Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 09. 26

Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.09.26.

Monorierdő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az Önkormányzat 2023. évi költségvetésről az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Monorierdő Község Önkormányzatára, Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületére (a továbbiakban: Képviselő-testület), bizottságaira, a Monorierdői Polgármesteri Hivatalra (továbbiakban: Polgármesteri Hivatal), az Önkormányzat irányítása alá tartozó Monorierdői Csicsergő Óvoda és Konyhára (továbbiakban: Óvoda) terjed ki.

2. Az önkormányzat bevételei és kiadásai

2. § (1)1 A Képviselő-testület Monorierdő Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) 2023. évi költségvetését

a) 734.282.820 forint költségvetési bevétellel

b) 854.705.167 Ft költségvetési kiadással,

c) 120.422.347 költségvetési egyenleggel,

ebből 120.422.347 Ft hiánnyal állapítja meg.

(2)2 Az (1) bekezdés c) pontja szerinti hiány finanszírozása belső forrásból, az előző évi maradvány 139.493.866 Ft felhasználásával történik.

(3)3

(3a)4 533.180.048 forint finanszírozási bevétellel,

a) 412.757.701 Ft finanszírozási kiadással,

b) 120.422.347 finanszírozási egyenleggel, ebből 120.422.347 Ft többlettel állapítja meg.

(4)5 a bevételek és kiadások főösszegét 1.267.462.868 Ft-ban állapítja meg.

3. A költségvetési rendelet táblarendszere

3. § A 2. § (1) bekezdése szerinti költségvetési főösszegek (Önkormányzat és költségvetési szervei) bevételi forrásonkénti és kiemelt kiadási előirányzatonkénti összegeit az 1. melléklet mutatja be.

4. § Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak (költségvetési szervek nélkül) kiemelt előirányzatonkénti bemutatását a 2. melléklet tartalmazza.

5. § A Polgármesteri Hivatal bevételeinek és kiadásainak kiemelt előirányzatonkénti bemutatását a 3. melléklet tartalmazza.

6. § Az Óvoda bevételeinek és kiadásainak kiemelt előirányzatait a 4. melléklet rögzíti.

7. § Az Önkormányzat gördülő, több évre kiható bevételeinek és kiadásainak (költségvetési szervek nélkül) kiemelt előirányzatonkénti bemutatását a 5. melléklet tartalmazza.

8. § Az Önkormányzat bevételi és kiadási előirányzat-felhasználási ütemtervét a 6. melléklet mutatja be.

9. § Az Önkormányzat több évre kiható kötelezettségvállalásainak részletezése a 7. melléklet szerint kerül bemutatásra.

10. § A Stabilitási törvény 3. § (1) bekezdése szerinti kimutatást a rendelet 8. melléklet tartalmazza.

11. § Az általános és céltartalék részletezését a 9. melléklet tartalmazza.

12. § Monorierdő Község Önkormányzata 2023. évi bevételek és kiadások mérlegszerű bemutatását a a 10. melléklet tartalmazza.

13. § Az Önkormányzat működési és felhalmozási célú pénzeszközei államháztartáson belülre, kívülre, civil szervezetek felé történő átadását (Támogatások) a 11. melléklet tartalmazza.

14. § Az Önkormányzat európai uniós forrásból finanszírozott programjainak, projektjeinek költségvetését a 12. melléklet részletezi.

15. § Az Önkormányzat által nyújtandó szociális ellátások tervezett összegét a 13. melléklet részletezi.

16. § Az Önkormányzat és költségvetési szervei engedélyezett létszámkerete a 14. melléklet szerint kerül bemutatásra.

17. § Az Önkormányzat 2023. évi általános működési és ágazati feladatainak támogatását (állami támogatás) a 15. melléklet állapítja meg.

4. A gazdálkodás rendje

18. § (1) Az Önkormányzat költségvetési szervei e rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett a költségvetési szervek vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek. A jogszerű gazdálkodásért a költségvetési szerv vezetője, az Önkormányzat esetében pedig a polgármester felelős.

(2) Az Önkormányzat költségvetési szerveinek vezetői, az Önkormányzat tekintetében pedig a polgármester a hatáskörükbe tartozó kiemelt előirányzatokon belül, saját hatáskörben az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 34. § (3) bekezdése szerint hajthatnak végre átcsoportosítást.

(3) A költségvetési szerv a jóváhagyott működési és felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről bevételeiből bevételi előirányzatain felüli, működési és felhalmozási célú átvett pénzeszközeiből származó többletbevételével bevételi előirányzatát megemelheti a tényleges többletnek vagy szerződés esetén az abban meghatározott mértéknek megfelelő összeggel, a Képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett. A többletbevétel összege csak az adott tevékenységhez kapcsolódó kiadásokra használható fel.

