Balatonakarattya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2019 (VI.11.) önkormányzati rendelete

a forgalmi rend bevezetéséről

Hatályos: 2020. 01. 29

Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületánek 7/2019 (VI.11..) önkormányzati rendelete

Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének

2020.01.29.

a forgalmi rend bevezetéséről

Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 3.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 34.§ (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A Balatonakarattya Község Önkormányzata a Balatonakarattya, Kisfaludy sétányon és annak környezetében a természetközeli fenntarthatóság, a természeti értékek védelme, továbbá az omlásveszélyes „Magaspart” védelme érdekében forgalomkorlátozási rendelkezéseket vezet be. A forgalomkorlátozás bevezetésével egyidejűleg a védett övezet környezetében parkolásra alkalmas területek kijelölésére kerül sor.

2. § Balatonakarattya Község Önkormányzata a jelen rendelet 1. mellékletében meghatározott övezet területén korlátozott behajtási övezetet hoz létre. A korlátozott behajtási övezethez tartozó utcák felsorolását, illetve határait az 1. melléklet rögzíti. Jelen rendelet 2. melléklete a forgalomtechnikai helyszínrajz.

3. § (1) A korlátozott behajtási övezetbe járművel kizárólag

a. ingatlantulajdonos behajtási engedéllyel,
b. ingatlantulajdonosok vendégei behajtási engedéllyel,
c. szolgáltatói behajtási engedéllyel,
d. ideiglenes behajtási engedéllyel
e. önkormányzati behajtási engedéllyel
(a továbbiakban: Engedély) szabad behajtani. A korlátozott behajtási övezetbe behajtás csak kerékpárral engedélyezett.
A behajtási engedély jogosultja köteles a behajtás célját képező ingatlant úgy megközelíteni, hogy a védett övezetben a lehető legrövidebb távolságot kelljen megtennie, azaz köteles a behajtás célját képező ingatlanhoz legközelebb eső utcán keresztül megközelíteni a védett övezetet.
(2) A korlátozott behajtási övezet területére Engedély adható ki, amely a korlátozott behajtási övezet területén lévő lakóingatlan megközelítésére szolgál. Az Engedély kiadása iránti kérelem a Polgármester hatásköre. Az engedélyre vonatkozó kérelmet írásban a polgármesterhez kell benyújtani.
(3) A korlátozott behajtási övezetbe történő behajtáshoz Engedély nem szükséges az alábbi járművek részére:
- megkülönböztető fény és hangjelző készülékkel rendelkező, és annak jogszerű használatára jogosult gépjármű,
- az igazolvánnyal rendelkező és mozgássérültet szállító gépjármű,
- Balatonakarattya Község Önkormányzatának járművei és a polgárőrség járművei,
- Balatonakarattya Község területén belül dolgozó háziorvos, gyermekorvos, a háziorvos, gyermekorvos mellett dolgozó ápolónő, védőnő, illetve szociális gondozó járművei a munka végzése idejére,
- a közüzemi szolgáltatók és közszolgáltatók gépjárművei a munkavégzés időtartamára,
- a postai és egyéb csomagok szállításával üzletszerűen foglalkozó gazdasági társaságok gépjárművei a kézbesítés időtartamára.
- az élet- vagy vagyonbiztonságot veszélyeztető azonnali kárelhárítási tevékenység elvégzését segítő gépjárművek a kárelhárítás időtartamára.
(4) A korlátozott behajtási övezetbe Engedély 3,5 tonnát meghaladó gépjármű esetén nem adható ki, kivéve az Ideiglenes behajtási engedélyt.

4. § (1) Ingatlantulajdonosi behajtási engedélyt kell kiadni annak az ingatlan tulajdonosnak a kérelmére, akinek ingatlantulajdona a korlátozott behajtási övezet területén található, illetve annak a lakosnak a kérelmére, akinek lakóhelye vagy tartózkodási helye a korlátozott behajtási övezet területén van és rendelkezik nem közterületen lévő, saját vagy bérelt parkolóhellyel. Ingatlantulajdonosi behajtási engedély kizárólag az adott ingatlan megközelítésére és elhagyására szolgál.

