Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (III.1.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok nyílttéri kezeléséről

Hatályos: 2021. 03. 01 13:55

Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (III. 1.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri kezeléséről

2021.03.01.

Monorierdő Község Önkormányzatának Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti hatáskörében eljárva a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel az 549/2020. (XII.02.) Korm. rendelet 1. §-ában foglaltakra – az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről az alábbi rendeletet alkotja.

1. § [A rendelet hatálya]

A rendelet hatálya Monorierdő Község közigazgatási területén valamennyi természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre terjed ki a 478/2020. (XI.3.) Kormányrendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnéséig.

2. § [§ Értelmező rendelkezések]

(1) avar és kerti hulladék: a kert használata során keletkező, és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány (falomb, kaszálék, nyesedék, egyéb növényi maradvány) (a továbbiakban: kerti hulladék),

(2) hasznosítás: a kerti hulladék komposztálása,(1b)

(3) tároló edény: kukatartály, konténer, vagy műanyag zsák.

3. § [A kerti hulladék tárolásának, nyílt téri kezelésének szabályai]

(1) A településen keletkező biológiailag lebontható szerves-anyag tartalmú kerti hulladékot elsősorban komposztálással kell hasznosítani.

(2) Amennyiben a kerti hulladékot komposztálással a helyszínen hasznosítani nem lehet, úgy a szervezett háztartási hulladékszállításba bekapcsolt területeken a kerti hulladék gyűjtése tároló edényben történik, és a továbbiakban háztartási hulladékként kezelendő.

(3) A háztartási hulladékszállításba be nem kapcsolt területeken a kerti hulladék kezeléséről a tulajdonos, illetve a használó köteles gondoskodni.

(4) A kerti hulladék elszállítására az évente szükség szerint szervezett és meghirdetésre kerülő lomtalanítási akció is igénybe vehető.

(5) A kerti hulladékok égetése mind a háztartási hulladékszállításba bevont, mind a háztartási hulladékszállításba be nem kapcsolt területeken csak szeptember 15-től május 30-ig végezhető minden heten szerdán 8:00- 17:00 óráig és vasárnap 8:00-10:00 óráig. Ünnepnapokon az égetés tilos.

(6) A kerti hulladékot csak úgy szabad égetni, hogy az égéstermékek (füst, pernye) kárt ne okozzanak.

(7) Nagy mennyiségű füstöt termelő anyagot (nedves kerti hulladék) égetni tilos. A tüzelést végző túlzott füst- illetve koromképződés esetén köteles a tüzet eloltani és a levegőszennyezést megszüntetni.

(8) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot. (PVC, gumi, egyéb veszélyes hulladékok stb.).

(9) Füstköd riadó elrendelése esetén a kerti hulladék égetése tilos.

4. § [§. A szabadtéri tűzgyújtás szabályai]

(1) Hatóság által elrendelt általános tűzrakási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.

(2) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy szabad, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelenthessen.

(3) A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén (vagy ha arra szükség nincs) a tüzet azonnal el kell oltani.

(4) A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

5. § [§ Ellenőrzés]

E rendelet rendelkezéseinek betartását a közterület- felügyelő jogosult ellenőrizi és - amennyiben az intézkedés más szerv hatáskörébe nem tartozik - az előírások megszegése esetén a szükséges intézkedéseket megtenni.

6. § [§ Záró rendelkezések]

(1) Ez a rendelet 2021.03.01-jén lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.