Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a temetőhasználatról és a temetkezési tevékenység helyi szabályozásáról

Hatályos: 2023. 09. 28

Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a temetőhasználatról és a temetkezési tevékenység helyi szabályozásáról

2023.09.28.

Balatonakarattya Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet területi hatálya kiterjed Balatonfőkajár Község közigazgatási területén Balatonfőkajár Község Önkormányzata tulajdonában lévő, külön megállapodás alapján Balatonfőkajár Község Önkormányzatával (a továbbiakban: Önkormányzat) az ingatlan nyilvántartásban Balatonfőkajár 428 hrsz.-ú ingatlan területén elhelyezkedő köztemetőben (a továbbiakban: köztemető) 1 db parcella igénybevételére.

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a köztemető külön megállapodásban átadott 1 parcella fenntartásával, üzemeltetésével, a temetkezési, szolgáltatási, vállalkozási és egyéb – a köztemető területén végzett – vállalkozási tevékenységekre.

2. § (1) A rendelet szabályait Balatonfőkajár község közigazgatási területén lévő köztemető fenntartásával, üzemeltetésével, használatával, és a köztemetőben végzett vállalkozási tevékenységekkel kapcsolatos jogviszonyokra kell alkalmazni.

(2) A köztemető címe: Balatonfőkajár 428 hrsz, amely az önkormányzat fenntartásában áll.

(3) A köztemető fenntartásáról az Önkormányzat az 1. § (1) bekezdésében hivatkozott külön megállapodásban foglaltak figyelembevételével gondoskodik.

3. § (1) A temetőben a hely méltóságának és az elhunytakat illető kegyeletnek megfelelő magaviseletet kell tanúsítani.

(2) A temetőben a látogatók járművel nem közlekedhetnek, kivéve a mozgáskorlátozott személy járművét, vagy a mozgáskorlátozottat szállító járművet.

(3) A sírhelyek gondozásával kapcsolatban keletkező hulladék a sírok között nem tárolható. A növényi eredetű hulladékot a kijelölt komposztálóhelyen, az egyéb hulladékot az erre kijelölt helyen elhelyezett tárolóedényben kell gyűjteni. A hulladék elszállításáról az önkormányzat gondoskodik.

(4) A temetőben, gyertya vagy mécses gyújtása esetén, a tűzveszély elkerülése érdekében szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát vagy mécsest gyújtotta.

4. § (1) A temetőben a temetkezési szolgáltatás, egyéb vállalkozási tevékenység végzéséről a temető üzemeltetőjét előzetesen értesíteni kell oly módon, hogy az önkormányzatnak a temetkezési szolgáltatás, egyéb vállalkozási tevékenység megkezdését megelőzően 48 órával tudomására jusson.

(2) A temetőben egyéb vállalkozási tevékenységet végezni, hétköznapokon, 7 és 18 óra között lehet. A temetőbe munkavégzés céljából gépjárművel behajtani az önkormányzat előzetes hozzájárulása alapján lehet.

5. § Fát, cserjét (a továbbiakban: fás szárú növényt) a köztemető területén az önkormányzat ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra vagy attól legfeljebb 30 cm távolságra ültetett az az örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 2,5 méternél és átmérője nem több 0,3 méternél. A nem kezelt, gondozatlan vagy engedély nélkül ültetett fás szárú növényt a köztemető üzemeltetője eltávolítja.

6. § (1) A temetési helyek típusaira, kialakításuk szabályaira, mind koporsós temetés, mind pedig hamvasztásos temetés esetén, a temetőkről és temetkezésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Kormányrendelet rendelkezései az irányadóak.

(2) A temetőben a sírhelytáblák, sorok kialakítása, számozása, nyilvántartása során a temetőkről és temetkezésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Kormányrendelet szabályai az irányadóak.

(3) Temetési helyek a köztemetőben: sírhely és sírbolthely

7. § A sírhelyek méretei:

a) egyes sírhely: hossza 2,1 m, szélessége 0,9 m,

b) kettős sírhely: hossza 2,1 m, szélessége 1,9 m,

c) az építhető sírbolthely: 2,70 m hosszú (kétszemélyes sírhely), 2,60 m széles, 2,30 m mély. További személyek temetése esetén a szélesség 0,60 m-rel, a mélység 0,30 m-rel nő.

d) koporsós rátemetés (mélyített sírhely) esetén a felülre kerülő koporsó aljának legalább 1,60 m mélyre kell kerülnie a felszíntől.

