Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2017 (II.27..) önkormányzati rendelete

a 2017. évi költségvetésről

Hatályos: 2017. 10. 02

Monorierdő Község Önkormányzat

Képviselő-testületének

3/2017. (II.27.) önkormányzati rendelete

a 2017. évi költségvetésről

 (módosításokkal egységes szerkezetben)


Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) és f) pontjában, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § alapján az önkormányzat 2017. évi költségvetéséről a következőket rendeli el.


1. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak fő összege, a hiány és többlet mértéke

1.§ (1) A rendelet hatálya a Képviselő-testületre és annak szerveire (polgármester, bizottságok, a polgármesteri Hivatal, a jegyző), illetve Monorierdő Község Önkormányzatára és költségvetési szerveire terjed ki.

(2) E rendelet alkalmazásában:

  • költségvetési szerv: a Polgármesteri Hivatal, valamint az Önkormányzat által alapított és irányított költségvetési szerv,
  • kisösszegű szolgáltatás és készletbeszerzés: az a szolgáltatás, készletbeszerzés, amelynek értéke a 100 Ft-ot nem haladja meg.

2.§ A Képviselő-testület az Önkormányzat 2017. évi költségvetésének

  • költségvetési bevételeit408.673.331 Ft-ban
  • költségvetési kiadásait473.779.246 Ft-ban
  • költségvetési hiányát65.105.915 Ft-ban
  • működési bevételeit395.901.010 Ft-ban
  • működési kiadásait402.681.856 Ft-ban
  • működési hiányát6.780.846 Ft-ban
  • felhalmozási bevételeit12.772.321 Ft-ban
  • felhalmozási kiadásait71.097.390 Ft-ban
  • felhalmozási hiányát58.325.069 Ft-ban
  • finanszírozási bevételeit299.144.086 Ft-ban
  • finanszírozási kiadásait234.038.171 Ft-ban
  • finanszírozási bevételei többletét65.105.915 Ft-ban
  • az irányítószervi támogatásként folyósított támogatás összegét 223.561.479 Ft-ban állapítja meg, amely megegyezik az önkormányzaton belüli duplázódás összegével.
  • az önkormányzat nettósított bevételi és kiadási előirányzatát 484.255.938 Ft-ban. állapítja meg


3.§. A költségvetés címrendjét az 1. melléklettartalmazza.



2. Az Önkormányzat bevételei és kiadásai

4. § (1) A bevételi és kiadási előirányzatok megbontását címrend szerint, közgazdasági jelleg szerinti tagolásban, kötelező, önként vállalt feladatonkénti bontásban a 2. melléklet tartalmazza.

(2) Az előző évi költségvetési maradványok előirányzatát feladatonként a 3. melléklet tartalmazza.

(3) A tartalékok előirányzatát kötelező és önként vállalt feladatok szerinti bontásban, és az előirányzatok átcsoportosítására vonatkozó hatásköröket a 4. melléklet tartalmazza.

(4) Az önkormányzat beruházási, felújítási és felhalmozási célú támogatási előirányzatait kötelező és önként vállalt feladatonkénti megbontásban az 5. számú melléklet tartalmazza.

(5) A költségvetési szervek engedélyezett létszámát a foglalkoztatási jogviszonyok szerinti megbontásban a 6. számú melléklettartalmazza.

(6) Az önkormányzat zárolt kiadási előirányzatait feladatonként a 7. számú melléklet tartalmazza.

(7) Az önkormányzat által nyújtani tervezett közvetett támogatások összegét és céljait a 8. számú melléklet tartalmazza

(8) Az önkormányzat nem rendelkezik az Európai Uniós forrásból finanszírozott projekttel.

(9) Az önkormányzatnak nincsen adósságot keletkeztető ügyletekkel kapcsolatos kötelezettségvállalása

(10) Az önkormányzatnak nincs több éves kihatással járó döntésből származó kötelezettségvállalása

(11) Az önkormányzatnak nincsen adósságot keletkeztető ügyeletekből eredő fizetési kötelezettsége


3. A 2017. évi költségvetés végrehajtási szabályai

5. § (1) Az önkormányzat költségvetésének végrehajtásáért a polgármester, a költségvetési szerv költségvetésének végrehajtásáért a szerv vezetője, a könyvvezetésével kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az önkormányzat és a költségvetési szervek az elemi költségvetésüket az e rendelet mellékleteiben meghatározott összegekkel kötelesek összeállítani, melyet a polgármester hagy jóvá.

