Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2009. (VII. 31.) önkormányzati rendelete

a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának rendjéről

Hatályos: 2024. 03. 26 19:00

Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2009. (VII. 31.) önkormányzati rendelete

a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának rendjéről

2024.03.26.

Monorierdő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 42. § 1. pont felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának rendjéről az alábbi rendeletet alkotja.1

A rendelet célja, alapelvei

1. § Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testülete elismeri és támogatja azt a tevékenységet, amelyet a településen élő vagy dolgozó állampolgárok önszerveződő közösségei végeznek az önkormányzati feladatok megvalósítása, a polgárok közéletbe való bevonása, a település fejlesztése és szépítése, a környezetvédelem, az arra rászorulók támogatása, a kultúra és a hagyományok ápolása, a lakosság művelődése, oktatása, szórakozása, sportolása érdekében.

2. § Az 1. §-ban foglalt elvek megvalósítása érdekében a képviselő-testület az éves költségvetéséről szóló rendeletében – a település anyagi lehetőségeitől függően – keretet állapít meg az önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának céljára, s a keret felhasználásáról való döntés megfelelő előkészítése, az önszerveződő közösségek közötti esélyegyenlőség biztosítása érdekében bevezeti a pályázati rendszert, melynek feltételeit, az eljárás rendjét e rendeletében szabályozza.

3. § E rendelet alkalmazásában

a)2 önszerveződő közösség az a bíróság által bejegyzett egyesület, alapítvány, amely az önkormányzat illetékességi területén bejegyzett székhellyel, telephellyel, filiával rendelkezik vagy igazolható módon Monorierdő Község közigazgatási területén feladatot lát el.

b) nem minősül önszerveződő közösségnek a politikai párt helyi szervezete.

c) közérdekű feladatot lát el az olyan önszerveződő közösség, amely az önkormányzat Mötv3.-ben vagy más törvényben meghatározott kötelező vagy önként vállalt feladatainak ellátásában vesz részt vagy azt segíti, illetőleg tevékenységével a polgárok helyi közéletbe való bevonását szolgálja.

A pályázatok benyújtása

4. § (1)4 Az önszerveződő közösségek pénzügyi támogatása (a továbbiakban: pénzügyi támogatás) iránti pályázatokat írásban, az 1. számú mellékletben szereplő Pályázati Adatlapon a polgármesterhez kell benyújtani minden év április 20. napjáig.

(2) A pályázathoz csatolni kell:

a) az önszerveződő közösség bíróság általi bejegyzéséről szóló végzést;

b)5

c) amennyiben az önszerveződő közösség az előző évben is részesült támogatásban, az előző támogatás felhasználásáról szóló bizonylatok fénymásolatát;

d) az önszerveződő közösség előző évi tevékenységéről szóló tájékoztatót, különös tekintettel a végzett feladatokra, elért eredményekre;

e)6

f) az önszerveződő közösség által pályázott összeg felhasználásának tervezetét, a várható költségek szerint részletezve.

(3)7

(4)8 Az önszerveződő közösségek rendkívüli pénzügyi támogatása iránti pályázatokat a féléves költségvetési beszámoló elfogadását követően 30 napon belül kell az (1) bekezdés szerint benyújtani, amennyiben az előirányzaton maradvány keletkezik.

A beérkezett pályázatok véleményezése

5. § (1) A beérkezett pályázatokat – a pályázati határidő elteltét követő 15 napon belül –az önszerveződő közösség tevékenységi köre szerint illetékes szakbizottság megvizsgálja és indoklással ellátott javaslatot tesz a támogatás odaítélésére illetőleg annak összegére.

(2) A szakbizottságok vizsgálata különösen arra terjed ki, hogy az önszerveződő közösség tevékenysége mennyiben közérdekű, illetőleg a támogatásban részesítendő célkitűzés a köz javát mennyiben szolgálja és szakmai szempontból mennyiben megvalósítható.

(3)9 Az (1) bekezdésben megállapított határidőt követő 15 napon belül a valamennyi bizottság valamennyi beérkezett pályázatot véleményezi, és indoklással ellátott javaslatot tesz a támogatás odaítélésére illetőleg annak összegére. A Pénzügyi, Településfejlesztési és Közbiztonsági Bizottság10 ülésére a szakbizottságok elnökeit tanácskozási joggal meg kell hívni.

