Diósberény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2017. (II. 17.) önkormányzati rendelete

a kerti hulladék égetés helyi szabályairól

Hatályos: 2017. 02. 18- 2023. 07. 06

Diósberény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2017. (II. 17.) önkormányzati rendelete

a kerti hulladék égetés helyi szabályairól

2017.02.18.

Diósberény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c.) pontjában és 48. § (1) bekezdésében, és a 306/2010. (XII. 23.) Kormány-rendelet 27. §-ában kapott felhatalmazása alapján az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja.

1. § (1) Az avar és kerti hulladék (pl.: ág, nyesedék, a továbbiakban együtt: zöld hulladék) ártalmatlanítása elsősorban komposztálással történhet. Amennyiben a komposztálás nem megoldható a zöld hulladék ártalmatlanításáról a kötelező közszolgáltatás keretén belül, illetve e rendeletben meghatározott módon történő égetéssel kell gondoskodni.

(2) Belterületen a háztartási növényi hulladék égetése megfelelő légköri viszonyok, szélcsend esetén, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával hétfőtől szombatig végezhető, 8.00 órától, 16.00 óráig, kivéve az országosan elrendelt általános égetési tilalom idején, és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet.

(3) A zöld hulladékot csak olyan helyen és területen szabad égetni, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi biztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.

(4) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg az eloltható. Az égetés befejeztével a tüzet maradéktalanul el kell oltani, úgy, hogy parázs ne maradjon.

(5) Az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű valamint veszélyes hulladékot.

Záró rendelkezések

2. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.