8. § (1) A 7. § a) pontja szerinti egyes sírhelyre, mélyített sír esetén, még egy koporsó, továbbá kettő urna temethető.

(2) A 7. § (1) bekezdés b) pontja szerinti kettős sírhelyre, mélyített sír esetén, még két koporsó, továbbá négy urna temethető.

9. § (1) A sírhely, sírbolthely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) a megváltástól számítva 25 évre szól.

(2) Rátemetés esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év a rendelkezési jog időtartama az eredeti lejárati idő és az új lejárati idő közötti időtartamra meg kell fizetni az időarányos megváltási díjat.

(3) A temetési hely újraváltására a temetőkről és temetkezésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) szóló kormányrendelet rendelkezései az irányadóak.

10. § (1) Balatonfőkajár község területén csak temetőben szabad ravatalozni.

(2) A halott a ravatalozóban a szertartás megkezdése előtt legfeljebb 3, de legkésőbb 0,5 órával helyezhető el.

(3) A ravatalozó használatát a temetések időpontjának megfelelő összhangját a temető üzemeltetőjével kell egyeztetni.

11. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog megszerzéséért megváltási díjat kell fizetni. A díjtételeket Balatonfőkajár Község Önkormányzatának a temetőhasználatról és a temetkezési tevékenység helyi szabályozásáról szóló 3/2023. (I.27.) önkormányzati rendeletének 1. melléklete tartalmazza, mely összeg Balatonfőkajár Közös Önkormányzatát illeti.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog előre nem szerezhető meg.

12. § (1) A temetőfenntartási hozzájárulás díja 0 Ft.

(2) A temetői létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díja 0 Ft.

(3) A temetőbe történő behajtás díja: 0 Ft

13. § (1) A sírhely, sírbolt felnyitását az elhalt közeli hozzátartozója, vagy az kérheti, aki az eltemettetésről gondoskodott.

(2) Az elhalálozástól számított 5 éven belül sír csak közérdekből nyitható fel.

(3) Rendkívüli módon bekövetkezett halál esetén – az eltemetéstől számított 25 éven belül – a hamvasztáshoz szükséges sírnyitási engedély az eltemettető vagy az elhalt közeli hozzátartozója hozzájárulása nélkül is megadható, ha az eltemettető vagy a közeli hozzátartozója az áttemettetésről nem gondoskodik.

14. § (1) Ha a temető (sírparcella, sír) lezárását követően valamennyi sír használati ideje lejárt, az Önkormányzat az újbóli temetések lehetővé tétele vagy más hasznosítás céljából a temetőt kiürítheti. A kiürítést megelőzően hirdetményben, legalább 3 alkalommal a helyi és országos sajtóban és a helyben szokásos módon közhírré kell tenni úgy, hogy az első közzététel a kiürítést megelőzően hat hónappal, a továbbiak pedig kéthavonta történjenek. A hirdetményt a Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján, a ravatalozón és az érintett temetőrészen is ki kell függeszteni.

(2) A kiürítés folytán megüresedett sírhelyek térítés nélkül kerülnek vissza az önkormányzat birtokába.

(3) A temető rész kiürítésekor a síremlékkel annak létesítője, halála esetén örököse jogosult rendelkezni. Ha a síremlék létesítője vagy örököse a megjelölt időpontig nem rendelkezik, a síremléket az Önkormányzat értékesítheti. Az így befolyt összeg kizárólag a temető fenntartására fordítható.

(4) Ha az elhalt hozzátartozói a kiürítéskor a maradványokat nem szállítják át más helyre, a maradványokat közös sírba lehet helyezni esetleg elhamvasztani. (5) A sírok eredeti helyükön is maradhatnak, ilyen esetben az újratemetés megkezdése előtt a temetőt min. 30 cm földréteggel fel kell tölteni.

15. § Ez a rendelet 2023. szeptember 28-án lép hatályba.