Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

Hatályos: 2023. 07. 01

Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

2023.07.01.

Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a tanyagondnoki szolgálatról az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja, hogy a Monorierdő Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) által működtetett tanyagondnoki szolgálat Monorierdő község külterületi részén élők számára a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 60.§ (1) bekezdésében maghatározottakat biztosítsa.

(2) A rendelet az életminőség javítása érdekében meghatározza a tanyagondnoki szolgáltatás által ellátandó feladatokat és azok mértékét, módját, a szolgáltatás rendszerét, szervezetét és a szolgáltatáshoz való hozzájutás feltételeit, módját.

(3) A tanyagondnoki szolgálat eredményességének biztosítása érdekében az Önkormányzat, valamint annak szervei, a településen működő köznevelési és egészségügyi intézmények, civil szervezetek kötelesek együttműködni, a tudomásukra jutott gondoskodást igénylő problémák megoldását kezdeményezni.

2. A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok meghatározása

2. § A tanyagondnoki szolgáltatás számára meghatározott közvetlen, személyes szolgáltatások:

1. alapfeladatnak minősülő szolgáltatások,

2. kiegészítő feladatnak minősülő szolgáltatások,

3. az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások.

3. § Alapfeladatnak minősül:

1. közreműködés,

aa) az étkeztetésben,

ab) a házi segítségnyújtás biztosításában,

ac) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában,

ad) egyéb alapszolgáltatásokhoz való hozzáférésben.

2. egészségügyi ellátáshoz való hozzájárulás segítése,

3. óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása.

4. § Kiegészítő feladatnak minősül:

1. a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,

2. az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

3. közreműködés az egyéb lakossági szolgáltatásokhoz való hozzáférésben,

4. közreműködés egyéb szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások biztosításában.

5. § Az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatásnak minősül:

1. az ételszállítás önkormányzati intézménybe,

2. az önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

3. a tanyagondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.

6. § A tanyagondnoki szolgáltatás keretében nyújtott szolgáltatások tartalmát részletesen a szakmai program tartalmazza.

7. § (1) A tanyagondnoknak elsősorban a szociális alapellátás körébe tartozó feladatait kell ellátnia, az egyéb szolgáltatás jellegű feladatait csak akkor láthatja el, ha a kötelező feladatainak ellátását nem veszélyezteti.

(2) A kötelezően ellátandó feladatok rangsorolását a tanyagondnok végzi a polgármester iránymutatása alapján.

(3) A tanyagondnoki szolgáltatás körébe tartozó feladatok napi, heti, havi megszervezése - az előre bejelentett és idő közben felmerült igények ismeretében - a tanyagondnok feladata és felelőssége.

3. A szolgáltatás igénybevételének módja

8. § (1) A tanyagondnoki szolgálat által nyújtott ellátások igénybevétele iránti eljárás az ügyfél igénybejelentése alapján vagy hivatalból indul.

(2) Az igénybejelentéseket szóban, telefonon vagy írásban a tanyagondnoknak, vagy a Polgármesteri Hivatal szociális ügyintézőjénél lehet benyújtani a szolgáltatás igénybevétele előtt legalább 3 munkanappal. Az igénybejelentésnek tartalmaznia kell a kért szolgáltatás megnevezését és igénybevételének napját. A szolgáltatás biztosítására külön megállapodást nem kell kötni.

(3) A szolgáltatás biztosításáról a tanyagondnok dönt. Azon szolgáltatási igények esetén, amelyeknél a polgármester engedélye szükséges, illetve vitás esetekben a polgármester dönt.

(4) A tanyagondok köteles külön eljárás nélkül intézkedni akkor, ha az intézkedés elmaradása valakinek az egészségét veszélyeztetné, vagy veszélyhelyzet alakulna ki.

(5) Külön eljárás keretében biztosítható ellátást - a szolgálat szabad kapacitásának a terhére, eseti jelleggel – olyan monorierdői lakóhellyel rendelkező személy is igénybe veheti, aki rendkívüli élethelyzetbe került, és segítségre szorul. Ilyen helyzetek esetén is a (2) bekezdés szerint kell eljárni.

(6) A rendszeres alapellátást az igénybe vevő önkéntesen bármikor megszüntetheti. A bejelentést szóban, telefonon vagy írásban a tanyagondnoknak, vagy a Polgármesteri Hivatal szociális ügyintézőjénél lehet benyújtani, a megszüntetés előtt legalább 3 munkanappal.

(7) Az önkormányzat részéről a polgármester írásban szüntetheti meg az ellátást abban az esetben, ha rendszeres ellátást igénybevevő a közösségi együttélés alapvető szabályait többször megsérti. Ilyen eset lehet, amikor az ellátott a gépjárműben az előírt szabályokat nem tartja be, a többi ellátottal és a tanyagondnokkal tiszteletlen. A polgármester határozata ellen a képviselő-testülethez illetékmentes fellebbezést lehet benyújtani.

(8) A tanyagondnoki szolgálat által biztosított szolgáltatások térítésmentesen vehetők igénybe.

4. A tanyagondnoki szolgálat ellátása

9. § (1) A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat a tanyagondnok a rendelkezésére álló gépjármű segítségével látja el, a munkaköri leírásban foglaltaknak, valamint a polgármester utasításainak megfelelően.

(1a)1 A tanyagondnokok által ellátandó körzetek határait jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A tanyagondnok felett Monorierdő Község Polgármestere gyakorolja a munkáltatói jogokat.

(3) A tanyagondnoki szolgálat folyamatos biztosítása nem szüneteltethető, a tanyagondnok távolléte esetén helyettesítéséről a polgármester gondoskodik.

(4) A tanyagondnok feladatai ellátásához szükséges személyszállításra alkalmas, érvényes műszaki vizsgával, kötelező gépjármű felelősség biztosítással és CASCO biztosítással rendelkező, üzemképes gépjárművet az Önkormányzat biztosítja.

(5) A gépjármű üzemképes állapotáért a tanyagondnok a felelős, aki a gépjármű rendellenes használatából, valamint a tanyagondnok hibájából a gépjárműben vagy idegen dologban keletkezett károkért anyagi felelősséggel tartozik.

(6) A tanyagondnok a tanyagondnoki szolgálat tevékenységéről évente beszámol a Képviselő-testületnek.

(7) A tanyagondnoki szolgáltatást igénybe vevő panasszal, kifogással élhet, amelyet a polgármesteri hivatalban személyesen, vagy írásban a polgármesternek nyújthat be. A panaszt a polgármester kivizsgálja, amelynek eredményéről 15 napon belül értesíti az ellátottat.

5. Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet alapján a tanyagondnoki szolgáltatás 2022. január 1. napjától vehető igénybe.

11. § Ez a rendelet 2023. február 1-jén 9 óra 12 perckor lép hatályba.

1

A 9. § (1a) bekezdését a Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.