Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

a játszóterek használatának rendjéről

Hatályos: 2023. 10. 01

Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

a játszóterek használatának rendjéről

2023.10.01.

Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (2) bekezdésében és a 13. § (1) bekezdésének 2. pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy biztosítsa Monorierdő község közigazgatási területén lévő játszóterek használói számára a kellemes időtöltést, hozzájáruljon zavartalan kikapcsolódásukhoz, gondoskodjon az egészségük védelméről és a hatósági rendelkezések érvényesítéséről a közbiztonsági, állagmegóvási szabályok betartatásával.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya a Monorierdő Község közigazgatási területén az önkormányzat tulajdonában álló közterületen kialakított játszóterekre terjed ki. Monorierdő Község játszótereit az 1. számú melléklet tartalmazza.

(2) A rendelet személyi hatálya az (1) bekezdésben jelölt területen tartózkodó természetes személyekre terjed ki.

Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

1. Játszótér: a játszótéri eszközök biztonságáról szóló 78/2003.(XI.27.) GKM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. § a) pontjában meghatározott tér.

2. Játszótéri eszköz: A Rendelet 2. § b) pontjában meghatározott eszköz, valamint a fitneszeszköz.

3. Játszótér területe: a játszótér kerítéssel körbekerített területe, kerítés hiányában a játszótéri eszközök 10 méteres körzete.

A játszóterek használati rendje

4. § (1) A játszótérnek nincs nyitva tartási ideje, azonban csak világosban, jó látási viszonyok mellett használható. Sötétedéskor a játszótér területét el kell hagyni.

(2) A játszótér a gyermekek és kísérőik számára játék és pihenés céljára használható oly módon, hogy az mások nyugalmát szükségtelenül ne zavarja.

(3) A játszóteret a 10. életévüket be nem töltött gyermekek kizárólag szülő vagy más felügyeletre jogosult személy felügyelete és felelőssége mellett használhatják.

(4) A 10-14 éves gyermekek a játszótéri eszközöket szülői felügyelet nélkül, de a szülők felelőssége mellett használhatják. A 14 éves kor felettiek számára a játszótér használata – ide nem értve a kültéri fitneszeszközöket - tilos.

(5) A játszótéri eszközök – figyelemmel a játszótéri eszközök megfelelőségi tanúsítványában, igazolásában szereplő életkori korlátra is – csak rendeltetésüknek megfelelően használhatóak.

(6) A játszóterek használói maguk felelnek a szabályok megtartásáért. Az eszközöket, berendezéseket, növényzetet rongálók anyagi felelősséggel tartoznak az okozott kárért.

(7) A játszótéren tilos a dohányzás, a szeszesital és más bódító hatású szerek fogyasztása, valamint a szemetelés.

(8) A játszótér területére kutyát és más kedvtelésből tartott állatot bevinni tilos.

(9) A játszótérre üveget, illetve sérülést, balesetet okozó tárgyat, vagy oda nem illő eszközt bevinni tilos.

(10) A játszótér területére járművel behajtani tilos.

(11) A játszótér területén tilos kerékpárral közlekedni.

(12) Iskolai, óvodai használatnál a kísérő pedagógus felel a használat rendjéért, a baleset megelőzéséért.

(13) A játszótér használói és felnőtt kísérőik felelősek a játszóeszközök rendeltetésszerű és balesetmentes használatáért, a játszótér állapotának megőrzéséért.

(14) A közterületi játszóterekre vonatkozó szabályokat e rendelet 1. számú függeléke és a közterületi játszótereken elhelyezett, a játszóterek használatának rendjét tartalmazó táblák tartalmazzák.

Vegyes és záró rendelkezés

5. § (1) Aki e rendelet 4. §-ában foglalt előírásokat megszegi a közösségi együttélés szabályainak megsértése miatt, természetes személy 200.000,-Ft-ig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható, vagy vele szemben a közterület-felügyelő 50.000,-Ft-ig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki. A közigazgatási bírság helyett figyelmeztetés vagy közigazgatási óvadék alkalmazható a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény alapján (a továbbiakban: Szankció tv.).

(2) A közösségi együttélés kapcsolatos hatósági ügyekben első fokon Monorierdő Község jegyzője jár el. Az eljárás lefolytatására és a döntés végrehajtására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit, a közigazgatási bírság mértékének megállapítására, valamint figyelmeztetés vagy közigazgatási óvadék alkalmazására a Szankció tv. rendelkezései irányadók.

6. § Ez a rendelet 2023. október 1-jén lép hatályba.