Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

a zajvédelem helyi szabályozásáról

Hatályos: 2022. 05. 26

Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

a zajvédelem helyi szabályozásáról

2022.05.26.

Balatonakarattya Község Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 48. § (4) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 46. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében, az illetékes környezetvédelmi igazgatási szerv szakmai véleményének kikérésével a zaj elleni védelem helyi szabályairól a következőket rendeli el:1

1.2 Általános rendelkezések

1. § (1)3 A rendelet hatálya – a (2) bekezdésben foglalt kivételekkel – azokra a közterületi rendezvényekre terjed ki, amelyek környezeti zajt, illetve rezgést okoznak, vagy okozhatnak.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki

a) a gyülekezési jogról szóló, valamint a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó gyűlések során végzett tevékenységre, továbbá

b) a vallási tevékenység végzésére,

c) az állami, valamint az önkormányzat által szervezett ünnepségekre.

(3) E rendelet alkalmazásában:

a) hangosító berendezés: bármely hangszóró vagy műsorforrás (pl. gépzene, diszkózene), beleértve az élőzene, vagy élő műsor szolgáltatását is (hangerősítő eszközzel vagy anélkül);

b) közterületi rendezvény: előre meghatározott célból, helyen és időben, szervezett formában tartandó összejövetel, bemutató, térzene, stb.;

c) egyebekben a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Zr.) 2. §-ában meghatározott fogalmakat kell megfelelően alkalmazni.

d) rendszeresen ismétlődő közterületi rendezvény: a rendezvények száma egy hónap alatt négy vagy annál több nap.

2. Zajvédelmi követelmények

2. § (1) Nappali (06 és 22 óra közötti) időszakban 1 órát meghaladó időtartamú, valamint éjszakai (22 és 06 óra közötti) időszakban bármilyen időtartalmú közterületi rendezvényen hangosító berendezés üzemeltetése engedélyköteles.

a) Az engedély elbírálásáról és a hangosító berendezés használatának feltételeiről első fokon, önkormányzati hatósági jogkörben a polgármester dönt. A határozatot tájékoztatásul meg kell küldeni a kerületi rendőrkapitányságnak. A határozatot a hangosító berendezés üzemeltetője köteles a rendezvény tartalma alatt magánál tartani és ellenőrzés során bemutatni.

b) Nappali időszakban az 1 órát meg nem haladó közterületi rendezvény esetén a hangosító berendezés üzemeltetését a berendezés üzemeltetőjének a rendezvény tervezett időpontja előtt legalább 8 nappal a 3. melléklet szerinti formanyomtatványon be kell jelentenie a polgármesternek. A bejelentésről a polgármester az 4. melléklet szerinti igazolást állít ki. Az igazolást tájékoztatásul meg kell küldeni a kerületi rendőrkapitányságnak. Az igazolást a hangosító berendezés üzemeltetője köteles a rendezvény tartalma alatt magánál tartani és ellenőrzés során bemutatni.

(2) Az engedély iránti kérelmet a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon a hangosító berendezés üzemeltetőjének a közterületi rendezvény tervezett időpontja előtt legalább 15 nappal kell benyújtania. A határidő elmulasztása esetén a polgármester a kérelmet elutasíthatja.

(3) Az engedély iránti kérelemhez mellékelni kell:

a) a kitöltött zajvédelmi adatlapot (1. melléklet);

b) 1:1000 méretarányú helyszínrajzot, melyen ábrázolni kell a rendezvény által igénybe venni tervezett területet (útvonalat), a színpad és a hangszórók elhelyezkedését;

c) azokat a szakvéleményeket, amelyekből megállapítható a zajforrás várható zajkibocsátása, a működési és üzemelési zajok hatásterülete, illetve a hatásterületen várható zajterhelés.

(4) Ha a kérelemben közölt adatokból az állapítható meg, hogy szabadidős zajforrásból származó környezeti zaj a környéken élők nyugalmát indokolatlanul zavarná, a polgármester a rendezvény időtartamára, a hangosító berendezés zajkibocsátására vonatkozó korlátozást (különösen a hangerősítő teljesítményének, beállításának, darabszámának meghatározása), hangárnyékoló eszköz alkalmazását írhatja elő vagy a kérelmet elutasíthatja.

