélésére a képviselő-testület Humán Bizottsága2 tesz javaslatot.

(10) Évente legfeljebb 4 díj adományozható.

4. § [ Az adományozás rendje]

(1)3 A kitüntető díjak évente adományozhatóak, a „Monorierdő Díszpolgára” cím és a Monorierdőért díj a mindenkor megtartandó falunapon kerül átadásra.

(2) A képviselő-testület felhatalmazhatja a polgármestert a kitüntetéseknek más, arra méltó helyen és körülmények között való átadására is.

(3) A kitüntetésre írásban – részletes indokolással ellátott – javaslatot nyújthatnak be

a) - a Képviselő-testület tagjai;

b) - a Képviselő-testület bizottságai;

c) - a jegyző;

d) - az önkormányzati intézmények;

e) - pártok, egyházak, egyesületek, civil szervezetek;

f) - érdekképviseletek, szakmai szövetségek az illetékes bizottsághoz vagy a polgármesterhez, minden évben a falunapot megelőző hónap 20. napjáig.

(4) Az illetékes bizottság javaslatát, kizárólag a határidőre beérkezett javaslatok alapján, az érintett terület szakmai közvéleményét figyelembe véve, alakítja ki, és terjeszti a képviselő-testület elé. Az illetékes bizottság többségi javaslat hiányában a beérkezett javaslatokat rangsorolja.

(5) A kitüntető díjak adományozásáról – kizárólag a határidőre beérkezett javaslatok alapján – a képviselő-testület minősített többséggel dönt. A határozat a kitüntetett személyes adatait nem tartalmazhatja.

(6) A kitüntetés odaítéléséről hozott testületi döntést követő munkanapon a polgármester a helyi sajtóban, rádióban, televízióban és Monorierdő község honlapján nyilvánosságra hozza a kitüntetettek nevét.

(7) A kitüntetés odaítéléséről meghozott döntés után a kitüntetettet nyilatkoztatni kell arról, hogy az ünnepélyes átadás alkalmával, illetve azt követően a helyi sajtóban, rádióban és televízióban az adományozás indokolásában szerepelhetnek-e személyes adatai.

5. § [Az adományozáról]

(1) A Monorierdő Díszpolgára díjjal kitűző, emlékplakett és ajándéktárgy jár. A Monorierdőért Díjjal oklevél és ajándéktárgy jár. A díjazásra fordítandó keretösszeg egyén részére a mindenkori polgármesteri alapilletmény havi bruttó összegének 25%-a, közösség vagy csoport kitüntetése eseten 50%-a.

(2) Ha a kitüntető díjban közösség vagy csapat részesül, a csapat, illetve közösség minden tagja oklevelet és ajándéktárgyat kap.

(3) A díj ugyanazon személynek és közösségnek legalább 10 év elteltével adományozható ismételten.

(4) A kitüntetések és juttatások költségeinek fedezetet az önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.

6. § [ Nyilvántartásról]

(1) A kitüntetettekről – kitüntetési fajtánként – díszes kivitelű albumban nyilvántartást kell vezetni.

(2) A kitüntetett személyekről és közösségekről a polgármesteri hivatal nyilvántartást vezet, amely tartalmazza a kitüntetettek nevét, foglalkozását, az adományozás évét, és mellékelni kell az adományozásról szóló határozatot.

7. § [ Hatálybalépésről]

Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba. (egységes szerkezetbe foglalva a 13/2021.(IX.15.) számú önkormányzati rendelettel.)

1

Módosította a 13/2021.(IX.15.) önkormányzati rendelet, hatályos 2021. szeptember 15. napjától

2

Módosította a 13/2021.(IX.15.) önkormányzati rendelet, hatályos 2021. szeptember 15. napjától

3

Módosította a 13/2021.(IX.15.) önkormányzati rendelet, hatályos 2021. szeptember 15. napjától