(4) A (3) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás költségvetési többlettámogatási igénnyel sem a költségvetési évben, sem a következő évben nem járhat. A költségvetési szerv vezetője, az Önkormányzat tekintetében pedig a polgármester a (3) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás során tartós, a költségvetési évet meghaladó időtartamú kötelezettséget nem vállalhat.

(5) A bevételi előirányzatok - a (3) bekezdésben meghatározott kivételekkel - kizárólag azok túlteljesítése esetén növelhetők, és a költségvetési bevételek tervezettől történő elmaradása esetén azokat csökkenteni kell. A ténylegesen teljesített intézményi saját bevételeknek a jóváhagyott előirányzattól való elmaradása többlettámogatással nem járhat, ezért ebben az esetben - legfeljebb az elmaradás mértékével - a kiadási előirányzatokat is csökkenteni kell.

(6) A személyi juttatások rovatainak előirányzatai csak a jóváhagyott többletbevétellel, a költségvetési szerv kötelezettségvállalással terhelt költségvetési maradványának személyi juttatásokból származó részével, vagy eredeti előirányzatként nem megtervezett, év közben rendelkezésre bocsátott egyéb forrásból növelhető.

(7) (1) A Képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítások jogát valamennyi előirányzat vonatkozásában 10 %-ig a Polgármesterre ruházza át. Amennyiben az átcsoportosítás a Polgármesteri Hivatal vagy az Óvoda vonatkozásában megállapított kiadási előirányzatot érint, átcsoportosítás előtt a Polgármester köteles az Óvodavezetővel, illetve a Jegyzővel egyeztetni. Egyéb esetekben a Képviselő-testület a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát fenntartja magának.

(8) (2) Az (1) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a Polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni.

5. A költségvetés végrehajtásának szabályai

19. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy a költségvetésben az Önkormányzat kiadási előirányzatai terhére 2 000 000 forint értékhatárig önállóan vállaljon kötelezettséget. Az ilyen kötelezettségvállalásról a Polgármester a Képviselő-testületet a soron következő testületi ülésen köteles tájékoztatni.

(2) A költségvetési szervek az egységes rovatrend K1101. (Törvény szerinti illetmények, munkabérek) rovat eredeti előirányzatának és annak járulékainak megtakarítása terhére a polgármester engedélye nélkül kizárólag az alábbi kifizetéseket teljesíthetik:

a) üres álláshely, valamint tartós betegállomány miatti többletfeladatra helyettesítési díjat, túlórát,

b) jogviszony megszüntetése miatt keletkező munkából felmentett időszakra járó kötelező illetményt, szabadságmegváltást, végkielégítést,

c) az évközben felmerülő és az eredeti költségvetésben nem tervezett GYES-rő1, GYED-ről visszatérő alkalmazott szabadságának kivétele miatt a helyettesítő alkalmazott illetményét,

d) az évközben felmerülő és az eredeti költségvetésben nem tervezett jubileumi jutalmat, az alkalmazott betegsége idejére az őt megillető juttatást - betegszabadság, valamint a táppénz-hozzájárulás,

e) a munkavállaló kötelező munkaidején felüli rendkívüli munkavégzésre elrendelt túlórát,

f) az alapító okirat szerinti közfeladat ellátásának teljesítése érdekében feltétlenül szükséges, kizárólag külső személy részére megbízási díjat.

(3) A Jegyző, mint a Polgármesteri Hivatal vezetője rendkívüli, célhoz kötött feladatot állapíthat meg a köztisztviselő részére (célfeladat) a polgármesterrel egyetértésben. Ilyen feladat állapítható meg különösen az anyakönyvvezetők részére, a projektek végrehajtása, katasztrófa miatti ügyelet, adó végrehajtási feladatok miatt, melynek eredményes végrehajtásáért céljuttatást határozható meg, amennyiben a Polgármesteri Hivatal költségvetésében a fedezet rendelkezésre áll.

(4) Az e rendeletben meghatározottakon kívüli normatív jutalom, céljuttatás, kifizetéséről a polgármester dönt, amennyiben a költségvetési szerv bérmegtakarításából a költségvetési fedezet biztosított és a szükséges előirányzat módosítás megtörtént.

(5) A költségvetési szerveknél kifizethető normatív jutalom és céljuttatás éves összege nem lehet több az egységes rovatrend K1101. (Törvény szerinti illetmények, munkabérek) rovat éves eredeti előirányzatának 20%-ánál.