(3) Az önkormányzat és a költségvetési szervek a költségvetésükben jóváhagyott előirányzattal az e rendeletben foglalt előírások figyelembevételével önállóan rendelkeznek.

6. § (1) A költségvetési szervek kötelesek az előirt bevételek és a költségvetésben tervezett bevételi előirányzatok beszedésére, valamint jogosultak a jóváhagyott kiadások teljesítésére az e rendeletben, a jogszabályokban és a képviselő-testületi, vagy bizottsági határozatokban foglaltak szerint.

(2) A költségvetési szerv az alapító okiratában meghatározott közfeladat ellátására és a szakmai alaptevékenységére használhatja fel az e rendeletben megállapított, irányító szervi támogatásként folyósított támogatást és a tevékenységhez kapcsolódó bevételi előirányzatokat.

(3) A költségvetési szerv a költségvetési év kiadási előirányzatainak terhére kötelezettséget csak úgy vállalhat, ha annak pénzügyi teljesítése 2017. december 31-ig, de legkésőbb következő év február 28-ig, projektek esetén legkésőbb a projekt megvalósításának napjáig megtörténik. Kötelezettség kizárólag a jóváhagyott előirányzat szabad maradványának terhére vállalható. A költségvetési szervek vezetője a 200 Ft feletti kötelezettség vállalására csak a polgármester egyetértésével jogosult.

(4) A kiadások a bevételek teljesülési ütemre figyelemmel teljesíthetők. A kiadási előirányzatok, amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, nem teljesíthetők. A tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után az önkormányzati támogatás növekedését.

(5) A bevételi előirányzatok a (6)-(7) bekezdésben foglaltak kivételével kizárólag azok túlteljesítése esetén növelhetők és a költségvetési bevételek tervezettől történő elmaradása esetén azokat csökkenteni kell.

(6) A bevételi előirányzatot a költségvetés módosítására vonatkozó hatáskörök figyelembevételével módosítani kell, ha az adott költségvetési bevételre vonatkozó jogszabályi előírások év közben változnak, vagy amennyiben jogszabály, vagy az irányító szerv további feladatot határoz meg.

(7) Az egységes rovatrend

B1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről,

B2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről ,

B6. Működési célú átvett pénzeszközök és

B7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök rovatokon megtervezett bevételi előirányzatok a költségvetési évben meghatározott céllal rendelkezésre bocsátott költségvetési bevételekkel abban az esetben is megnövelhetők, ha a bevételi előirányzatok még nem teljesültek túl, azonban az adott cél a költségvetéséi bevételi előirányzatainak tervezésekor nem volt figyelembe vehető.

(8) Az önkormányzat, a költségvetési szervek feladatellátásuk, tevékenységük során kötelesek a gazdaságosság, a hatékonyság, az eredményesség és a szabályszerűség követelményeit érvényesíteni a költségvetésben jóváhagyott kiadási, ezen belül a kiemelt előirányzatok betartásával. A kiemelt előirányzatok túllépése szabálytalansági eljárást von maga után.

(9) A költségvetési szerv által saját hatáskörében jogszabály alapján végrehajtott költségvetési előirányzat módosítása és átcsoportosítása csak abban az esetben hajtható végre, ha az, a kötelező feladatellátást, működtetést, valamint az éves fizetési kötelezettségeket nem veszélyezteti.

(10) Az önkormányzat, a költségvetési szervek a jóváhagyott bevételek beérkezésének és kiadások teljesítésének ütemezésére havi bontásban éves likviditási tervet kötelesek készíteni, melyet a költségvetés módosításakor felül kel vizsgálni.

7. § (1) A költségvetési szerv az időlegesen szabad kapacitását úgy hasznosíthatja, hogy az azzal kapcsolatosan felmerülő közvetett és közvetlen költségek megtérüljenek.

