Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2009. (VII. 31.) önkormányzati rendelete

Önkormányzati Építészeti- Műszaki Tervtanácsról, szervezetéről és működési szabályairól

Hatályos: 2009. 08. 01

Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2009. (VII. 31.) önkormányzati rendelete

Önkormányzati Építészeti- Műszaki Tervtanácsról, szervezetéről és működési szabályairól

2009.08.01.

Monorierdő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, többször módosított 1997 évi LXXVIII. törvény (továbbiakban ÉtvJ 6.§ (7) szerinti felhatalmazás alapján - figyelemmel a településrendezési és építészetiműszaki tervtanácsokról szóló 252/2006. (XII.04.) Korm. rendelet előírásaira, Önkormányzati Építészeti- Műszaki Tervtanács, szervezetéről és működése rendjéről alábbi rendeletét alkotja meg.

1. § [A rendelet hatálya, alkalmazási köre]

(1) A rendelet hatálya Monorierdő Község teljes közigazgatási területére kiterjed.

(2) A rendelet előírásait alkalmazni kell a R-ben, és e rendeletben meghatározott építmények, telek-alakítások építészeti műszaki tervezési és építésügyi hatósági eljárásaiban.

2. § [A Tervtanács szervezete]

(1) Monorierdő Község Önkormányzata a település közigazgatási területén az önkormányzati, építészeti-műszaki tervtanácsot társulási formában működteti a R 10. (1) bekezdése alapján, valamint a rendelet I .sz. függelékét képező „Társulási megállapodás” és a rendelet 2. sz függelékét képező „Ügyrend” alapján.

(2) A Tervtanács elnevezése: Társult Települési Tervtanács,

(3) A Társult Települési Tervtanács (a továbbiakban: Tervtanács) a szakmai munkáját a helyi önkormányzatok társulásairól és együttműködéséről szóló, többször módosított 1997. évi CXXXV. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 8. S-a alapján társulási formában létre hozott, a Monor és Térsége Főépítészi Önkormányzati Társulás közreműködésével, a társult települési főépítész közös foglalkoztatásában együttműködő önkormányzatok által alkalmazott társult települési főépítész szakmai irányításával végzi.

(4) településtervezési, építészeti-műszaki tervezési gyakorlattal rendelkező természetes személyekből álló szakmai tanácsadó testület

3. § [A Tervtanács működési rendje]

(1) A Tervtanács elnökből és tervtanácsi tagokból áll. A szakmai munkát az elnök irányítja.

(2) A Tervtanács elnöke a társult települési főépítész,

(3) A Tervtanács üléseire az ,.R”-ben meghatározott személyeken kívül, tanácskozási joggal meg kell hívni a polgármestert, valamint a polgármester által javasolt más személyeket.

(4) A Tervtanács ülése zárt ülés, a tanácskozáson kizárólag a napirendi pontonként meghívottak vehetnek részt.

(5) Tervtanács a vonatkozó jogszabályok keretei között, e rendelet függelékét képező Ügyrendje szerint végzi a szakmai tanácsadó munkáját.

4. § [A Tervtanács véleményezési területei]

(1) A Tervtanácsnak meg kell tárgyalnia mindazokat a terveket, amelyek nem tartoznak a Központi Terv tanácshoz, vagy a Területi Tervtanácshoz és amelyeket az önkormányzat e rendelete, továbbá a vonatkozó Kormányrendelet és a település Szabályozási Terve (SZT) területileg kijelöl, illetőleg a tervező vagy az építtető-beruházó kérésére a Tervtanács elnöke befogad.

(2) Az építési hatósági eljárásban megelőzően és kötelezően be kell szerezni a Tervtanács szakmai véleményét:

a) ipari, szolgáltatási és kereskedelmi célú létesítések, település-képben megjelené homlokzati átalakítások, rendeltetés változások építésügyi hatósági eljárását megelőzően,

b) lakóegységet meghaladó lakóépület létesítésének, átalakításának és rendeltetés változásának akár I lakóegységet érintő építésügyi hatósági eljárását megelőzően,

c) műemléki jelentőségű területen, a műemléki környezetben, valamint világörökségi területen, az országos jelentőségű védett természeti területen, a Natura 2000 területen, a kiemelt üdülőkörzetben, továbbá a helyi építészeti örökségi védelem alatt álló területen, építményen kezdeményezett építési-fenntartási munkákat megelőzően,

d) a település szabályozási tervében (SZT) illetve a helyi építési szabályzatban (HÉSz) jelölt/ meghatározott terület-felhasználási övezeteken belül. a létesítés tartalmától függetlenül, (az SZT vonatkozó kivonatai e rendelet 3. számú függelékét képezik.)

e) ahol azt az l. fokú építési hatóság indokoltnak tarja és kéri. A tervtanácsi eljárás rendje

5. § [A tervtanács eljárási rendje]

(1) A tervtanácsi eljárás a tervdokumentáció benyújtójának kérelmére indul.

(2) A tervdokumentációt minimum két példányban, papír alapon kell benyújtani a települési önkormányzat Polgármesteri Hivatalához, a Társult Települési Tervtanács részére címezve.

(3) Amennyiben a tervdokumentáció digitális adathordozón is benyújtásra kerül, papír alapon meghatározotthoz képest eggyel kevesebb példányszám is elegendő.

(4) Amennyiben a benyújtott tervdokumentáció nem felel meg az e rendeletben előírt tartalmi követelményeknek a tervtanács titkára 3 munkanapon belül egy alkalommal legfeljebb 1 5 napos határidővel hiánypótlásra szólíthatja fel a benyújtót. A hiánypótlás ideje nem számít bele véleményezési határidőbe.

6. § [A tervdokumentáció minősítésének szempontjai]

Az építészeti-műszaki tervtanács a szakmai véleményezés során vizsgálja, hogy a benyújtott építészeti műszaki terv — a R.-ben meghatározott szakmai követelményeken túlmenően - megfelel-e a település által meghatározott településfejlesztési koncepciónak és összhangban áll-e az ennek alapján meghatározható közérdekkel.

7. § [Finanszírozás]

(1) A tervtanácsi eljárás díj- és illetékmentes.

(2) A Tervtanács helyi működési költségeit Monorierdő Község Önkormányzata költségvetési rendeletében biztosítja.

(3) tagjait és bírálóit 3000.- Ft összegű tiszteletdíj illeti meg, azon napirendek után, amelyeken részi vett. illetve bírált. A tiszteletdíj a költségtérítést is magába foglalja.

(4) Az Önkormányzat Képviselő-testülete 2010-től a tiszteletdíj mértékét a tárgyévi költségvetési rendeletben határozza meg.

(5) Nem jár tiszteletdíj a Tervtanács elnökének, illetve tagjának vagy titkárának, ha a település köztisztviselője.

8. § [Záró rendelkezés]

(1) Ez a rendelet 2009. augusztus 1. napján lép hatályba, Kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Monorierdő Község Önkormányzatának az Önkormányzati Építészeti - Műszaki Tervtanácsról, szervezetéről és működési szabályairól szóló 8/2007.(VIl.02,) Kt, rendelet hatályát veszti.