Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 19.) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitva-tartási rendjének szabályozásáról

Hatályos: 2023. 04. 20

Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 19.) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitva-tartási rendjének szabályozásáról

2023.04.20.

Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 6. § (4) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Balatonakarattya Község közigazgatási területén belül működő üzletekre.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki az üzemanyag-kereskedelmi töltőállomásokon üzemeltetett kereskedelmi egységekre, továbbá az elsősorban élelmiszer kiskereskedelmi tevékenységet végző üzletekre.

(3) A rendelet a területi hatálya alá tartozó üzletek éjszakai, azaz este 22.00 óra és másnap reggel 06.00 óra közötti nyitva-tartását szabályozza.

2. § (1) Az üzletek 22.00 óra és az azt követő nap 06.00 óra között nem tarthatnak nyitva.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározottakat nem kell alkalmazni azon üzletek esetében, amelyek részére az eltérő nyitva-tartás a jelen rendeletben rögzítettek szerint engedélyezésre került.

(3) Az eltérő nyitva-tartás engedélyezése a polgármester hatáskörébe tartozik.

3. § (1) Az eltérő nyitva-tartás engedélyezhető

a) a vendéglátó üzletek esetében legfeljebb a következő nap 01.00 óráig,

b) vendéglátó üzletek terasza, illetve vendéglátó kerthelyiségek esetében legfeljebb 24.00 óráig.

(2) Az eltérő nyitva-tartás engedélyezése iránti kérelmet az érintett üzlet tulajdonosa vagy üzemeltetője jogosult benyújtani a jelen rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon.

(3) Üzemeltető váltás esetén az új üzemeltetőnek az eltérő nyitva-tartási engedélyt újra meg kell kérni.

(4) Az eltérő nyitva-tartás iráni engedély kérelem elutasítható abban az esetben, amennyiben a kérelmező a jelen rendeletben, illetve az eltérő nyitva-tartást engedélyező határozatban rögzített feltételeket a kérelem benyújtását megelőző 365 napon belül megsértette.

(5) Az eltérő nyitva-tartás engedélyezése – a rendelet 4. §-ában rögzített kivétellel – kizárólag úgy adható ki, hogy 22.00 órát követően zeneszolgáltatásra az üzletekben, az üzletek teraszán, illetve a vendéglátó üzletek kerthelyiségeiben nem kerülhet sor, kivéve a 4. § szerinti esetkört. Nem jelenti a zeneszolgáltatás megsértését az olyan háttérzene, amelynek hangereje az üzlet, terasz kerthelyiség bejáratánál nem haladja meg a 30 dB-t.

(6) A Polgármester az eltérő nyitvatartás engedélyezése iránti kérelmet annak beérkezését követő 15 napon belül bírálja el. A határidőbe az esetleges hiánypótlási eljárás időtartama nem számít bele.

(7) Az eltérő nyitvatartási engedély visszavonásig, illetve üzemeltető váltás esetén az üzemeltető váltás napjáig érvényes.

4. § (1) Eltérő nyitva-tartás zeneszolgáltatás melletti engedélyezésére az üzletek terasza és a kerthelyiségek esetében kizárólag eseti jelleggel és úgy kerülhet sor, hogy két egymást követő zeneszolgáltatás melletti eltérő nyitva-tartással érintett nap között legalább 9 napnak kell eltelnie.

(2) Amennyiben egy adott üzlet zajkibocsátási határérték megállapításáról rendelkező határozattal rendelkezik, úgy a zeneszolgáltatás melletti eltérő nyitva tartás engedélyezhető akként, hogy két egymást követő zeneszolgáltatás melletti eltérő nyitva-tartással érintett nap között legalább 7 nap telik el.

5. § (1) A 3. §-ban meghatározott eltérő nyitva-tartási engedély visszavonható, amennyiben az adott üzlet a jelen rendeletben és/vagy az eltérő nyitva-tartást engedélyező határozatban – beleértve a 4. § szerinti engedélyt is – rögzített bármely feltételt megsérti.

(2) Az eltérő nyitva-tartási engedély visszavonására a Képviselő-testület jogosult.

(3) Amennyiben az adott üzletet érintően az eltérő nyitva-tartási engedély visszavonásra került, úgy újabb eltérő nyitva-tartás engedélyezésére legkorábban az engedély visszavonásának napjától számított 90 nap elteltével van lehetőség.

6. § (1) Aki az üzletet a jelen rendeletben meghatározott eltérő nyitvatartási engedély nélkül, a 2. § (1) bekezdésében meghatározott kötelező zárva tartási időszakban tartja nyitva, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetekben Balatonakarattya Község Önkormányzat Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló 4/2022. (IV.6.) önkormányzati rendeletét megfelelően alkalmazni kell.

7. § Ez a rendelet 2023. április 20-án lép hatályba.