Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről

Hatályos: 2023. 12. 01

Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről

2023.12.01.

Monorierdő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, valamint a (2) bekezdésében, valamint a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. (1) bekezdésével kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja

a) Monorierdő Község közigazgatási területéhez tartozó termőföldek – ide nem értve az erdőt, a halastavat – őrzését,

b) a termőföldeken lévő, illetve ahhoz tartozó termények és termékek, felszerelések, eszközök, haszonállatok, továbbá mezőgazdasági építmények, egyébművelési ágú ingatlanok földmérési jelek védelmét,

c) az illegális hulladéklerakó helyek kialakulásának megakadályozását és

d) a külterület közrendjének közbiztonságának erősítését szolgáló mezei őrszolgálat felállítása, valamint az őrszolgálat működési feltételeinek biztosítása.

(2) A rendelet területi hatálya a Monorierdő Község közigazgatási területéhez tartozó, valamely mezőgazdasági jellegű művelési ágba sorolt területekre terjed ki, kivéve az erdőt és a halastavat. A mezei őrszolgálat létesítési és fenntartási költségei Monorierdő külterületi földterületen oszlik el.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a mezei őrszolgálat feladatait ellátó mezőre, a mezőőr feladatainak ellátását irányító polgármesterre, valamint az (1) bekezdésben meghatározott terület használójára, illetve tulajdonosára.

2. A mezei őrszolgálat

2. § (1) Az önkormányzat az 1. §-ban meghatározott feladatok ellátásáról mezei őrszolgálat felállításával gondoskodik, melynek létszámát 1 főben határozza meg.

(2) A mezei őrszolgálat szervezetileg Monorierdő Község Önkormányzatához tartozik, a mezőőrök feletti egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(3) A mezőőr zöldszínű formaruhát és szolgálati jelvényt visel. A feladatának ellátása során a zöld színű formaruha szolgálati jellegén változtató más ruhaneműt nem viselhet. A mezőőr részére az Önkormányzat a felszerelést biztosítja.

(4) A mezei őrszolgálat, illetve a mezőőr feladatait a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 20-23. §-ában foglaltak, valamint a polgármester utasításai szerint látja el.

(5) A mezei őrszolgálat köteles együttműködni a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a kormányhivatal szerveivel, a polgármesteri hivatallal, valamint a polgárőrséggel.

3. A mezőőri járulék

3. § (1) Az önkormányzat a mezei őrszolgálat létesítési, fenntartási és működési költségeit a földhasználó – ha ez ismeretlen, a tulajdonos – által kifizetett mezőőri járulékból és a központi költségvetés által biztosított hozzájárulásból fedezi.

(2) A mezőőri járulék mértéke:

a) gyümölcsös, szántó és ültetvény művelési ágban lévő terület után 1.461,- Ft/ha/év,

b) rét, legelő művelési ágban lévő terület után 700,- Ft/ha/év,

c) az azonos mértékű járulékfizetéssel érintett területek, a járulékfizetésre kötelezett személyének vonatkozásában egybeszámítandók, és a járulékot minden egész hektár után kell megfizetni.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott létesítési költséget és a 2023. évre meghatározott működtetési költséget 2023. december 15-ig, a bevezetést követő évtől a működtetési költségeket pedig két egyenlő részletben, minden év március 15-ig és szeptember 15-ig kell megfizetni az önkormányzat erre a célra megnyitott költségvetési számlájára.

(4) A mezőőri járulék megfizetése a földhasználót terheli. Amennyiben a földhasználó ismeretlen vagy a tulajdonossal azonos, a tulajdonos köteles a mezőőri járulékot megfizetni. A használatba adás tényét szükség esetén a tulajdonos hitelt érdemlő módon, okirattal köteles igazolni.

(5) Amennyiben az ingatlannak több használója/tulajdonosa van, a használati/tulajdoni arány szerint kell a járulékot megfizetni.

(6) Mentes a járulékfizetés alól a Magyar Állam és a helyi önkormányzat.

4. § (1) Járulékköteles valamennyi a 1. § (2) bekezdésében meghatározott ingatlan, annak tényleges hasznosításától függetlenül.

(2) A járulékfizetési kötelezettség a használati jog, illetőleg a tulajdonjog megszerzését követő év első napján keletkezik, és annak az évnek az utolsó napján szűnik meg, amikor a használati jog, illetőleg a tulajdonjog megszűnik. E változások bejelentése az érintett földhasználók/tulajdonosok kötelezettsége.

(3) Átruházott hatáskörben a jegyző jár el a mezőőri járulék kivetésével és beszedésével összefüggően a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) előírásai szerint.

a) A földek használói, illetve ha a használó nem ismert, a tulajdonosa köteles bevallani az általa használt, illetve ha nincs ismert használó a tulajdonában lévő területekre vonatkozó adatokat 2023. december 15-ig.

b) Amennyiben a bevalláshoz képest változás történt, újabb bevallást kell tenni a változást követő 15 napon belül.

c) A Polgármesteri Hivatal jogosult a bejelentett adatokat az ingatlan-nyilvántartásban ellenőrizni, illetve kérheti a használói jogot biztosító szerződés, megállapodás bemutatását.

(4) A megállapított mezőőri járulék összegét a Polgármester indokolt esetben csökkentheti vagy elengedheti. Indokolt esetnek minősül, ha a területet ár- vagy belvíz sújtotta, illetőleg más jellegű elemi kár következtében a termés részben vagy egészben megsemmisült.

(5) A mezőőri járulék adók módjára behajtható köztartozásnak minősül.

(6) A Polgármesteri Hivatal az önkormányzat tárgyévi költségvetésének tervezésekor elkülönítetten mutatja be az őrszolgálat működésével kapcsolatos bevételeket és kiadásokat, amelyeket a képviselő-testület az önkormányzat éves költségvetésének elfogadásával hagy jóvá.

(7) A mezőőri járulékból befolyt összeg kizárólag a mezei őrszolgálattal kapcsolatos feladatok ellátására használható fel.

4. Vegyes és záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet 2023. december 1-jén lép hatályba.