(2) A Polgármesteri Hivatalnál ellátott államigazgatási) feladatokkal kapcsolatos bevételek a Polgármesteri Hivatal bevételét képezik.

8. § (1) A költségvetési szervek a jóváhagyott kiadási előirányzataik terhére elsődlegesen a jogszabályokban meghatározott kötelező illetmények kifizetését követően a közüzemi díjakat, valamint az ellátottak étkeztetési költségeit, az ellátottak juttatásait egyenlítik ki.

(2) A költségvetési szervek az egységes rovatrend K1101. Torvény szerinti illetmények, munkabérek rovat eredeti előirányzatának és annak járulékainak megtakarítása terhére a polgármester engedélye nélkül kizárólag az alábbi kifizetéseket teljesíthetik:

  • üres álláshely, valamint tartós betegállomány miatti többletfeladatra helyettesítési díjat, túlórát,
  • munkaviszony megszüntetése miatt keletkező munkából felmentett időszakra járó kötelező illetményt, szabadságmegváltást, végkielégítést,
  • az évközben felmerülő és az eredeti költségvetésben nem tervezett GYES-rő1, GYED-ről visszatérő alkalmazott szabadságának kivétele miatt a helyettesítő alkalmazott illetményét,
  • az évközben felmerülő és az eredeti költségvetésben nem tervezett jubileumi jutalmat, az alkalmazott betegsége idejére az őt megillető juttatást - betegszabadság, valamint a táppénz-hozzájárulás
  • a munkavállaló kötelező munkaidején felüli rendkívüli munkavégzésre elrendelt túlórát,
  • az alapító okirat szerinti közfeladat ellátásának teljesítése érdekében feltétlenül szükséges, kizárólag külső személy részére megbízási díjat

(3) A jegyző, mint a Polgármesteri Hivatal vezetője rendkívüli, célhoz kötött feladatot állapíthat meg a köztisztviselő részére (célfeladat) a polgármesterrel egyetértésben. Ilyen feladat állapítható meg különösen az anyakönyvvezetők részére, a projektek végrehajtása, katasztrófa miatti ügyelet, hátralékbehajtás stb. feladatok miatt,- melynek eredményes végrehajtásáért céljuttatást határozható meg, amennyiben a Polgármesteri Hivatal költségvetésében a fedezet rendelkezésre áll.

(4) Az e rendeletben meghatározottakon kívüli normatív jutalom, céljuttatás, kifizetéséről a polgármester dönt, amennyiben a költségvetési szerv bérmegtakarításából a költségvetési fedezet biztosított és a szükséges előirányzat módosítás megtörtént.

(5) Bérmegtakarításból nem fedezett általános jutalom és céljuttatás kifizetéséről a polgármester javaslatára a Képviselő-testület dönt.

(6) A bérmegtakarításból nem fedezett és a költségvetési szerv költségvetésében nem tetvezett, de jogszabály szerinti jubileumi jutalom kifizetésének költségvetési fedezetéről költségvetés módosítással egyidejűleg az általános tartalék terhére a polgármester dönt.

(7) A költségvetési szerveknél kifizethető normatív jutalom és céljuttatás éves összege nem lehet több az egységes rovatrend K1101. Törvény szerinti illetmények, munkabérek rovat éves eredeti előirányzatának 15%-ánáI.

(7) A költségvetési szerv a személyi juttatások előirányzatának átmeneti megtakarítása terhére tartós kötelezettséget nem vállalhat.

9. § (1) Az önkormányzat és a költségvetési szervek költségvetési maradványát - ezen belül a személyi juttatásokra fordítható maradványt - a Képviselő-testület hagyja jóvá. A szabad költségvetési maradvány felosztásáról és felhasználásáról a képviselő-testölet dönt.

(2) Az önkormányzat és a költségvetési szervek a 2015. évi költségvetési maradványát a költségvetési maradvány jóváhagyása előtt kizárólag a 2015. évben vállalt kötelezettségből áthúzódó kifizetésekre, feladatokra fordíthatják.

10.§ A költségvetési szerv engedélyezett létszámkeretének módosításáról kizárólag a Képviselő-testület dönt.

