Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019 (IX.26.) önkormányzati rendelete

A közterületi térfigyelő rendszerről

Hatályos: 2019. 09. 26

Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének

9/2019. (IX.26.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő rendszerről


Monorierdő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában, valamint a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény (a továbbiakban: Kftv.) 1.§ (6) és 7.§ (3) bekezdéseiben, meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1.§ (1) Monorierdő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) a község közigazgatási területén közterületi térfigyelő rendszert működtet.


(2) A közterületi térfigyelő rendszer Monorierdő Község Önkormányzat tulajdonát képező műszaki eszközök összessége, amelyek biztosítják a közterületi képfelvétel jogszabályban előírt módon történő rögzítését és esetleges továbbítását.


2. § A közterületi térfigyelő rendszer működtetésének célja Monorierdő Község közigazgatási területén a közrend és közbiztonság javítása, erősítése, ezen belül: az állampolgárok biztonságérzetének növelése, a jogsértések visszaszorítása, a bűnmegelőzés, a rendőrség bűnüldöző tevékenységének segítése, a bűnüldözésben, a bűnmegelőzésben az állampolgárok személyi és vagyonbiztonságának növelésében tevékenykedő szervezetek közötti együttműködés elősegítése, valamint az önkormányzati vagyon védelme. A térfigyelő rendszer működtetése során kiemelt feladat a közterületek rendjének biztosítása.


3. § A közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetésével és kezelésével kapcsolatos feladatokat a Monorierdői Polgármesteri Hivatal belső szervezeti egységeként működő közterület-felügyelet látja el.


4. § (1) A közterület-felügyelet a közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetésére, kezelésére önálló adatkezelői minőségében jogosult, a térfigyelő rendszer által készített felvételek rögzítése, felhasználása, továbbítása és törlése során a hatáskörébe tartozó ügyekben az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.), a Kftv.-ben foglaltak szerint, valamint az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 sz. rendelete (általános adatvédelmi rendelet – GDPR) szerint köteles eljárni.

(2) A közterület-felügyelet a felvétel kezelése során köteles megtenni az ahhoz szükséges szervezési, technikai és egyéb adatbiztonsági intézkedéseket, hogy az érintett személy személyes adatai, így különösen magántitkait és magánéletének körülményeit illetéktelen személy tudomására jutásától megóvja. A közterület-felügyeletnek biztosítania kell továbbá, hogy a felvételen szereplő személy – a felvétel törlésének időpontjáig – megtekinthesse a róla készült felvételt.


(3) A közterület-felügyelet által készített felvétel a rögzítés helyszínén elkövetett bűncselekmény vagy szabálysértés miatt indult eljárásban, elkövetett jogsértés miatt indított közigazgatási hatósági eljárásban, végzett felügyelői intézkedés jogszerűségének megállapítására irányuló közigazgatási hatósági eljárásban, továbbá a felvételen szereplő személy által, jogainak gyakorlása érdekében indított eljárásban használható fel.


(4) A közterület-felügyelet a rögzített felvételt a rögzítést követő nyolc nap elteltével haladéktalanul törölni köteles, kivéve, ha a közterület-felügyelet kezdeményezésére az eljárásra jogosult szerv vagy hatóság eljárást indított és erről a közterület-felügyeletet határidőn belül tájékoztatta. Ebben az esetben a közterület-felügyelet a rögzített felvételt az eljárásra jogosult szerv vagy hatóság részére történő továbbításáig kezelheti azzal, hogy az adatkezelés időtartama nem haladhatja meg a harminc napot.


5. § A közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetésének és működtetésének költségeit az önkormányzat a költségvetéséről szóló rendeletében biztosítja.


6. § (1) A közterületi térfigyelő rendszer részeként működő képfelvevővel megfigyelt közterületek kijelöléséről és a kijelölés visszavonásáról a képviselő-testület dönt.


(2) A megfigyelt közterületek felsorolását a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


7. § Jelen rendelet 2019. október 1. napján lép hatályba



                                    Szente Béla                                        dr. Nagy Erika

                                    polgármester                                           jegyző



Z Á R A D É K:


A rendelet 2019. szeptember 27. napján kihirdetésre került a helyben szokásos módon, a hirdetőtáblára történő kifüggesztéssel.


Monorierdő, 2019. szeptember 27.      






                                                                                                          dr. Nagy Erika

                                                                                                                   jegyző