3. § (1) A hangosító berendezés üzemeltetésére vonatkozó engedélyben foglalt feltételeket a hangosító berendezés üzemeltetője a rendezvény teljes időtartama alatt köteles teljesíteni. Az egybefüggően egy napnál hosszabb vagy rendszeresen ismétlődő közterületi rendezvények esetén a zaj- és rezgésvédelmi követelmények teljesítését zaj- és rezgésvédelmi szakértő által végzett mérésekkel kell igazolni.

(2) A zajvédelmi szakértőnek az (1) bekezdés szerinti zajmérésről mérési jegyzőkönyvet kell készíteni. A jegyzőkönyvnek mérési adatokkal alátámasztva kell igazolnia a hangosító berendezés zajkibocsátására az engedélyben megadott zajszintek, valamint a polgármester által a hangosító berendezés zajkibocsátására meghatározott feltételek teljesítését.

(3) Ha a zajmérés során a szakértő úgy ítéli meg, hogy a szabadidős zajforrásból származó környezeti zaj várhatóan nem teljesíti a feltételeket, akkor erről haladéktalanul köteles tájékoztatni a rendezvény szervezőjét, és ennek tényét a mérési jegyzőkönyvben rögzíteni. A hangosító berendezés üzemeltetője azonnal köteles intézkedni az engedélyben előírt feltételek teljesítéséről.

(4)4 A rendezvénytől származó zajjal kapcsolatos panasz kivizsgálása érdekében a polgármester zajvédelmi szakértőt kér fel ellenőrző zajmérésre. Ezen vizsgálat költségét a hangosító berendezés üzemeltetője köteles viselni, ha a mérés eredményeként az állapítható meg, hogy nem teljesülnek az engedélyben meghatározott feltételek vagy a 2. § (4) bekezdése szerinti korlátozások. A vizsgálat költségéről és annak viseléséről a polgármester dönt.

(5) A polgármester a hangosító berendezés üzemeltetésének folytatását a helyszínen felfüggesztheti, ha a hangosító berendezés üzemeltetője a hangosító berendezést engedély vagy bejelentés nélkül, vagy e rendeletben foglalt feltételektől eltérően használja, vagy nem tudja igazolni, hogy a rendezvény időtartama alatt a zajkibocsátás nem haladja meg az engedélyezett mértéket.

3. Eljárás

4. § (1) A Zr. 10. § (1) bekezdése alapján a szabadidős zajforrás eseti (alkalmi) üzemeltetésére vonatkozó környezeti zajkibocsátási határérték megállapítására irányuló kérelmet legalább 5 nappal a tevékenység megkezdése előtt kell benyújtani. A kérelmet 5 napon belül kell elbírálni.

(2) A Zr. 10. § (1) bekezdése alapján a szabadidős zajforrás üzemeltetésére vonatkozó környezeti zajkibocsátási határérték megállapítására irányuló kérelmet legalább 15 nappal a tevékenység megkezdése előtt kell benyújtani. A kérelmet 15 napon belül kell elbírálni.

(3) A Zr. 13. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott zajterhelési határérték alóli felmentés iránti kérelmet legalább 8 nappal a tevékenység megkezdése előtt kell benyújtani. A kérelmet 8 napon belül kell elbírálni.

4. Záró rendelkezések

5. § (1)5 E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően indult ügyekben kell alkalmazni.

(2)6

6. § Ez a rendelet 2022. április 28-án lép hatályba.

1

A bevezető a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (V. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. alcím címét a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (V. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

3

Az 1. § (1) bekezdése a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (V. 25.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (4) bekezdése a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (V. 25.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 5. § (1) bekezdése a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (V. 25.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 5. § (2) bekezdését a Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (V. 25.) önkormányzati rendelete 6. § b) pontja hatályon kívül helyezte.