1l.§ A zárolt előirányzatok a polgármester döntéséig nem használhatók fel. A polgármester döntését megelőzően a Polgármesteri Hivatal gazdasági vezetője nyilatkozik arról, hogy a zárolt előirányzatok felhasználása az önkormányzat, valamint a költségvetési szervek feladatellátását és költségvetését nem veszélyezteti. A polgármester év közben az önkormányzat költségvetési egyensúlyának megtartása érdekében a jóváhagyott kiadási előirányzatok közül zárolhat.

12.§ (1) Az önkormányzat nevében a polgármester és a költségvetési szerv vezetője képviselő-testületi döntés nélkül csak olyan pályázatot nyújthat be, mely az SZMSZ-ben, az alapító okiratában meghatározott közfeladat és szakmai alaptevékenység ellátásra irányul, a költségvetési éven túli tartós kötelezettségvállalással nem jár, nem igényel önrészt és nem utófinanszírozott.

(2) A képviselő-testületi döntést nem igénylő pályázat esetében a költségvetési szervek vezetői a polgármester előzetes jóváhagyásával pályázhatnak.

(3) Az (1) bekezdés szerinti pályázati támogatás kizárólag a pályázati célra fordítható.

13.§ (1) Az önkormányzat kiadási előirányzatai előirányzat-módosítás nélkül csak olyan esetben léphetők túl, melyeket jogerős bírósági ítéletek, ellenőrző szervek határozatai szerinti kötelezettségek teljesítése, vagy jogszabályban megállapított támogatásra, ellátásra vonatkozó jogosultság vagy pályázati támogatások felhasználása eredményezett.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt kifizetéseket követően a polgármester, valamint a Költségvetési Szerv vezetője köteles intézkedni a költségvetési előirányzat azonnali módosítására, átcsoportosítására.

14.§ Tárgyéven túli fizetési kötelezettséget a Képviselő-testület - kivéve a jogszabályon, bírósági, államigazgatási jogerős döntésen alapuló kötelezettségeket - vállalhat, és csak oly mértékben, ha az az esedékességkor a közfeladat ellátásának finanszírozását és az ismert kötelezettségek teljesítését az nem veszélyezteti.

15. § (1) A bevételi előirányzatok teljesítésének elmaradásáról és annak okairól a költségvetési szervek vezetői, illetőleg a jegyző kötelesek tájékoztatni a Képviselő-testületet.

(2) A költségvetési szervek vezetői, illetőleg a jegyző kötelesek negyedévente a 30 napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállomány mértékéről, annak okáról, alakulásáról a Képviselő-testületet tájékoztatni.

(3) A költségvetés féléves teljesítéséről a polgármester szeptember 30. napjáig tájékoztatja a Képviselő-testületet.

16. § A költségvetési szervek engedélyezett létszámán belül foglalkoztatottak 2017. évi caffetéia - juttatásának éves összege, mely magában foglalja a juttatást terhelő közterheket: a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői esetén 200 e Ft / év /fő,

17.§ A kiadások készpénzben történő teljesítésére a következő esetekben kerülhet sor, figyelemmel az önkormányzat, a költségvetési szervek pénzkezelési szabályzatában meghatározott összeghatárra, és a készpénzkímélő fizetési módok előnyben részesítésének követelményére:

