Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2020 (VI.26.) önkormányzati rendelete

a közterület-felügyeleti tevékenység ellátásáról

Hatályos: 2020. 07. 01

a közterület-felügyeleti tevékenység ellátásáról szóló

8/2020.(VI.26.) önkormányzati rendelete


Monorierdő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§(1) bekezdés 17. pontjában foglalt feladatkörében eljárva – figyelemmel a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény (a továbbiakban: Kftv.) 1.§(2) és (6) bekezdésére, a 4.§(2) bekezdésére, valamint a 22.§(1) bekezdésére – a következőket rendeli el:


I. Fejezet

Általános rendelkezések


  1. A rendelet célja


1. § A rendelet célja a közterületek rendjének és tisztaságának védelme, valamint annak rendjét megbontó jogsértések hatékonyabb megelőzése, megakadályozása, szankcionálása, az önkormányzati vagyon védelme, e feladatok ellátásához szükséges szervezeti keretek megteremtése, és az ezekkel összefüggő közszolgálati feladatokat ellátó személyek jogállásának meghatározása.


2. A rendelet hatálya


2. § A közterület-felügyelet illetékességi területe kiterjed az Önkormányzat illetékességi területén lévő közterületekre, az Önkormányzat intézményeinek, gazdasági szerveinek területére, valamint az Önkormányzat tulajdonában, használatában lévő vagyonra.


II. Fejezet


A közterület-felügyelet működése, feladatai


3. A közterület-felügyelet feladatai


3. § (1) A Felügyelet szervezetét, jogállását, feladatait és hatáskörét jelen rendelet határozza meg.


(2) A Felügyelet szakmai irányítása a jegyző, vagy az általa megbízott személy feladata.


(3) A képviselő-testület évente egy alkalommal áttekinti a Felügyelet működését és megtárgyalja az éves tevékenységet tartalmazó írásos beszámolót.


(4) A közterület-felügyelet (a továbbiakban: felügyelet) feladata különösen:

a) a közterületek jogszerű használatának, a közterületen folytatott engedélyhez, illetve útkezelői hozzájáruláshoz kötött tevékenység szabályszerűségének ellenőrzése;

b) a közterület rendjére és tisztaságára vonatkozó jogszabály által tiltott tevékenység megelőzése, megakadályozása, megszakítása, megszüntetése, illetve szankcionálása;

c) a jogellenes állapot jelzése, intézkedés kezdeményezése, ha a szükséges eljárás más hatóság (szerv) hatáskörébe tartozik (közterületen jogosulatlanul, jogszabály ellenesen elhelyezett építmények, tárgyak eltávolításának kezdeményezése),

d) közreműködés a közterület, az épített és a természeti környezet védelmében, ide nem értve a helyi jelentőségű védett természeti értékek, területek védelmében való együttműködést;

e) közreműködés a társadalmi bűnmegelőzési feladatok megvalósításában, a közbiztonság és a közrend védelmében;

f) közreműködés az önkormányzati vagyon védelmében;

g) közreműködés a köztisztaságra vonatkozó jogszabályok végrehajtásának ellenőrzésében;

h) közreműködés – az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 48/A. § (3) bekezdésében meghatározott kóbor állatok befogásával és elhelyezésével kapcsolatos feladatok kivételével - az állat-egészségügyi és ebrendészeti feladatok ellátásában;

i) a helyi közúton közterület-használati engedély nélkül tárolt, hatósági jelzéssel nem rendelkező azon jármű – a rendőrség egyidejű értesítése melletti elszállítással történő – eltávolítása, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, ha annak üzemben tartója (használója) a közterület jogszerű állapotának helyreállítására irányuló, a járműre kihelyezett értesítésben foglaltaknak az értesítés elhelyezésétől számított 30 napig nem tesz eleget;

j) a dohányzási tilalomra vonatkozó jogszabályi rendelkezések ellenőrzése;

k) közterületeken szeszes ital fogyasztásának ellenőrzése;

l) köztisztasági szabályokat, továbbá a közúti közlekedésről szóló 1/1975. (II. 5.) KpM-BM együttes rendelet 40-41. §-ában, valamint más megállásra, várakozásra vagy táblával jelzett behajtási tilalomra vagy korlátozásra vonatkozó szabályokat megszegő járművek ellenőrzése;

m) a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolvány jogszerű használatának és birtoklásának az ellenőrzése.


(5) A felügyelet a feladatkörében eljárva jogosult és köteles a közterületen ellenőrizni a jogszabályban előírt kötelezettségek megtartását, jogszabálysértés esetén eljárást kezdeményezni vagy a Kftv.-ben meghatározott intézkedést megtenni.


(6) A közterület-felügyelőt szolgálati igazolvánnyal kell ellátni.


(7) A közterület-felügyelő intézkedés előtt köteles felügyelői minőségét szóban közölni, magát szolgálati igazolvánnyal és az egyedi azonosító számmal ellátott felügyelői jelvénnyel igazolni.


(8) A közterület-felügyelő vagyonvédelmi feladatainak teljesítése során a Monorierdő Községi Önkormányzat tulajdonában, használatában levő épületet, építményt stb. lezárhatja, megakadályozhatja, hogy oda illetéktelen személy belépjen és az illetéktelenül ott tartózkodókat eltávolíthatja.


4. A közterület-felügyelő


4. § (1) A felügyelet működése kapcsán felmerülő feladatokat a Monorierdői Polgármesteri Hivatal alkalmazásában álló egy fő, köztisztviselői jogviszonyban lévő közterület-felügyelő (a továbbiakban: felügyelő) látja el. Jogviszonyára, amennyiben a Kftv. másként nem rendelkezik, a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


(2) A közterület-felügyelő fölött a munkáltatói jogokat a jegyző gyakorolja.


5. A közterület-felügyelő tevékenysége és felszerelése


5. § (1) A közterület-felügyelő feladatkörében eljárva hivatalos személy.


(2) A felügyelő feladatát szolgálati egyenruhában (a továbbiakban: egyenruha) látja el, amelyen viseli az országosan egységes, egyedi azonosító számmal ellátott felügyelői jelvényt és a névkitűzőt. Az egyenruha, illetve formaruha karjelzésén Monorierdő Község Önkormányzata címere, és a „Közterület-felügyelő” felirat látható.


6. § (1) A felügyelő szolgálata alatt tonfát, könnygázszóró palack és bilincset hord magánál.


(2) A testi erő és a könnygázszóró palack alkalmazására – a vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartása mellett – az arányosság és a szakszerűség betartásával kerülhet sor.


7. § A felügyelet tevékenysége eredményesebb ellátása érdekében együttműködési kapcsolatot alakít ki és tart fenn a rendőrséggel, a vám - és pénzügyőrséggel, a Monori Hivatásos Tűzoltó- parancsnoksággal, helyi polgárőr szervezettel, valamint a Monori Katasztrófavédelemi Kirendeltséggel, feladatai ellátáshoz segítséget nyújtó egyéb szervekkel, társadalmi szervezetekkel.

III. Fejezet

Záró rendelkezések


6. Hatályba léptető rendelkezések


8. § Ez a rendelet 2020. július 1-jén lép hatályba.


Monorierdő, 2020. június 25.


                   Szente Béla                                                                   Keresztény Anikó

                   polgármester                                                                          jegyző


A rendelet kihirdetve:

Monorierdő, 2020. június 26.

                                                                                                         Keresztény Anikó

                                                                                                                jegyző