(4) A Pénzügyi, Településfejlesztési és Közbiztonsági Bizottság11 vizsgálata különösen arra terjed ki, hogy

a) az önszerveződő közösség az előző évben kapott pénzügyi támogatással megfelelően elszámolt-e;

b) a támogatásban részesítendő cél megvalósításához – a támogatás esetleges összegét is figyelembe véve – rendelkezik-e a megfelelő pénzügyi és egyéb feltételekkel;

c) a támogatásban részesítendő cél megvalósítása igényli-e az önkormányzat egyéb támogatását;

d)12

(5) A bizottságok eljárásuk során kötelesek vizsgálni, hogy a pályázó pályázatához csatolta-e a 4. § (2) bekezdés szerinti mellékleteket. Amennyiben a pályázat benyújtása hiányosan történt, a pályázót írásban kell felhívni arra, hogy a felhívás kézbesítésétől számított 5 napon belül a hiányt pótolja. Azt a pályázatot, melynek kiegészítését a pályázó felhívás ellenére sem végzi el, elbírálás céljából nem lehet a képviselő-testület elé terjeszteni.

A pályázatok elbírálása

6. § (1) A bizottságok által véleményezett pályázatok képviselő-testület elé terjesztéséről a polgármester gondoskodik.

(2) Az előterjesztést úgy kell elkészíteni, hogy abból a képviselők számára világos legyen a szakbizottságok valamint a pénzügyi bizottság véleménye és javaslata.

(3) A pályázatok elbírálása során a képviselő-testület dönthet úgy is, hogy pénzügyi támogatás helyett a kért támogatást más formában biztosítja, feltéve, hogy a támogatás más módja a pályázó által megjelölt cél megvalósításának támogatására alkalmas.

(4) A pályázatok elbírálásáról szóló döntést a képviselő-testület a pénzügyi bizottság 5. § (3) bekezdése szerinti döntését követően hozza meg. Amennyiben a Pénzügyi, Településfejlesztési és Közbiztonsági Bizottság13 döntése és a soron következő képviselő-testületi ülés közötti idő nem elegendő az előterjesztés szervezeti és működési szabályzat szerinti megfelelő előkészítésére, a döntéshozatalra az azt követő testületi ülésen kerül sor.

(5) A képviselő-testület kedvező elbírálása esetén a pénzügyi támogatás megállapításáról szóló határozatban meg kell jelölni a támogatás felhasználásának végső időpontját, továbbá azt is, hogy a támogatás felhasználása milyen célra történhet. A támogatás felhasználására nyitva álló határidő lejártát követően a fel nem használt támogatás összegét a pályázó köteles visszafizetni. Erre, a megállapításról szóló határozatban a pályázó figyelmét fel kell hívni.

(6) A képviselő-testületi döntés, pályázókkal történő közléséről a polgármester gondoskodik.

7. § (1) A támogatásban részesülő önszerveződő közösség a kapott támogatást csak a képviselő-testület által meghatározott célra használhatja fel. A támogatás eltérő célra történő felhasználása csak akkor lehetséges, ha ehhez a képviselő-testület előzőleg – az illetékes szakbizottság és a pénzügyi bizottság véleményének kikérése után – hozzájárult.

8. § (1) Nem részesíthető pénzügyi támogatásban az az önszerveződő közösség

a) amely az előző évben kapott pénzügyi támogatással nem megfelelően számolt el;

b) az előző évben kapott támogatást – a képviselő-testület előzetes hozzájárulása nélkül – a jóváhagyott céltól eltérően használta fel.

A támogatás kifizetése és felhasználásának elszámolása

9. § (1) A képviselő-testület által megállapított pénzügyi támogatás kifizetéséről a döntést követően a Polgármesteri Hivatal az önszerveződő közösség folyószámlájára történő átutalással gondoskodik.

(2) Az e rendelet szerint megállapított 500 E Ft-ot meg nem haladó éves támogatási összeg kifizetéséről a döntést követő 15 napon belül kell gondoskodni. Az 500 E Ft-ot meghaladó éves támogatási összeg a tárgyévben két egyenlő részletben fizethető ki: az első részlet a döntést követő 15 napon belül, az éves támogatás második részlete a tárgyév július 15 napjáig.

