Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a meghatározott össztömeget meghaladó gépjárművek helyi közutakra történő behajtásához szükséges engedély kiadásáról

Hatályos: 2024. 05. 01

Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a meghatározott össztömeget meghaladó gépjárművek helyi közutakra történő behajtásához szükséges engedély kiadásáról

2024.05.01.

Monorierdő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5b) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezés

1. § (1)1 A rendelet hatálya kiterjed Monorierdő Község közigazgatási területén lévő, Monorierdő Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutakra (továbbiakban: helyi közút) és az azokat használókra.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki

a) a közfeladatot ellátó gépjárművekre,

b) megkülönböztető és figyelmeztető jelzést használó gépjárművekre, rendvédelmi szervek, a büntetés-végrehajtás, a tűz-, polgári és katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Adó és Vámhivatal Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága által üzemben tartott járművekre, a katasztrófa-elhárítást, megelőzést és segítségnyújtást végző járművekre, a műszaki és baleseti mentést ellátó járművekre, a közegészségügyi és köztisztasági feladatot ellátó gépjárművekre, a postai gyűjtő- és kézbesítőszolgáltatást ellátó, jól látható, azonosítható jelzéssel ellátott gépjárművekre, a betegszállító, halottszállító, gyógyszert szállító, jól látható, azonosítható jelzéssel ellátott gépjárművekre, a közüzemi szolgáltató által üzemeltetett gépjárművekre.

c) a (3) és (4) bekezdésekben foglalt kivétellel azon gépjárművekre, melyek az Önkormányzattal vagy a Monorerdői Polgármesteri Hivatallal (továbbiakban: Hivatal) kötött szerződéses jogviszony alapján hajtanak be rendszeresen a helyi közutakra.

(3) A (2) bekezdés b) pontja szerinti gépjárművek tulajdonosai kötelesek a gépjármű hatósági jelzését (forgalmi rendszám), a gépjármű színét, típusát, megengedett legnagyobb össztömegét, a forgalmi engedélybe bejegyzett tulajdonos-üzembentartó nevét, telephelyét a Hivatal felé a rendelet hatálybalépését követő 30 napon belül, adatváltozás esetén 8 napon belül elsődlegesen elektronikusan bejelenteni a titkarsag@monorierdo.hu e-mail címen, ennek hiányában papír alapon a Hivatalban vagy postai úton annak címezve.

(4) A (2) bekezdés b) és c) pontja szerinti gépjárművek mentességéről a Hivatal igazolást állít ki, amit a gépjármű forgalmi engedélyéhez kell csatolni.

2. Közös szabályok

2. § (1) Monorierdő Község közigazgatási területén helyi közúton a közúti forgalomban csak az út kezelőjének hozzájárulásával, az abban meghatározott útvonalon és feltételek megtartásával szabad részt venni olyan járművel, amely túlsúlyos jármű vagy tengelytúlsúlyos jármű, illetve túlméretes jármű.

(2) A rendelet hatálya alá nem tartozó utak jegyzékét az 1. melléklet tartalmazza, A rendelet hatálya alá tartozó helyi közutakat jegyzékét a 2. melléklet tartalmazza.

(3) A meghatározott megengedett legnagyobb össztömegnél nehezebb gépjárművek (a továbbiakban: gépjármű) behajtásához a behajtást megelőzően kiadott behajtási engedély (a továbbiakban: engedély) szükséges. Az engedélyt a jegyző (a továbbiakban: közútkezelő) adja ki.

(4) A közútkezelő az engedélyt megtagadhatja, ha a behajtással érintett útvonalba eső helyi közutak bármelyikének teherbírása és állapota alapján nem alkalmas arra, hogy az arra előírt megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjármű azon közlekedjen.

(5) A közútkezelő, amennyiben a kérelmezett útvonalat nem tartja megfelelőnek, az engedélyben előírja azt az útvonalat, amelyen a gépjárműnek közlekednie kell, és azokat a feltételeket, amelyek a gépjármű közlekedése során biztosítják a helyi közút és azok tartozékai védelmét.

(6) A közútkezelő az engedélyt visszavonja, ha az engedélyes a behajtási engedélyben foglalt kikötéseket nem tartja be, illetve, ha engedélyes a kiadott engedély bevonását, megváltoztatását kéri.

(7) A behajtási engedély jogosultja az általa használt útszakaszban történt károkozást köteles megtéríteni, ha a károkozás visszavezethető az engedélyben szereplő jármű közlekedésére.

(8) A helyreállítást a károkozást követő legrövidebb időn belül, de legkésőbb tizenöt napon belül el kell végezni. A helyreállítás szakszerűségét és a közút állapotát az önkormányzati út kezelője, illetve a megbízásából eljáró személy ellenőrzi.

3. Behajtási engedély

3. § (1) A behajtási engedély iránti kérelmet a gépjármű tulajdonosának vagy üzemben tartójának (a továbbiakban együtt: kérelmező) a közútkezelőhöz kell benyújtania elsődlegesen a titkarsag@monorierdo.hu e-mail címen, ennek hiányában papír alapon személyesen a Hivatalban vagy postai úton annak címezve.

(2) A kérelemben meg kell jelölni a kérelmező nevét és azonosító adatait, elérhetőségét, a gépjármű adatait annak jellegével együtt (rendszám, gyártmány, típus és össztömeg megjelölése kötelező), a használni kívánt útvonalat és időtartamot, kérelmező aláírását. A kérelem benyújtásához szükséges formanyomtatványt a közútkezelő saját honlapján, a www.monorierdo.hu honlapon közzéteszi.

(3) A behajtási engedélyt egy napra vagy tárgyi évre adható ki.

(4) A jegyző a kérelmet megvizsgálja és amennyiben az a rendelet előírásainak megfelel, az engedélyt 2 munkanapon belül kiadja.

(5) A behajtási engedély rendszám(ok)hoz kötve adható ki. Amennyiben az engedélyben szereplő adatokban változás következik be, új hozzájárulást kell kérni.

4. Ellenőrzés és bírság

4. § (1) A megengedett legnagyobb össztömeget, tengelyterhelést és méretet meghaladó járművek közúti közlekedésére vonatkozó rendelkezések betartásának ellenőrzésére és a bírságolási eljárás lefolytatására a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) vonatkozó rendelkezései irányadóak.

(2) Az ellenőrzésére és a bírságolási eljárás lefolytatására a Kkt. alapján a közterület felügyelt is jogosult.

5. Záró rendelkezés

5. § Ez a rendelet 2023. október 31-án lép hatályba.

6. § Hatályát veszti Monorierdő község területén korlátozással terhelt helyi közutakra történő behajtás rendjéről szóló 7/2016 (IV.5.) önkormányzati rendelet.

7. § Ez a rendelet 2023. október 31-én lép hatályba.

1

Az 1. § (1) bekezdése a Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.