  • egységes rovatrend K31. Készletbeszerzés rovaton elszámolandó kisösszegű kiadások,
  • egységes rovatrend K61. Immateriális javak beszerzése, létesítése, K63. Informatikai eszközök beszerzése, létesítése és a K64. Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése rovatain elszámolandó kisértékű immateriális javak, tárgyi eszközök beszerzésére irányuló kiadások,
  • egységes rovatrend K33 Szolgáltatási kiadások rovaton elszámolandó kisösszegű szolgáltatási kiadások,
  • az alkalmazottak egységes rovatrend K1101. Törvény szerinti illetmények munkabérek rovaton elszámolandó kiadásokon kívüli személyi juttatásai, hóközi kifizetések és a Kl2. Külső személyi juttatások rovaton elszámolandó kiadások, amennyiben az érintett munkavállaló kérése alapján a költségvetési szerv pénzkezelési szabályzatában erre felhatalmazott személy a kifizetést engedélyezi
  • a kiküldetésekhez kapcsolódó kifizetések,
  • a pályázatok végrehajtása során felmerülő, átutalással nem teljesíthető kiadások,
  • a. reprezentációs kiadások,
  • az illetékbélyeg beszerzés kiadásai,
  • az a-g. pont szerinti kiadásokhoz kapcsolódóan az egységes rovatrend K351. Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó és a K67. Beruházási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó rovatain elszámolandó kiadások,
  • az a.-h. pont szerinti kiadásokra az alkalmazottaknak elszámolási kötelezettséggel adott előlegek,
  • a fizetési előleg,
  • az ellátottak pénzbeli juttatásai,
  • a térítése díj visszafizetések,
  • a közfoglalkoztatásban résztvevők bére,
  • az Mt. hatálya alá tartozók részére bér kifizetés kérelem alapján.


4. Adósságot keletkeztető ügyletekkel és finanszírozási célú műveletekkel kapcsolatos szabályok és hatáskörök


18.§ (1) Független könyvvizsgálónak előzetesen kikért írásos véleményének ismeretében és a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. év CXCIV. törvényben meghatározott engedélyezési eljárás szabályainak betartása mellett a képviselő-testölet dönt – a külön jogszabályban meghatározottak figyelembe vételével - az önkormányzat adósságot keletkeztető jogügyletének elfogadásáról, annak futamidejéről, visszafizetésének és kamatának, költségeinek fedezetéről.

(2) A Képviselő-testölet dönt a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően – a Pénzügyi, Településfejlesztési és Közbiztonsági Bizottság javaslata alapján a hitelező hitelintézetről.

(3) A Képviselő-testölet dönt az önkormányzatnál bankgarancia igénybevételéről, kezesség és garanciavállalásról, váltó vagy kötvény kibocsátásáról, azok feltételeiről, céljáról, mértékéről és fedezetéről.

(4) A Képviselő-testület csak olyan mértékben vehet fel hitelt, bocsáthat ki váltót vagy kötvényt, vehet igénybe bankgaranciát, vállalhat kezességet, garanciát, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett, az esedékességkor a közfeladat ellátását és a felvállalt kötelezettségek teljesítését nem veszélyezteti.

(5) Az átmenetileg szabad pénzeszközök a számlavezető pénzintézetnél betétként leköthetők. A számlavezető pénzintézettől eltérő pénzintézetnél történő elhelyezésre a Képviselő-testület jóváhagyása szükséges

(6) A Képviselő-testület a lekötés maximális időtartamát 6 hónapban határozza meg.

(7) A költségvetési szerv hitelt nem vehet fel, kötvényt, váltót nem bocsáthat ki, váltót nem fogadhat el, bankgaranciát nem vehet igénybe, és kezességet, garanciát nem vállalhat.


5. Támogatások, adományok szabályai


19. § (1) Az önkormányzat részére juttatott pénzadományok, közérdekű felajánlások, a mindenkori szabályzatoknak megfelelően elkülönített elszámolás mellett kizárólag arra a célra használhatók fel, amelyre az adományozó juttatta.

 (2) A költségvetési szervek pénzbeli adományokat, 1.000,0 e Ft feletti természetbeni adományokat, valamint értékhatártól függetlenül olyan adományokat, amelyek fenntartása, vagy felhasználása költségvetési forrást igényel kizárólag a képviselő-testület előzetes engedélyével fogadhatnak el.

(3) Jogszabályban nem szabályozott támogatás - kivéve a szociális ellátás körében adott támogatást – kizárólag meghatározott célra, elszámolási kötelezettséggel adható.

(4) Az önkormányzat és a költségvetési szervek:

  • kötelesek ellenőrizni a juttatott összeg felhasználását és a számadási kötelezettség teljesítését,
  • a számadási kötelezettség elmulasztása esetén kötelesek a támogatást felfüggeszteni.