10. §14 (1) Az önszerveződő közösség a támogatás összegének felhasználásáról – a támogatási szerződésben meghatározott módon – a tárgyévet követő február 15. napjáig köteles elszámolni. Az elszámolásnak szakmai és pénzügyi beszámolót kell tartalmaznia.

(2) A támogatás felhasználását a Polgármesteri Hivatal ellenőrzi. Az ellenőrzés eredményéről a polgármester a tárgyévet követő márciusi rendes ülésén írásban tájékoztatja a Képviselő-testületet.

(3) Az elszámolás bizonylataiként kizárólag csak az elszámolási időszakban felhasznált, hitelesített számlamásolatok és a hozzájuk tartozó megrendelések, pénzügyi bizonylatok, szerződések fogadhatók el. A benyújtott számlákról számlaösszesítőt kell készíteni, amely tartalmazza a számla sorszámát, a számla kiállításának keltét, a számla kiállítóját, az esemény megnevezését és a számla összegét. Az eredeti számlákon fel kell tüntetni, hogy az összeg „önkormányzati pályázati támogatás keretében kerül elszámolásra”, és el kell látni a képviselő vagy meghatalmazottja aláírásával és dátummal. A számlákat ezt követően le kell másolni, majd a másolatokra rá kell írni, hogy „az eredetivel mindenben megegyező másolat”, valamint el kell látni a képviselő vagy meghatalmazottja aláírásával és dátummal.

(4) Amennyiben az önszerveződő közösség a támogatás összegét vagy annak egy részét a támogatási szerződésben meghatározott határidőig nem használta fel, kérelmére a Képviselő-testület meghosszabbíthatja a felhasználási időszakot.

(5) Amennyiben a pénzügyi elszámolás alapján megállapítható, hogy nem a támogatási szerződésben foglalt célnak megfelelően történt a kapott támogatás vagy egy részének felhasználása, a támogatott köteles az Önkormányzat felszólításától számított 8 munkanapon belül visszafizetni a kifizetett támogatás nem megfelelően felhasznált részét.

Egyéb rendelkezések

11. § (1) Az önszerveződő közösségek részére megállapított pénzügyi támogatás összegét valamint annak célját az önkormányzat hivatalos lapjában közzé kell tenni.

(2) Ugyancsak közzé kell tenni azt, hogy a kapott támogatással az önszerveződő közösség e rendelet előírásainak megfelelően számolt-e el, s a felhasználás milyen célra történt.

(3) A közzétételről a polgármester gondoskodik. A közzététel határideje a 10. § (3) bekezdését szerinti döntést követően megjelenő lapszám.

(4)15 A tárgyévben adott civil szervezet, csak egyszer adhat be támogatási kérelmet.

A rendelet hatálybalépésére vonatkozó rendelkezések

12. § (1) E rendelet 2009.07.31-én lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik. (Egységes szerkezetben a 14/2020.(X.30.) önkormányzati rendelettel)

1

Módosította a 14/2020.(X.30.) önkormányzati rendelet, hatályos 2020. október 30. napjától

2

A 3. § a) pontja a Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 26.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

Módosította a 14/2020.(X.30.) önkormányzati rendelet, hatályos 2020. október 30. napjától

4

A 4. § (1) bekezdése a Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 26.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 4. § (2) bekezdés b) pontját a Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 26.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 4. § (2) bekezdés e) pontját a Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 26.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 4. § (3) bekezdését a Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 26.) önkormányzati rendelete 4. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

8

A 4. § (4) bekezdése a Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 26.) önkormányzati rendelete 3. § c) pontja szerint módosított szöveg.

9

Az 5. § (3) bekezdése a Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 26.) önkormányzati rendelete 3. § d) pontja szerint módosított szöveg.

10

Módosította a 14/2020.(X.30.) önkormányzati rendelet, hatályos 2020. október 30. napjától

11

Módosította a 14/2020.(X.30.) önkormányzati rendelet, hatályos 2020. október 30. napjától

12

Az 5. § (4) bekezdés d) pontját a Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 26.) önkormányzati rendelete 4. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

13

Módosította a 14/2020.(X.30.) önkormányzati rendelet, hatályos 2020. október 30. napjától

14

Módosította a 14/2020.(X.30.) önkormányzati rendelet, hatályos 2020. október 30. napjától

15

A 11. § (4) bekezdését a Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

16

Az 1. mellékletet a Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.