(2) Ingatlantulajdonosi behajtási engedéllyel kizárólag az ingatlan területén, amennyiben az nem lehetséges, kizárólag az ingatlan és az úttest közötti közterületen, az ingatlannak a Kisfaludy sétányra merőleges kerítéseinek meghosszabbított vonala által határolt területen lehet parkolni.

(3) Ingatlantulajdonosi behajtási engedély ingatlanonként legfeljebb 2 db kérelmezhető. Az ingatlantulajdonosi behajtási engedély 2 naptári évre érvényes. Az ingatlantulajdonosi behajtási engedélyt jól láthatóan a gépjármű szélvédőjére kell helyezni. Amennyiben az ingatlantulajdonosi behajtási engedély kihelyezve nincs, úgy az adott gépjárművet vezető személy, illetve az azt leparkoló személy bírsággal sújtható.

5. § (1) Az ingatlantulajdonosok vendégei behajtási engedély kiadására abból a célból kerül sor, hogy az ingatlantulajdonosi behajtási engedélyre jogosult személy vendégei az ingatlant meg tudják közelíteni. Ingatlanonként legfeljebb 2 db ingatlantulajdonosok vendégei behajtási engedély igényelhető.

(2) Az ingatlantulajdonosok vendégei behajtási engedély kizárólag abban az esetben jogosít behajtásra, amennyiben az ingatlantulajdonosok vendégei behajtási engedélyt használó személy ingatlantulajdonosi behajtási engedéllyel rendelkező személy ingatlanán belül tud parkolni, amennyiben az ingatlanon belüli parkolás nem megoldható, úgy kizárólag a 4. § (2) bekezdésében meghatározottak szerint lehet parkolni.

(3) Az ingatlantulajdonosok vendégei behajtási engedély 2 naptári évre szól, és kizárólag a gépjármű szélvédőjénél jól láthatóan elhelyezve érvényes. A behajtásra az ingatlantulajdonosok vendégei behajtási engedély birtokosa jogosult.

6. § (1) Szolgáltatói behajtási engedélyt az igényelhet, aki a korlátozott behajtási övezet területén végez szolgáltatást. Az Engedély jogosultja kizárólag az általa végzett szolgáltatás elvégzésének céljából és időtartamában hajthat be a korlátozott behajtási övezetbe.

(2) A szolgáltatói behajtási engedéllyel munkanapokon 9.00-15.00 óra között, vasárnap, szabadnapon és munkaszüneti napon kizárólag 9.00-11.00 óra között lehet a korlátozott behajtási övezetbe behajtani, illetve onnan kihajtani. A szolgáltatói behajtási engedély használója a szolgáltatással érintett ingatlan területén, amennyiben ez nem lehetséges, úgy kizárólag a 4. § (2) bekezdésében meghatározottak szerint lehet parkolni.

(3) A szolgáltatói behajtási engedély kérelemhez mellékelni kell annak igazolását, hogy a szolgáltatói behajtási engedélyt kérelmező a korlátozott behajtási övezetben rendszeresen szolgáltatást végez.

7. § (1) Ideiglenes behajtási engedély adható ki ingatlan felújításnál, építésnél, az építőanyag ki- és beszállítása, költözés. Az ideiglenes behajtási engedély kiadható alkalmi rendezvény esetén is. Alkalmi rendezvény a nem rendszeres rendezvény, többek között, de nem kizárólagosan anyakönyvi esemény. Az ideiglenes behajtási engedély legfeljebb 5 nap egybefüggő időtartamra adható ki. Az ideiglenes behajtási engedéllyel történő parkolás kizárólag az érintett ingatlan előtt a 4. § (2) bekezdésében megjelölt helyen, vagy a Kisfaludy sétányon, a Brassó utca és a Köztársaság utca közötti szakaszon kialakított parkolóhelyen engedélyezett.

8. § Önkormányzati behajtási engedély adható ki a védett területet érintő törvényben rögzített kötelezően ellátandó önkormányzati feladatok ellátása érdekében.

9. §

10. § E rendelet 2019. június 20. napján lép hatályba.