(5) A támogatások jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása esetén a felhasználót visszafizetési kötelezettség terheli, amelynek érdekében az adományozó köteles eljárni.


6 Átruházott hatáskörök

20. § (1) A polgármester dönt:

  • a központi költségvetésből származó támogatások, pótelőirányzatok lebontásáról és ezzel összefüggő költségvetés módosításáról értékhatár nélkül, mely kiterjed a költségvetési szerv finanszírozási bevételeire, és az önkormányzat finanszírozási kiadásaira is,
  • a helyi önkormányzatok általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó támogatások, központosított költségvetési támogatások igényléséről, lemondásáról értékhatár nélkül és az ezzel összefüggő költségvetés módosításáról mely kiterjed a költségvetési szerv finanszírozási bevételeire, az önkormányzat finanszírozási kiadásaira is,
  • az önkormányzat esetében az egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről, az egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről, az egyéb működési célú átvett pénzeszközök és az egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök rovatokon elszámolt többletbevételek miatti költségvetési módosításról, és a támogatás céljainak megfelelő kiadási előirányzatok módosításáról, melynek felső határa döntésenként 1.000,0 e Ft,
  • a működési általános tartalék előirányzatról történő előirányzat átcsoportosításról egyedi 1.000,0 e Ft összeghatárig, azzal a feltétellel, hogy az általános tartalék módosított előirányzata 1.000,0 e Ft összeg alá nem csökkenhet. A módosítás, átcsoportosítás érintheti a finanszírozási bevételeket, kiadásokat és a költségvetési szerv költségvetésének módosítását is, azzal a feltétellel, hogy a módosítás a következő évekre előzetes kötelezettségvállalást nem jelenthet,
  • az önkormányzat finanszírozási kiadásain belüli előirányzat átcsoportosításról, ha a költségvetési szerv saját hatáskörben módosítja a jóváhagyott irányítószervi támogatásként folyósított támogatások előirányzatát,
  • az önkormányzat költségvetésében a feladattal nem terhelt szabad kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról értékhatár nélkül, mely lehet címek közötti, és a címen belül kiemelt előirányzatok közötti, és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok közötti előirányzat átcsoportosítás, azzal, hogy a kötelező feladatellátást nem veszélyeztetheti,
  • az e rendelet 4. mellékletében meghatározott céltartalékok előirányzatának a jóváhagyott célnak megfelelő átcsoportosításáról, értékhatár nélkül, ami kiterjed az államháztartáson belüli és az államháztartáson kívüli forrás átadásával kapcsolatos előirányzat módosításra értékhatár nélkül:

(2) A polgármester az (1) bekezdésben meghatározott előirányzat módosításokat, átcsoportosításokat - az első negyedév kivételével - negyedévenként a negyedévet követő hónap soros üléséig, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig a költségvetési rendelet módosítása céljából a képviselő-testölet elé terjeszti, és ezzel az átruházott hatáskörben hozott döntésekről történő beszámolási kötelezettségnek is eleget tesz.

(3) A polgármester az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek lekötéséről maximum egyedi 5.000 e Ft értékben dönt. Ennél nagyobb összeg lekötéséhez a képviselő-testület jóváhagyása szükséges. A lekötések jogszerűsségét a jegyző és az átmenetileg szabad pénzeszköz leköthetőségét a gazdasági vezető jogosult vizsgálni.

(4) A polgármester azon köznevelési, közművelődési, szociális, gyermekvédelmi szakmai feladatellátásra vonatkozó pályázatok esetében, amelyek önrészt és előfinanszírozást nem igényelnek, több éves, vagy tartós kötelezettségvállalással nem járnak, és a pályázat benyújtására az önkormányzat, vagy a költségvetési szerv jogosult, a pályázat benyújtásához szükséges fenntartói nyilatkozat, kapcsolódó együttműködési megállapodás aláírására képviselő-testületi döntés nélkül is jogosult.