(6) A kiadási előirányzatok felhasználása során 500 000 forint feletti kötelezettségvállalás esetén ugyanarra a műszaki, megvalósulási tartalomra szólóan, a Képviselő-testület legalább 3 írásos árajánlat beszerzését teszi kötelezővé.

20. § A Monorierdői Polgármesteri Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők illetményalapját bruttó 50 000 forintban állapítja meg.

21. § A polgármester, az alpolgármester, a Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők, munkavállalók és ügykezelők éves cafetéria-juttatása bruttó 400.000 forint/fő.

22. § A Képviselő-testület irányítása alá tartozó költségvetési szervek által benyújtandó pályázatokhoz minden esetben az irányító szerv vagy az általa felhatalmazott személy előzetes engedélye szükséges a következők szerint:

a) az egymillió forintot meghaladó önrészt igénylő pályázatoknál a Képviselő-testület,

b) az egymillió forint vagy az alatti, továbbá az önrészt nem igénylő és fenntartási költségekkel nem járó pályázatok esetén a polgármester jogosult az engedélyt megadni.

23. § (1) Az Önkormányzat költségvetésében elfogadott beruházásokra, valamint a felújításokra jóváhagyott pénzeszköz felhasználásáról – a Képviselő-testület ettől eltérő rendelkezése hiányában - a polgármester gondoskodik.

(2) A költségvetési szerv költségvetésében jóváhagyott beruházás vagy felújítás esetén a költségvetési szerv vezetője gondoskodik annak lebonyolításáról.

(3) A költségvetési szerv eszközfejlesztésre jóváhagyott pénzeszköz felhasználásáról a költségvetési szerv vezetője gondoskodik.

6. Előirányzatok átcsoportosítására, módosítására vonatkozó szabályok

24. § A rendelet bevételi és kiadási előirányzatainak módosításáról, valamint a bevételi és kiadási előirányzatok átcsoportosításáról az - Áht. 34. § (3) bekezdése és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet 36. § (2)-(3) bekezdése és a 43. § (2) bekezdése alapján a költségvetési szerv vezetője, az Önkormányzat esetén a polgármester a költségvetési kiadások kiemelt előirányzatain belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

25. § (1) A 27. §-ban foglalt változásokról, az annak megtörténtét követően legkésőbb a 36. § (2) bekezdése szerinti időpontokban a döntésre jogosult a Képviselő-testületet köteles tájékoztatni.

(2) A 27. § szerinti döntések, átcsoportosítások az e rendelet szerinti költségvetés főösszegét nem változtathatják meg, továbbá jogszabályt nem sérthetnek.

26. § (1) Ha az Önkormányzat az év közben az e rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester legkésőbb a (2) bekezdés szerinti időpontokban a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(2) A Képviselő-testület 2023. június 30. napi hatállyal 2023. szeptember 30-ig, 2023. szeptember 30. napi hatállyal 2023. december 31-ig és a költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, 2023. december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

7. A gazdálkodás szabályai

27. § Az Önkormányzat bevételeivel és kiadásaival kapcsolatban a tervezési, gazdálkodási, ellenőrzési, finanszírozási, adatszolgáltatási és beszámolási feladatok ellátásáért a jegyző, mint a gazdasági szervezettel rendelkező költségvetési szerv vezetője a felelős.

28. § A költségvetési szerv költségvetési támogatása kizárólag a költségvetési szerv szakmai tevékenységére és az ezzel összefüggő kiadásokra használható fel.

29. § (1) A Képviselő-testület irányítása alatt működő költségvetési szervek e rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett a költségvetési szervek vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek. A jogszerű gazdálkodásért a költségvetési szerv vezetője felelős.

(2) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor hatályos jogszabályi előírások figyelembe vételével, valamint a szükséges módosításokat végrehajtani.

(3) A szabályozás hiányosságáért a felelősség a költségvetési szerv vezetőjét terheli.

8. Államháztartáson kívüli forrás átvételére vonatkozó szabályok

30. § Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló megállapodást a polgármester köti meg.

9. Záró rendelkezések

31. § E rendelet rendelkezéseit 2023. január 1. napjától kell alkalmazni.

32. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 2. § (1) bekezdése a Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 2. § (2) bekezdése a Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. § (3) bekezdését a Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

4

A 2. § (3a) bekezdését a Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

5

A 2. § (4) bekezdése a Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

6

Az 1. melléklet a Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 2. melléklet a Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 3. melléklet a Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 4. melléklet a Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 10. melléklet a Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.