21. § (1)A költségvetési szerv vezetője a (2)-(3) bekezdésben, a 6. § (9) bekezdésében, és a 9. §-ban foglaltak figyelembe vételével saját hatáskörben a 368/2011. (XII.31.) Korm. rendeletben meghatározottak szerint:

  • az átvett pénzeszközökkel módosíthatja a jóváhagyott bevételi és kiadási előirányzatokat,
  • a feladattal nem terhelt szabad kiadási előirányzatok között átcsoportosíthat címek között, a címeken belül kiemelt előirányzatok között, a kiemelt előirányzaton belül rovatok között úgy, hogy az a kötelező feladatellátást nem veszélyeztetheti.

(2) A költségvetési szerv vezetője a felhalmozási költségvetési előirányzat-csoportba tartozó kiemelt előirányzatait nem csökkentheti.

(3) A költségvetési szerv vezetője a működési költségvetési előirányzat-csoportba tartozó kiemelt előirányzatait átcsoportosíthatja a felhalmozási költségvetési előirányzat csoportba tartozó kiemelt előirányzataira.

(4) A költségvetési szerv vezetője köteles 30 napon belül tájékoztatni a polgármestert a saját hatáskörében végrehajtott előirányzat módosításokról és átcsoportosításokról. A költségvetési szerv vezetője által saját hatáskörében végrehajtott előirányzat módosításokat, átcsoportosításokat a költségvetési rendelet módosításának céljából a polgármester - az első negyedév kivételével - negyedévenként a negyedévet követő hónap soros üléséig, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig 2017. december 31-i hatállyal a képviselő-testület elé terjeszti.


7 . Költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

22. § Az önkormányzat szerződés alapján belső ellenőrt alkalmaz, aki a költségvetési rendelet szabályszerűségéről, kockázatairól, megalapozottságáról, betarthatóságáról, elfogadásáról véleményt alkot.

23. § A jegyző köteles biztosítani a belső kontrollrendszer keretében kialakított kontrolltevékenység részeként minden tevékenységre vonatkozóan a folyamatba épített, előzetes, utólagos és vezetői ellenőrzést, különösen a pénzügyi döntések dokumentumainak előkészítése, a célszerűségi, gazdaságossági, hatékonysági és eredményességi szempontú megalapozottsága, a szabályszerűségi szempontból történő jóváhagyása és ellenjegyzése tekintetében.

8. A pénzellátás rendje

24. § (1) Az önkormányzat, és a költségvetési szervek kötelesek valamennyi kötelezettségvállalásban a kifizetés módját, összegét és határidejét úgy rögzíteni, hogy a kifizetés időpontjában szükséges fedezet rendelkezésre álljon és az a likviditási ütemtervvel összhangban legyen.

(2) Az önkormányzat és a költségvetési szervek kötelesek a kifizetéseknél a készpénzt kímélő fizetési módot előnyben részesíteni és a minél hosszabb időtartamú kiegyenlítési határidőt érvényesíteni. Fizetési határidő előtti teljesítésre kizárólag indokolt esetben kerülhet sor.

(3) A költségvetési szervek fizetési számlájára az önkormányzati támogatást a költségvetési szerv vezetőjének előzetes írásos kérelme alapján utalja át az Önkormányzat.


9. A zárszámadással kapcsolatos tájékoztatási kötelezettség

25. § (1) Az önkormányzat és a költségvetési szervek a költségvetési beszámolóikat a magasabb szintű jogszabályi előírásokon felül a költségvetéssel összehasonlítható módon és szerkezetben kötelesek elkészíteni.

(2) A képviselő-testületet tájékoztatni kell szöveges indokolással együtt a több éves kötelezettségvállalásokról, a közvetett támogatásokról, melyet költségvetés elfogadásakor a becsült értéken, zárszámadáskor a tényleges összegben kell kimutatni.

(3) A képviselő-testületet tájékoztatni kell szöveges indokolással együtt a költségvetési beszámoló részeként az önkormányzat adósság-állományáról, az önkormányzat és a költségvetési szervek tartozásának állományáról, a követelések állományáról, azok előző évhez viszonyított alakulásáról, a megtett intézkedésekről.


11. Záró rendelkezések

26. § (1) Ez a rendelet 2017. február 29. napján lép hatályba, de rendelkezéseit 2017. január 1. napjától alkalmazni kell a költségvetés végrehajtása során.